_
_
_
_
Assaig / Poesia

El prestatge independent

"El país es va mirar de cara, es va sentir confortat i va decidir que era l’hora de pitjar l’accelerador”

Sant Jordi matant el drac, de Vittore Carpaccio (1502-1507).
Sant Jordi matant el drac, de Vittore Carpaccio (1502-1507).

"El país es va mirar de cara, es va sentir confortat i va decidir que era l’hora de pitjar l’accelerador”. El periodista Vicent Partal resumia així la històrica manifestació de la Diada, en un dels articles recollits a A un pam de la independència (RBA), aplec dels editorials que ha escrit els darrers anys com a director de Vilaweb. Els publica setmanalment, pinzellades a curt termini que, en perspectiva, son un bon retrat de l’evolució de Catalunya els últims temps. El llibre de Partal sols és una de les novetats entorn de la independència, que dominen l’assaig aquest Sant Jordi.

L’auge de l’independentisme és una tendència sostinguda. El 2006, els catalans que volien formar part d’un Estat independent eren el 14,8%. En la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió, la xifra era del 46,4%. La reconversió del sobiranisme en un debat central a Catalunya ha anat en benefici de l’assaig, que és més ric i variat i ha guanyat en rigor i consistència.

Mirades les obres, s’hi poden establir tres blocs diferenciats.

Història. Des de l’11 de setembre del 1714 fins al de l’any passat hi ha molts fets que expliquen la configuració actual de Catalunya. Si un dia agafa importància és l’11 de setembre del 2012, la jornada de la històrica manifestació de la Diada. El periodista Pere Martí resumeix la història dels organitzadors, l’Assemblea Nacional Catalana, a El dia que Catalunya va dir prou (Columna), que s’inicia amb la força d’un brillant reportatge però es perd en el recull notarial de l’ANC. El també periodista Tian Riba fa un esbós de la crònica dels últims fets a Camí sense retorn: crònica d’una revolució. De prosa ràpida i metàfora fàcil, Riba aconsegueix fer un relat que atrapa el lector sense perdre rigor polític.

El repàs més ambiciós a la realitat política catalana és La reconstrucció nacional de Catalunya, 1939-2012 (Pasado & Presente), del professor d’Història de Catalunya i Espanya a Cardiff, Andrew Dowling. Una anàlisi a fons, feta des de fora, que partint del dubte sobre si l’encaix de Catalunya a Espanya està esgotat, repassa tots els elements que han servit per arribar fins a la reclamació d’independència d’avui dia. El llibre deixa obert el dubte: serà Catalunya independent?

Els arguments.La pregunta és la que es plantegen respondre els llibres centrats en els arguments. Són els que donen al lector les claus per defensar la seva posició sobiranista. L’independentista pot, amb la lectura d’alguns d’aquests volums, donar dades i arguments a la barra del bar, a la feina, amb els amics... Una proposta interessant és Desmuntant la caverna, de Jofre Llombart (Angle). El periodista mostra les afirmacions vistes, escoltades i llegides a la premsa més radical de Madrid i les contrasta amb dades i fets. Un exercici que busca una exposició clara en la qual tenen cabuda tant la fredor de les dades com l’arma del sarcasme. De lectura més carregada és l’assaig econòmic Delenda est Hispania (Viena), d’Albert Pont. Llibre amb gran rebuda pels lectors tot i que es tracta d’un complet repàs històric de les relacions econòmiques entre Catalunya i Espanya —un tema del qual fins ara fugia el gran públic— sense estalviar dades ni arguments teòrics. Tot i que peca d’ambició (es publicita com “L’últim llibre que llegiràs sobre la independència de Catalunya”), un cop arribats al final els independentistes tindran un gran nombre d’arguments econòmics per defensar la seva posició.

Els personatges. Història, arguments i protagonistes. Encara són pocs els testimonis de persones rellevants de l’independentisme que es trobaran a les parades. Ara Llibres ofereix dues oportunitats. La conversa de Teresa Pous amb Josep-Maria Terricabras (Pensar, dialogar i fer en una Catalunya millor) i la visió dels fets de la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, a La fam i l’orgull. Un país que s’ha aixecat. El de Terricabras és un discurs atractiu, que ha aconseguit fer-se un forat entre els profetes de l’independentisme precisament perquè diu les coses clares, les sap exposar i dóna fe d’un gran bagatge. El format d’entrevista llarga permet gaudir de Terricabras en la seva màxima expressió. El llibre de Casals és el clàssic volum de no-ficció que aprofita la notorietat passatgera del personatge per plasmar en un llibre les seves reflexions. Més enllà d’això, no té més interès.

