Nova geografia del crim
Nous noms, nous escenaris i una notable riquesa de variants dialectals.
La novel·la negra en català creix i es diversifica. Nous noms, nous escenaris i una notable riquesa de variants dialectals. Un dels millors baròmetres per mesurar-ho és l’antologia Crims.cat 2.0, de Sebastià Benassar i Àlex Martín Escribà. València, l’Albufera, Valldoreix, Vic, Vilanova i la Geltrú, Reus, Tarragona, els boscos que travessa el tren que uneix Palma i Sóller, la Cerdanya francesa i altres contrades, com Miami, són alguns dels nous paisatges.
Els 15 contes són interessants, tant per la temàtica com pel plantejament formal. De Rafael Vallbona a Xavier Aliaga, passant per Carles Martín, Daniel Hernández o Teresa Roig, llegir-los és un plaer.
Hi ha escriptors que repeteixen: són en l’antologia i tenen novel·la. Jaume Benavent situa Lluny d’aquí al barri d’Horta. Amistat i obssessió. Un periodista sense feina investiga la mort d’un amic del seu pare. Crims del passat, al Brasil, que retornen al present a Barcelona.
Lluís Llort ja té diverses novel·les publicades, però és una de les revelacions negres d’enguany amb Si quan et donen per mort un dia tornes. Una història d’iniciació. