_
_
_
_
ASSAIG

Ser-hi per explicar-ho

La crónica periodística i l’enviat especial proporcionen frapants testimonis i excel·lent literatura

Carles Geli
VICTOR ESCANDELL

És una vida rara. Escuchar, mirar mucho, hablar solo, pensar, anotar, dormir cada noche en un lugar distinto, comer bastante feo siempre, leer diarios locales o ninguno, limitar mi mundo a mi asiento del coche y todo lo que le pasa por el costado: la Argentina”. Martín Caparrós descriu així el que fa aquell 2006: un retrat del seu país tot viatjant fins al més profund; són 30.000 quilòmetres en diverses tongades enllaçant històries per fer-ne una de sola, com tessel·les del gran mosaic del món, una novel·la sense ficció, peça cabdal del periodista. En el fons, Caparrós descriu l’essència de la crònica, que està en camí avui, és clar, de ser el gènere rei. Aquells atributs els podria haver subscrit Agustí Calvet, Gaziel. De fet es veuen a De París a Monastir. “Nos recibió un oficial muy joven, alto, imberbe, que hablaba el italiano y tenía la cabeza vendada, a causa de una herida reciente. En mi cartera de viaje acabo de encontrar su tarjeta, manchada por la impresion rojiza de su pulgar, humedecido de sangre todavía fresca. Acababa de llegar del frente, donde había sido herido en la misma mañana de hoy, y donde las fuerzas serbias, hambrientas, rendidas, sin municiones, y sin esperanza de auxilio, sucumbían más bien como mártires que como soldados”, descriu en el seu viatge d’octubre de 1915 al front del sur d’Europa aquest corresponsal de guerra exquisit renascut a les llibreries amb una selecció impagable de textos sobre el catalanisme polític (Tot s’ha perdut; RBA, 17,95 euros) i la correspondencia amb el seu editor i amic Josep Maria Cruzet (Abadia de Montserrat, 23 euros).

Amb menys combinació reflexió-fet viscut, però amb un punt més de periodisme d’investigació, hi ha el treball del mític Albert Londres, del qual, amb De diásporas y colonias, es vol recuperar l’obra periodística completa. Comencen amb un triumvirat de reportatges d’entre 1929 i 1931, els darrers abans de desaparèixer mentre investigava el tràfic d’armes a la Xina: un pelegrinatge per Europa de punta a punta per acabar a Palestina resseguint el destí errant dels jueus; un relat sobre els pescadors de perles del golf aràbic, tema tapadora per abordar el creixement de l’islamisme, i un dur passeig de quatre mesos per les colònies franceses a Àfrica és el primer fris del prometedor projecte.

Però no cal anar massa lluny per aplicar el gènere i explicar la complexitat del món. La revista Fortune va enviar, l’estiu de 1936, el redactor James Agee (que alhora enredà l’excel·lent fotògraf i amic Walker Evans perquè l’acompanyés) a Alabama per descriure sobre el terreny les misèrrimes condicions laborals dels grangers blancs pobres del sud profund. El viatge en cotxe es traduí en 30.000 paraules per a les quals Agee, poeta sensible, va suar sang: pel que va veure (malalties, condicions d’esclavatge gairebé, pagesos atrapats en una espiral de prèstecs asfixiants...) i per com traduir-ho per a una revista econòmica. Lògicament, Algodoneros, retrat a partir de tres famílies de parcers, no veié mai la llum i es perdé entre la paperassa de qui també fou guionista de La reina d’Àfrica. Ara és la primera vegada que es publica, tot comprovant que va ser l’excel·lent laboratori de l’obra magna del periodista sobre el tema: Elogiemos ahora a hombres famosos.