A un pam de la independència: com hi arribarem i com la viurem. Vicent Partal. RBA. 318 pàgines. 20 euros. La reconstrucció nacional de Catalunya, 1939-2012. Andrew Dowling. Pasado & Presente. 432 pàgines. 29 euros. El dia que Catalunya va dir prou. Pere Martí. Columna.172 pàgines. 18,50 euros. Camí sense retorn. Tian Riba. La Mansarda. 256 pàgines. 17,90 euros. Desmuntant la caverna. Jofre Llombart (Angle). 128 pàgines. 14 euros.Delenda est Hispania. Albert Pont.Viena. 505 pàgines. 22,90 euros.Pensar, dialogar i fer en una Catalunya millor. Teresa Pous i Josep-Maria Terricabras. Ara Llibres. 120 pàgines. 16,90 euros. La fam i l’orgull. Un país que s’ha aixecat. Muriel Casals. Ara Llibres 176 pàgines. 17,90 euros.

Incógnito. Las vidas secreta del cerebro

David Eagleman. Anagrama. 349 pàgines. 19,90 euros


Per què, de cop, fem atenció a una conversa que no estàvem escoltant quan pronuncien el nostre nom? És una de les preguntes que el prestigiós neurocientífic nord-americà intenta respondre en aquesta obra. Guardar un secret, la infidelitat o els miratges són productes de la ment. Comprendre el procés cerebral que els crea i condueix per entendre’ls és el que fa aquest llibre.

El rescate

Emilio Ontiveros i Nacho Escolar. Aguilar. 224 pàgines. 17,00 euros


Què és el rescat? És necessari? És el rescat de la banca o de la ciutadania? Aquesta obra respon a totes aquestes preguntes i a moltes més. <CF1052><CP10><CL10.5><CS10>Crítics amb la política d’austeritat imposada per Alemanya, els dos autors, economista i periodista respectivament, exposen amb claredat les incògnites del rescat espanyol. Amb pròleg de Joaquín Estefanía, al final es mostren optimistes: Espanya se’n sortirà.

Una vida articulada

Josep Maria Espinàs. La Campana. 496 pàgines. 25 euros


37 anys després de publicar el seu primer article, l’escriptor recull fragments de les millors columnes diàries, en què excel·leix retratant el simbòlic petit detall de la vida quotidiana que explica tant. Menys anys fa que s’hi dedica el novel·lista i cineasta David Trueba, que també recopila els seus a Érase una vez (Debate, 18,90 euros), sempre amb un punt sorneguer.

Hacia la sobriedad feliz

Pierre Rabhi. Errata naturae. 150 pàgines. 15,90 euros


“L’educació ha de restaurar la complementarietat de les aptituds (...) i oferir terra per a cultiu, tallers d’iniciació manual i artística...”. És una de les valentes propostes de l’escriptor i, alhora, agricultor i filòsof, creador del concepte “oasis a tot arreu”, on proposa un nou model social que auguri un futur sostenible.

Un antídot contra l’extrema dreta

Toni Cruanyes. 3 i 4. 193 pàgines. 15 euros


Dos anys després d’atrevir-se a fer una autòpsia de l’esquerra europea, el corresponsal de TV-3 s’enfronta amb la postura contrària: l’extrema dreta. La immigració a Europa, la religió i els reptes de la globalització són temes sobre els quals l’autor proposa un debat fonamentat per no crear el caldo de cultiu que està propiciant el ressorgiment del populisme d’extrema dreta.

Yo, precario

Javier López Menacho. Los libros del lince. 176 pàginas. 16 euros


Quatre cròniques carregades d’humor i desesperació retraten la precària vida laboral dels últims anys de l’autor, jove preparat i universitari. Una conseqüència de la precarietat d’una generació l’explica la periodista Cristina Fallarás a A la puta calle (Bronce, 12,90 euros): el drama del seu propi desnonament, amb un estil tan punyent com la situació. Dos retrats de dos problemes avui fonamentals a Espanya.

