_
_
_
_
EL PROGRAMA/ Música

Quatre nits per fer BAM

El festival musical reforça el seu instint de recerca de noms que debuten a la ciutat i recupera el Moll de la Fusta

Sonny Knight And The Lakers, veterà del soul, estarà en el cartell de la Mercè
Sonny Knight And The Lakers, veterà del soul, estarà en el cartell de la Mercè

La rentréemusical catalana té dues cites ineludibles: el BAM (Barcelona Acció Musical) i el Mercat de Vic, aquest darrer que arriba a la XVI edició. El BAM torna a la cita amb la ciutat sota el paraigua de la Mercè, i ho fa per celebrar la XXI edició, una xifra més que respectable ara que tothom parla que els festivals s’han posat de moda. Fóra bo recordar a qui va ser un dels primers. Aquest és el darrer any com a programador de Carles Conesa, que en el seu cicle de quatre anys —xifra comuna a tots els programadors del festival—, ha reforçat l’instint de recerca del certamen, que ofereix una programació on brillen per la seva absència els noms coneguts.

La filosofia és: ja que els concerts són gratuïts, que el públic pugui descobrir bandes poc conegudes, les quals en la major part dels casos s’estrenen a la ciutat amb el festival. I, a més, en una programació molt variada que coparà sis escenaris, dos dels quals seran al Fòrum. Es recupera un espai que ja s’havia fet servir, el Moll de la Fusta, i es manté el ja tradicional d’Estrella Damm, per on aquest any passaran Coriolà, Mishima i Klaxons. Però considerant que el mètode de treball de Conesa és donar una guia temàtica a cada escenari, i tenint en compte que aquest any la ciutat convidada és Estocolm —que ja ofereix un eix temàtic—, el BAM 2014 es pot resumir en diverses nits temàtiques.

La nit sueca. El dimarts 23, la nit està dedicada a Estocolm, tot programant els dos escenaris situats al voltant del Macba (el de la plaça dels Àngels i el de Joan Coromines), que tindran les actuacions esglaonades per poder-les seguir totes. A l’escenari dels Àngels pujaran Postiljonen, trio de pop electrònic; Frida Sundermo, el nou talent del pop electrònic escandinau, i Nonono, popular gràcies a la contagiosa peça Pumpin Blood. Al de Joan Coromines actuaran Marien The Believer presentant disc de debut, aplicats al pop atmosfèric perfil Beach House; Seinabo Sey, dona de 23 anys que només ha editat dos senzills on barreja pop i soul, i Zhala, una altra dona jove addicta al pop sofisticat.

La nit soulera. Serà la nit del divendres 19 al Moll de la Fusta, amb una proposta oberta que inclou Flamingo Tours, banda local de soul dur i rhythm and blues encapçalada per Myriam Swanson, diva local del burlesc; Sonny Knight And The Lakers, veterà del soul recuperat ara per als escenaris; Lisa And The Lips, dona amb veu poderosa i carisma en canal, i Ibibio Sound Machine, única proposta no associada al soul sinó a la música negra de ball amb denominació d’origen nigeriana, zona on viu el poble ibibio, i passada per Londres.

La nit hardcore. Territori del recuperat Moll de la Fusta, el dissabte 20. Amb la participació d’Aliment, punk local; Fang Island, rock de guitarres made in Rhode Island; Modern Baseball, pop punk que arriba de Filadèlfia, i els anglesos Basement, conreadors d’emocore, és a dir, hardcore emocional de nois sensibles.

La nit electrònica.Un altre cop jugant amb els dos escenaris propers al Macba. Així, per Joan Coromines passaran El Remolón, artista argentí que barreja cúmbia i dub; Milangeles, parella italiana de tropical bass, és a dir, música electrònica amb arrels populars, i Linkoban, una dona de Copenhagen que pot recordar MIA amb el seu electrorap. Per l’escenari de la plaça del Àngels desfilaran Den Sorte Skiole, danesos especialitzats en el sampler; Filastine, músic nord-americà que té una de les seves bases a Barcelona i que fa també tropical bass, i Young Fathers, escocesos i un dels plats forts de la programació, una banda de hip-hop obscur i arrossegat que pot evocar el so Bristol.

Per arrodonir les propostes del BAM no es poden oblidar actuacions com les de Seward (plaça dels Àngels, diumenge 21); Protomartyr, una de les bandes favorites del programador del BAM (Joan Coromines, divendres 19); Extraperlo (Fòrum Esplanada, divendres 19) i Javiera Mena (Fòrum Amfiteatre, també divendres).

Allà on se citen música, indústria i públic

L. H.

El Mercat de Música Viva de Vic, compartint calendari amb les festes barcelonines de la Mercè, arriba ja a la seva XXVI edició mostrant-se fidel a una sèrie de principis que busquen satisfer la cruïlla d’interessos entre músics, indústria, programadors i públic.

Per atendre tothom, el Mercat, que obre avui i tancarà diumenge vinent, organitza concerts a nou escenaris diferents, a més a més d'un d'estrictament professional, per on passaran una llarga llista de músics, entre els quals cal destacar aquells que estrenen obra a Vic. D'aquests destaquen Adrià Puntí, que després de la seva reaparició avançarà a Vic temes del seu nou disc encara sense editar (divendres 19; Teatre Atlàntida, 21 hores); Raimundo Amador, que estrenarà l'espectacle La leyenda del gitano eléctrico (divendres 19; Teatre Atlàntida, 23 hores); Marlago farà el mateix amb el seu àlbum El porvenir (dissabte 20; Teatre Atlàntida, 21 hores) i Kepa Junquera, mantenint el contacte amb la música popular que mai ha perdut el Mercat, presentarà el seu homenatge a la trikitrixa (dissabte 20; Teatre Atlàntida, 22.45 hores).

Cal no oblidar el primer concert del festival, aquest any una producció del mateix Mercat de Vic: la col·laboració entre Roger Mas i el pianista brasiler Benjamín Taupkin (avui; Teatre Atlàntida, 20 hores).

Al marge d'aquests artistes, el Mercat permetrà veure l'estrena de Superficial, nou disc de la Fundación Tony Manero (divendres 19; Plaça Major, 20.30 hores); del nou espectacle de Pau Vallvé (divendres 19; Auditori Atàntida, 22 hores); de la reaparició de Marc Parrot, que també presenta nou disc, Sortir per la finestra (divendres 19, Carpa Negra, 23.30 hores); dels històrics Brighton 62 presentant el recopilatori Fotos de ayer, 1982-1987 (divendres 19; Jazz Cava, 22.45 hores); del nou espectacle d'Anna Roig (dissabte 20; Auditori Atlàntida, 23.30 hores) i de les presències d'artistes com ara Zebda, Manel, Joan Colomo, Els Pets i Instituto Mexicano del Sonido.

Tot això amb la corresponent fira comercial i amb l’afegitó de Fira Musica, lloc de trobada entre fabricants d’instruments i músics. I com qualsevol festival que vulgui ser-ho de debò, un altre any el Festival Hoteler munta un escenari al costat de l’hotel Pamplona per oferir espai d’actuació a les bandes menys convencionals. Vic ja té des de fa cinc anys un veritable festival paral·lel.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_