La ciutats són també focus de misèria: l’assagista Barbara Ehrenreich en va tenir prou amb 15 dies treballant de cambrera a Florida per veure que amb 5,15 dòlars de mitjana al dia (propines incloses i en temporada alta) no podria ni pagar el lloguer. El 1998 va preguntar-se en veu alta davant un editor de la revista Harper’s com es podia viure amb salaris tan baixos i que calia fer un reportatge de carrer, com els d’abans, per comprovar-ho. La resposta: que ho fes ella. Treballant, entre altres feines ben baixes i d’incògnit, de cambrera o venedora dels temibles magatzems (per les condicions laborals) Wal-Mart, la veritat és que no trigà gaire a veure que ingressos i despeses normals eren impossibles d’equilibrar així, cosa que explica el títol del llibre, Por cuatro duros, i el perquè el 29% de les famílies nord-americanes estan avui oficialment en la pobresa.

“No eres más que un gilipollas con diarrea bucal, y la única manera de que te publiquen toda esta basura es comiéndoles el culo a esos hijos de puta comunistas que no tienen nada mejor que hacer que estar sentados, drogarse y destrozar este país”, li eztiba un company de feina a Ben Hamper, treballador a la cadena de muntatge de la General Motors a Flint, Michigan, i que, en part per culpa del cineasta Michael Moore, va començar a escriure dels dobles torns, dels salaris, dels caps i dels companys de feina a la seva columna Impresiones de un cabeza de remache. Amb un humor negre i un estil dur cultivats en les experiències etíliques i de droga més properes a les maneres del gonzo Hunter S. Thompson, Hamper (que surt al documental Roger & Me) va tancar-se a escriure Historias desde la cadena de montaje. En definitiva: ser-hi per explicar-ho.

La utilitat de l’inútil

És útil allò que no és rendible? Un mercantilista diria que no, però el professor de literatura italiana a la Universitat de Calàbria defensa que incentivar el saber és el més útil que hi ha. El manifest, fet a partir de reflexions de grans savis, es completa amb un assaig de 1939 del professor Abraham Flexner defensant la creació d’institucions acadèmiques que perseguissin el coneixement, i no la utilitat.


La utilitat de l’inútil. Nuccio Ordine. Quaderns Crema / Acantilado. 168 / 176 pàgines. 9,50 euros

Economia de l’absurd.

El premi Joan Fuster va distingir aquest assaig sobre els perills de la societat de baix cost, “societat que té una capacitat de generar riquesa com mai, i alhora cada vegada hi ha més pobresa”, diu el professor de la Universitat de Vic. La invasió de productes barats comporta la precarització de la vida laboral, la deslocalització i l’empobriment de la societat. Allò barat acaba sortint car.


Economia de l’absurd. Josep Burgaya. 3 i 4. 304 pàgines. 24,50 euros

Cinc minuts abans de decidir

El dia 9 de novembre hi ha convocada una consulta que ha revolucionat la política catalana. Enmig de la polarització, el director adjunt d’EL PAÍS i responsable de l’edició catalana convida a reflexionar abans de posicionar-se i analitza com ha arribat Catalunya fins aquí amb una selecció dels seus articles “tractats, remenats i reescrits” i un nou assaig que fixa la situació actual del procés.


Cinc minuts abans de decidir. Lluís Bassets. RBA-La Magrana. 208 pàgines. 20 euros

Por una mirada-mundo

El prestigiós sociòleg belga, pare del seminal Para leer al Pato Donald, repassa en aquest volum de converses amb l’investigador francès Michel Sénécal la seva trajectòria vital i acadèmica i aspectes desconeguts del seu treball que configuren el seu pensament i que exposen la visió erudita sobre la comunicació en plena globalització i creixement de les xarxes socials. Impagable l’anàlisi sobre el cop d’estat de Pinochet a Xile el 1973.


Por una mirada-mundo. Armand Mattelart. Gedisa Editorial. 288 pàg. 22 euros / @ 11,99 euros

Els set pecats capitals de la justícia

El jutge català més mediàtic fa un amè repàs dels errors de la justícia, fixant-se en casos històrics, dels que criden l’atenció, i il·lustrant-los en pecats: la supèrbia del jutge Garzón, la peresa per jutjar Fèlix Millet, la ira que guià la doctrina Parot... Pinzellades de justícia per a no entesos que acaben amb propòsit d’esmena: les propostes del jutge per millorar.


