_
_
_
_

Homenatges i memòria

El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) acollirà el 4 de maig un acte institucional presidit pel president de la Generalitat, Pasqual Maragall, per commemorar de manera solemne el 75è aniversari de la proclamació de la República. Amb aquesta proposta, dissenyada per Joan Oller, es vol retre homenatge als valors republicans com a fonament de la democràcia actual.

L'agenda cultural barcelonina inclou altres iniciatives amb el mateix objectiu. A partir del 18 d'abril el Palau de la Virreina es convertirà en la seu d'un cicle de debats i conferències centrat en el període republicà amb la participació de destacats historiadors, entre els que es troben Josep Fontana, Joan B. Culla, Borja de Riquer, Santos Julià i Enric Ucelay. Al mateix espai, es podrà visitar -del 31 d'octubre al març de l'any vinent- una exposició antològica del fotògraf Agustí Centelles, gran cronista gràfic de la Guerra Civil.

El TNC acollirà un acte institucional per reivindicar els valors de la II República

Una ruta pels indrets més significatius de la Barcelona republicana -organitzada pel Museu d'Història de la Ciutat i que es podrà recórrer a partir del 13 de maig- i diversos recitals dedicats a l'obra poètica d'Antonio Machado, Miguel Hernández, Rafael Alberti i Federico García Lorca són altres de les activitats commemoratives programades a la capital catalana, algunes d'elles lligades més directament al 70è aniversari de l'inici de la Guerra Civil. Així, el festival Grec ha programat un concert de la Novena Simfonia de Beethoven, la mateixa peça que assajava Pau Casals el 18 de juliol de 1936 per interpretar l'endemà al Teatre Grec, una actuació truncada per l'esclat de la Guerra Civil.

Però l'aniversari de la República no es celebrarà només a Barcelona. Una de les peces que s'exposa a la mostra La II República a Girona (1931-1936), al Museu d'Història de la Ciutat fins al 4 de juny, és un gran globus multicolor de paper de ceba, procedent del Museu del Joguet de Figueres, que reprodueix la figura femenina que encarnava la República. Sembla la metàfora perfecta per aquell "assaig de democràcia reformista" -en paraules de l'historiador Josep Clara- que s'inflà amb esperances de progrés en un receptacle tan fràgil que, després d'enlairar-se i superar vents en contra, acabà aterrat per l'aixecament militar de 1936.

L'exposició, que vol cridar l'atenció del visitant amb una gegantina bandera republicana que oneja al teulat de l'edifici del museu, destaca que Girona fou la primera capital catalana en participació electoral en les eleccions d'abril de 1931, la consulta popular que obrí les portes al període republicà. La mostra reuneix també documents audiovisuals, diaris, revistes, llibres escolars -com els que la casa gironina Dalmau Carles-Pla distribuïa a tot Catalunya-, anuncis, cartells de l'època i discursos polítics. L'Arxiu Municipal de Girona ha programat, coincidint amb l'exposició, diverses conferències de professors universitaris que analitzen aspectes del període republicà. També l'Ajuntament gironí ha programat una acte d'homenatge a la II República i als regidors municipals del període que tindrà lloc el 14 d'abril. Durant aquest dia, en el saló de plens penjarà la bandera republicana.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_