No us rendiu! / ¡No os rindáis!

Stéphane Hessel. Destino. 120 pàgines. 6,95 euros


El pensador francoalemany, veu dels indignats, va morir el 27 de febrer. Pocs mesos abans va mantenir converses amb un periodista català, que les ha recollit en aquest volum, que Hessel no veié imprès. Després de demanar als joves que s’indignin i es comprometin, ara els anima a no rendir-se. Aquí dedica una part al jovent espanyol, portador d’un “formidable patrimoni europeista i mediterrani”, alhora que aposta per una Europa federal.

Todo lo que era sólido

Antoni Muñoz Molina. Seix Barral. 256 pàgines. 18,50 euros


Membre de la Real Academia Española, el lúcid novel·lista proposa una obra directa i apassionada en què esbossa el panorama polític de les últimes dècades partint d’experiències personals i del repàs de diaris de l’època. D’aquí es desprenen ensenyaments clarament extrapolables i una conclusió intuïda: “Tot el que era sòlid s’esvaeix avui en l’aire”.

Muerte aparente en el pensar

Peter Sloterdijk. Siruela. 136 pàgines. 17,95 euros


El filòsof alemany, un dels grans pensadors d’avui, alerta sobre la deserció de la reflexió per esbrinar la condició humana, un fet no aliè a l’ensenyament. Vinculat a això, un altre dels grans, Zygmunt Bauman, a Sobre educación en un mundo líquido (Paidós, 15,90 euros), analitza com els joves es refugien en entorns perjudicials al marge de la societat.

Parásitos

Robert Levine. Ariel. 347 pàgines. 21,90 euros


“El tot gratuït online” introdueix la denúncia del premiat autor i filòsof. L’obra intenta canviar el debat de la cultura en un context en què aquesta s’ofereix gratuïtament o per sota del seu preu. Levine no és un ideòleg, admet reformes i introdueix entrevistes per exposar la seva batalla. Batalla que guanyen les distribuïdores a costa dels creadors. És l’hora de pagar pel contingut, sosté. Polèmica servida.

Compañeros de viaje

Xavier Pericay. Del viento. 400 pàgines. 22,50 euros


El filòleg i periodista exhibeix la seva capacitat investigadora per traslladar el lector al 23 i 24 de març de 1930, quan a Barcelona un grup d’intel·lectuals catalans van organitzar un homenatge als seus col·legues de la resta de l’Estat per la seva actitud en defensa del català en plena dictadura de Primo de Rivera. Un fet històric reconstruït amb material inèdit i que contrasta amb la situació d’avui.

La maldad política

Alan Wolfe. Galaxia Gutenberg. 494 pàgines. 28,90 euros


La maldat política es dóna en escenaris tan diversos com l’Orient Mitjà, els Balcans i l’Iran, i inclou casos de terrorisme, genocidi, neteja ètnica i tortures. Amb aquesta anàlisi sobre què és i com combatre-la, el sociòleg nord-americà ha guanyat el darrer Premi Internacional d’Assaig Josep Palau i Fabre.

La nueva intolerancia religiosa

Martha C. Nussbaum. Paidós. 334 pàgines. 26,90 euros


La filòsofa nord-americana (premi Príncep d’Astúries 2012) recorre els últims esdeveniments vinculats a la xenofòbia religiosa per trobar-ne l’origen i animar-nos a adoptar un canvi d’actitud. Atribueix a la por la distorsió de la realitat i la conseqüent intolerància i repressió cap a religions diferents. Davant el diagnòstic, anima al civisme i a establir llaços més enllà de les fronteres religioses.

El último que apague la luz

Lluís Bassets. Taurus. 224 pàgines. 19 euros


“El periodisme es mor, però a la vegada el periodisme està més viu que mai”. Així ho sentencia el veterà periodista i director adjunt d’EL PAIS en aquest reflexiu estudi, on fixa pel 2025 la data de caducitat dels diaris de paper. Entén que el present ja és treballar pels continguts digitals. La batalla, creu, està en com finançar el periodisme de qualitat en els nous mitjans electrònics.