Els set pecats capitals de la justícia. Santiago Vidal. Ara Llibres. 229 pàgines. 17,90 euros

Contra aquellos que... Lev Tólstoi

L’indignat com a figura política s’ha posat de moda ara, però ha existit sempre. Ho era un dels grans de la literatura universal, com ho mostra Contra aquellos que nos gobiernan, un cop de puny a les elits governants i polítiques i a les servituds intel·lectuals al servei del capitalisme, un assaig plenament vigent.


Contra aquellos que... Lev Tólstoi. Errata Naturae. 125 pàgines. 14,50 euros

La cara fosca de la cultura catalana

El Centre for Catalan Studies de Queen Mary, de la Universitat de Londres, va organitzar el 2008 una conferència sobre el paper de la cultura catalana sota el franquisme i la col·laboració d’alguns intel·lectuals catalans. L’autor, director del centre londinenc, en recopil·la les ponències (fetes per investigadors dels Països Catalans i del Regne Unit) en un volum on surten Pla, D’Ors, Foix, Dalí...


La cara fosca de la cultura catalana. Jordi Larios. Lleonard Muntaner, editor 396 pàgines. 30 euros

Sobrebeber

“Un senyal infal·lible del genuí bevedor és que llegeix tot el que s’escriu al respecte”, constata l’autor en aquesta Bíblia de la beguda. El Sir, referent de la literatura anglesa del XX, mai deia que no a una copa, i les seves agudes i brillants reflexions sobre l’alcohol i la relació entre beguda i literatura es concentren en aquests tres volums, publicats entre 1971 i 1984. Un llibre per pixar-se de riure i aprendre, però això sí: fa venir set.


Sobrebeber. Kinglsley Amis. Malpaso. 423 pàgines. 23 euros

Una comunidad ensimismada

Implicat políticament amb la creació recent de Federalistes d’Esquerres, el filòsof ha estat sempre una veu crítica de la política catalana. Deu anys d’articles que recullen la seva visió escèptica, augmentada durant un procés sobiranista que, segons diu, ha configurat un discurs oficial entorn del sobiranisme que manté abstreta a la població catalana.


Una comunidad ensimismada. Manuel Cruz. Los libros de la Catarata. 176 pàgines. 16 euros

Religión y Política

Monumental obra que explica com es relacionen els pensaments polític i religiós i els intents per imposar-se entre ells durant la història. Un debat, com diu l’autor, “en ocasions sagnant”. Un nou assaig de l’antropòleg, monjo de Montserrat i autor d’una cinquantena de llibres que continua la seva obra anterior, Religión y comunicación.


Religión y Política. Lluís Duch. Fragmenta Editorial. 560 pàgines. 29 euros

Catalunya independent?

Amb edicions en català i castellà, l’anàlisi del periodista d’EL PAÍS és un bon instrument per conèixer el procés sobiranista, un repàs de l’argumentari a favor i en contra de la independència, encarant-lo amb respostes i dades. Invitació a reflexionar i a trobar solució a l’encaix de Catalunya.


Catalunya independent? Xavier Vidal-Folch. Libros de la Catarata. 140 / 144 pàgines. 14 euros

El economista camuflado ataca...

L’economista va obtenir ressò mundial amb el seu primer llibre explicant amb llenguatge planer i atractiu els secrets més quotidians de l’economia. Amb El economista camuflado ataca de nuevo intenta fer el mateix sis anys després amb la crisi que ha fet trontollar el sistema capitalista. 


El economista camuflado ataca... Tim Harford Conecta PRH 269 pàg. 17,90 euros / @ 9,95 euros

Doncs jo, ara, votaré ‘sí’.

Hi ha fractura social a Catalunya per culpa de la consulta? El periodista, que ja va triomfar a les llibreries amb Desmuntant la caverna, vol demostrar amb nou entrevistes que la tesi que repeteix el Govern espanyol és mentida: des de la filla d’un dirigent del PP a un fan de la selecció espanyola.


Doncs jo, ara, votaré ‘sí’. Jofre Llombart. Angle Editorial. 144 pàgines. 13,90 euros

El extranjero

El sociòleg americà, destacat pels seus treballs sobre la societat urbana i capitalista (Juntos i El nuevo capitalismo en són bons exemples) focalitza la seva mirada en la concepció del forà, amb dos assajos sobre l’exili que observen com se sent l’estranger en una terra nova i com els nadius reben els nouvinguts.


