_
_
_
_

Un mes de màgia per a Badalona

Les diverses activitats s’organitzaran en teatres, centres culturals i comerços

Un dels mags nacionals, Miguel Gavilán, durant un dels seus espectacles.
Un dels mags nacionals, Miguel Gavilán, durant un dels seus espectacles.

A partir del 9 de febrer, compte on poseu els peus a Badalona. No sigui que caigueu dins d’un barret i us convertiu en conill. O agafeu el camí equivocat i acabeu desapareixent del món real. Durant gairebé un mes, la ciutat de Badalona es converteix en el gran escenari del Festival Internacional de Màgia IX Memorial Li-Chang, l’esdeveniment d’aquest gènere més antic de Catalunya: mags de prestigi, nacionals i internacionals, “portaran la màgia a cada racó”, assegura el director artístic, Enric Magoo. Organitzat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Badalona, la programació del festival amara diferents espais de la ciutat amb aparicions, il·lusionisme i màgia poètica o visual.

“Si en els anys seixanta i setanta els mags espanyols eren famosos per la “màgia de prop” (cartomàgia i manipulació d’objectes), a partir dels anys vuitanta vam començar a tenir també bons mags d’escenari”, explica Magoo. Però ara la màgia “ha d’evolucionar al ritme de la societat”, assegura. Després de 14 edicions, el director ha notat que, a causa de la rapidesa de les noves tecnologies i d’Internet, “tens pocs segons per entretenir els nens, i amb la seva capacitat de deducció, són més difícils de sorprendre: avui dia, un bon mag ha de manipular les seves percepció, psicologia i memòria de manera més conscient que abans”.

FESTIVAL DE MÀGIA IX MEMORIAL LI-CHANG

Badalona.

Des del 9 de febrer fins a l’11 de març

Mostres de la màgia més actual seran visibles en els tres teatres que durant els caps de setmana allotjaran els espectacles més importants: el Principal, el Blas Infante i el Zorrilla, on a més tindrà lloc la Gala Internacional de Màgia —juntament amb l’entrega per votació popular del Premi Li-Chang—, el 21, 22 i 23 de febrer. I és en aquest esdeveniment que s’exhibiran, al costat de mags nacionals com Miguel Gavilán i Joan Mayoral, els convidats internacionals, com ara la xinesa Huang Zheng, amb les seves levitacions, aparicions i rituals de dansa; el francès Pierre Xamin, expert en la tècnica del canvi de màscara —considerada la més misteriosa entre les arts dramàtiques procedents de la Xina—, i el seu compatriota Pilou, gran manipulador de cartes i objectes.

Tot i que el pressupost del festival hagi baixat molt en els darrers anys —un 20% el 2012, gairebé el 30% el 2013—, aquest any es manté estable. Però, segons Magoo, “els diners no són res davant la creativitat. De fet, sovint hem organitzat espectacles més bons amb menys pressupost”. Com a exemple, el director assenyala el xilè Juan Esteban Varela, que el dia 15 actuarà davant d’un màxim de cent assistents al Teatre Principal. “És comú que els il·lusionistes enganyin la percepció visual. Però Varela volia que els cecs també poguessin gaudir de la màgia, i va crear l’espectacle Desde la oscuridad, on tots els espectadors porten un antifaç, i el mag crea il·lusions auditives, tàctils i numèriques”, explica Magoo.

Les activitats en els teatres tindran un cost entre els 4 euros —com ara la gala solidària de Màgia Jove, que destinarà la recaptació a una ONG perquè organitzi una expedició de mags als camps de refugiats d’Àfrica— i els 20 euros. Gratuïts, per a nens i adults, seran tots els tallers, jocs de demostració i conferències que el festival organitzarà al llarg de les diverses setmanes a les biblioteques municipals i als centres culturals de Badalona. A l’esdeveniment se sumaran, amb més propostes i espectacles, també teatres privats, llibreries i comerços.

 

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_