_
_
_
_

Fam de desconegut

Eatwith ofereix alta gastronomia en cases particulars

Un sopar d'Eatwith, a casa de Leonor
Un sopar d'Eatwith, a casa de Leonor CONSUELO BAUTISTA

Sis persones i cinc cultures a la mateixa taula: afegint-hi les olives de Cadis, el gaspatxo thai o el ceviche peruà, més de deu cultures participen en un sopar poc ordinari a Barcelona.

La californiana Julie no coneix la mexicana Montse, asseguda al seu costat. De fet, ningú no coneix a ningú. I la tapa iraniana de pebrot vermell amb suc de magrana i nous no és d’un cuiner, sinó de l’andalusa Leonor Fernández, la propietària del pis davant del mercat de Gràcia on es desenvolupa aquest divers dinar programat a través del web d’Eatwith.

Activa des de gener, aquesta empresa de Tel Aviv organitza ofertes gastronòmiques per a turistes a cases autòctones. L’objectiu és que “qui visiti una ciutat conegui gent del lloc i gaudeixi de les seves receptes”, explica Joel Serra-Bevin, mànager de la companyia a Espanya.

Elegit com el país europeu de llançament, el gran focus és Barcelona: “Si l’empresa funciona aquí, copiarem el model en altres ciutats”, sentencia Serra-Bevin. Indecisos entre París i Londres, “Barcelona ha destacat pel turisme, la seva internacionalitat i la cultura gastronòmica, afegeix.

Més de 100 persones s’han consolidat aquest primer semestre com a “amfitrions”: compilen el seu perfil i les seves propostes culinàries, sovint combinades amb tallers. El preu, inclòs un 15% per a la companyia, varia de 8 euros —un brunch o “històries i tes del món”— a 91 euros —tallers i sopars amb xefs professionals.

Setmanalment hi ha deu sol·licituds d’amfitrions potencials —la majoria entre 25 i 35 anys—, però no s’accepten totes: “La qualitat del menjar és important, però ho és més encara la personalitat de l’amfitrió i l’espai”, admet el mànager. Un 80% dels usuaris s’hi involucra per passió culinària, la resta són professionals que arrodoneixen el salari i es reinventen a casa seva.

Encara que Leonor no és una xef professional, és la més ben valorada a la web: “En un restaurant no conec ningú, no menjo sa i gasto diners. I sovint tot és precuinat. A Eatwith cap producte porta més de dos dies a la nevera”, diu justificant la seva opció.

La crisi la va acostar al consum col·laboratiu: “Sempre he treballat en l’alta direcció. Veure el meu salari reduït fins a quedar-me a l’atur m’ha ensenyat a canviar d’estil de vida: amb el cinturó més estret i un consum més intel·ligent”, confessa. La crisi influeix també en l’elecció d’Espanya com a primer destí europeu de la firma: “La gent busca oferir les seves habilitats. Amb Eatwith no guanyes un salari —es recapten uns 30 euros per esdeveniment—, però fas contactes. Els convidats augmenten cada mes, a raó d’un 60%: la meitat són locals, atrets per una nova experiència que garanteix qualitat gastronòmica.

El boca-orella és el promotor més eficient a Barcelona. Però per estendre la seva presència a 20 països compta amb pocs inscrits i cap personal contractat —la companyia espera la segona ronda d’inversions: “Vam tenir un finançament de 1,2 milions de dòlars. A l’octubre sabrem quin és el nostre futur”, anticipa Serra-Bevin.

Amb un equip de vuit persones necessiten més inversors per créixer. Entre els objectius, establir una col·laboració amb Turisme de Barcelona, ja que “al cap i a la fi promocionem productes locals”. Abans intenten solucionar la manca de legislació que envolta empreses com Eatwith o Airbnb: “Mentre, incitem els amfitrions a pagar impostos i els proveïm d’una assegurança de responsabilitat civil d’un milió de dòlars”.

“El sopar perfecte és quan entres en una casa i et sents còmode en companyia de gent oberta i menjar interessant”, avisa Serra-Bevin: així va ser aquella nit a casa de Leonor.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_