El extranjero. Richard Sennet. Anagrama. 136 pàg. 14,90 euros / @ 11,99 euros

La justicia deshauciada

Perseguit per qüestionar judicialment el poder econòmic, el jutge narra la seva suspensió del Consell General del Poder Judicial i la imputació per prevariació en la causa contra l’expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa. Una crònica per entendre que la justícia no és igual per a tothom.


La justicia deshauciada. Elpidio José Silva. Península. 286 pàgines. 19,90 euros

Vivir es resistir

Reivindicació de la lluita per la raó i la democràcia en temps convulsos, aquesta edició pòstuma recull tres conferències que el pensador va fer el 2002 dedicades al filòsof Edmund Husserl, l’historiador Marc Bloch i l’escriptor George Orwell, i l’emotiu discurs del 2010 al camp de concentració de Buchenwald.


Vivir es resistir. Jorge Semprún Tusquets Editores 197 pàgines. 17 euros

De los neandertales a los...

De Lucy, el primer homínid d’uns 3,2 milions d’anys d’antiguitat, al capitalisme deprededor, l’arqueòleg i historiador britànic fa a De los neandertales a los neoliberales. Una historia marxista del mundo una anàlisi de com les masses han pogut decidir durant la història, i com poden actuar avui mateix per posar fi al capitalisme.


De los neandertales a los... Neil Faulkner. Pasado & Presente. 535 pàgines. 25 euros

Quaranta nits amb Montaigne

L’obra del professor de literatura explica en capítols breus els conceptes que es poden trobar als llibres del pensador francès, una invitació pedagògica i gens feixuga a llegir i entendre l’autor dels Assaigs. El volum va néixer com una secció de ràdio estival a França, amb tant d’èxit que es va dur al paper.


Quaranta nits amb Montaigne. Antonine Compagnon Blackie Books 165 pàgines. 16,90 euros

El peso de la responsabilidad

Historiador imprescindible per entendre el segle XX, aquesta obra escrita el 1998 glossa les conviccions de tres intel·lectuals francesos (Camus, Aron, Blum) i trinxa els atacs que van rebre pel seu pensament: “La seva influència i les seves idees han triomfat sobre les dels seus crítics”, diu l’autor.


El peso de la responsabilidad. Tony Judt. Taurus. 288 pàg. 19 euros / @ 9,99 euros

La riquesa d’uns quants...

“L’afirmació que la riquesa d’uns quants ens beneficia a tots és doblement errònia. No és veritat perquè per això la gent hauria d’invertir la seva riquesa, fet que no passa sempre, i perquè no reverteix en més felicitat”, afirma el sociòleg, teòric de la societat líquida, que demostra aquesta tesi a La riquesa d’uns quants beneficia a tothom?


La riquesa d’uns quants... Zygmunt Bauman Arcadia / Paidós 91 / 112 pàgines. 13,95 euros

El Interior. Martín Caparrós. Malpaso. 688 pàg. 25 euros. De París a Monastir. Gaziel. Libros del Asteroide. 312 pàg. 17,95 euros. De diásporas y colonias. Albert Londres. ECC. 456 pàg. 24,95 euros. Algodoneros. James Agee. Capitán Swing. 160 pàg. 18,50 euros. Por cuatro duros. Barbara Ehrenreich. Capitán Swing. 224 pàg. 18 euros. Historias desde la cadena de montaje. Ben Hamper. Capitán Swing. 302 pàg. 19 euros.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Carles Geli
Es periodista de la sección de Cultura en Barcelona, especializado en el sector editorial. Coordina el suplemento ‘Quadern’ del diario. Es coautor de los libros ‘Las tres vidas de Destino’, ‘Mirador, la Catalunya impossible’ y ‘El mundo según Manuel Vázquez Montalbán’. Profesor de periodismo, trabajó en ‘Diari de Barcelona’ y ‘El Periódico’.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_