_
_
_
_
_

Rastrejant els fons

L’any que acaba ha representat la consolidació d’una tendència introspectiva en què els museus s’han vist obligats a rebuscar en els seus magatzems per organitzar les seves exposicions

José Ángel Montañés
Exposició al Museu Picasso pels seus 50 anys a Barcelona.
Exposició al Museu Picasso pels seus 50 anys a Barcelona. carles ribas

L’any que acaba ha representat la consolidació d’una tendència introspectiva en què els museus s’han vist obligats a rebuscar en els seus fons per organitzar les seves exposicions. Una tendència que aquest any, amb alguna excepció, continuarà.

Inaugurades les exposicions d’arrencada de la temporada —com ara la retrospectiva de Joan Colom al MNAC (fins al maig) amb més de 500 de les seves fotografies; la que té com a protagonista l’horitzó en l’art, des del segle XIX fins a l’actualitat, a la Fundació Miró (fins al febrer), o la que ara conclou, dedicada a Pissarro, el pare de l’impressionisme, a CaixaForum—, dos dels grans noms de la temporada també es podran veure al CaixaForum: Le Corbusier, una de les persones més influents del segle XX, en una “retrospectiva completa” (fins al maig) que al juny passarà el testimoni a Sorolla, que a través de 70 petites taules demostrarà per què és un geni de la llum i color.

El MNAC inaugurarà a l’abril una exposició sobre Josep Tapiró, un dels autors (al costat de Fortuny) de l’orientalisme, una mostra en què es podrà veure l’obra que va comprar el museu amb els ingressos del famós casament indi de desembre. A l’octubre donarà pas a l’exposició dedicada a Carles Casagemas, l’amic de Picasso que es va suïcidar a París als 20 anys i en la qual es reuniran totes les seves obres.

El Macba mostrarà el potencial de la fotografia com a eina de lectura de la història recent. Ho farà amb les imatges de la sèrie Nitrat de Xavier Ribas (a partir de juny), en què s’explica l’extracció d’aquest mineral al desert d’Atacama. El mes següent el museu organitza una exposició sobre l’obra polièdrica de l’arquitecte Ignasi de Solà-Morales.

El Museu Picasso, per la seva banda, mostrarà l’empremta (des del març) del malagueny en l’art de final del segle XX, a través de 75 obres de 42 artistes com Basquiat o Jasper Johns, mentre que al juny s’inaugurarà una exposició amb els paisatges de Barcelona de Picasso fins a 1917.

La Fundació Miró repassarà els 35 anys de l’Espai 13 (abans Espai 10) en una exposició (des de març) entesa com un resum de 249 exposicions de mig miler d’artistes que permetrà descobrir la fundació com a generadora de cultura contemporània. Altres fundacions, com la Suñol, també posen el seu gra de sorra al nou any expositiu. Al maig, l’escultora Susana Solano tornarà a exposar a Barcelona, cosa que no feia des de 1999.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Sobre la firma

José Ángel Montañés
Redactor de Cultura de EL PAÍS en Cataluña, donde hace el seguimiento de los temas de Arte y Patrimonio. Es licenciado en Prehistoria e Historia Antigua y diplomado en Restauración de Bienes Culturales y autor de libros como 'El niño secreto de los Dalí', publicado en 2020.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_