Camps abans de tot això / Campos de amapolas antes de esto

Lolita Bosch. Empúries / El Aleph. 288 / 320 pàgines. 20 euros


Amb una escriptura literària, la novel·lista mostra la guerra, la pau i el narcotràfic generats per grans capos, polítics i policies corruptes, i que pateixen periodistes amenaçats, dones assassinades i, en general, una població espantada. Amb el suport de fonts i testimonis, l’obra investiga l’impacte d’aquest malson en una societat transformada en menys d’un segle.

El informe Lugano II

Susan George. Deusto. 175 pàgines. 14,00 euros


Deu anys després de l’impactant El Informe Lugano, es tornen a reunir per encàrrec deu experts anònims que hauran de redactar en un dossier les mesures que s’han d’imposar per garantir el triomf del capitalisme occidental. La presidenta d’honor d’ATTAC a França revela, sota el format d’un escenari de ficció, els fets reals procedents de fonts fidedignes que destapen l’estratègia que les elits no desitgen desvelar.

Héroes, aventureros y cobardes

Jacinto Antón. RBA. 493 pàgines. 21 euros


Curiositat, capacitat de sorpresa i passió són alguns dels trets que caracteritzen la prosa periodística de Jacinto Antón, que reuneix en aquest llibre (per gaudir, i molt) una selecció de reportatges, cròniques, entrevistes… publicats al llarg de 30 anys a EL PAÍS. Herois, aventurers, perdedors, viatges i peripècies, mòmies, serps, ocells… El volum està dedicat al company Agustí Fancelli, mort al febrer.

El informe Stiglitz

Joseph Stiglitz. RBA. 320 pàgines. 22 euros


L’economista neokeynesià i premi Nobel col·labora en aquest volum amb experts financers de les Nacions Unides per oferir una alternativa als partidaris del neoliberalisme, tot rebutjant la desregulació massiva i les retallades, que no fan més que augmentar la distància econòmica entre països.

Los años irresponsables

Valentí Puig. Península. 243 pàgines. 19,90 euros


L’autor mallorquí (de qui també s’ha compilat la narrativa breu: Tot contat, Proa, 21 euros) rebutja el pensament fàcil dels últims anys. Així, reclama que es qüestionin les idees i es dialogui per recuperar la raó. Reprendre el mèrit com a valor i promoure el rigor educatiu són dues de les seves solucions.

El futuro es un país extraño

Josep Fontana. Pasado & Presente. 240 pàgines. 19 euros


Rere la imatge de la coberta, El nou ordre mundial és enemic de la Humanitat, s’amaga la inquietud de l’historiador. “S’aprofita el muntatge de la recessió per anar cap a un procés de destrucció de l’Estat del benestar”, diu. Clarivident i documentat, és el perfecte complement a <CF1053>Por el bien del imperio.

¡Sí se puede!

Ada Colau. Destino. 96 pàgines. 6,95 euros


La cara més visible de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca recull en aquest llibre la història de la creació i evolució del moviment. Una progressió ascendent que ha aconseguit situar al centre del debat públic la dació en pagament, la moratòria dels desnonaments i els lloguers socials.

Juntos. Rituales, placeres y política de cooperación

Richard Sennet. Anagrama. 440 pàgines. 24,90 / 18,99 euros


Després de reflexionar sobre el procés de producció manual a L’artesà, el sociòleg americà s’endinsa ara en les relacions de cooperació. L’autor explora la capacitat dels éssers humans de comprendre’s, i també els processos que dificulten la resposta a les necessitats dels altres.

La gran degeneración

Niall Ferguson. Debate. 204 pàgines. 15,90 euros


Les institucions polítiques de les societats occidentals es troben en un punt d’inflexió. Poden caure per sempre o potenciar-se. El lliure mercat, el govern representatiu i l’imperi de la llei són valors que l’autor de Civilización creu que han de perviure. Tot dependrà de noves reformes i líders.

¿Una gran ilusión?

Tony Judt. Taurus. 163 pàgines. 9,95 / 7,99 euros


Quins països haurien d’integrar la Unió Europea? És necessari que estigui unida? L’historiador britànic argumenta que una Europa completament unida és massa improbable com per ser considerada una idea factible. Una visió molt estesa 17 anys després de la primera publicació.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_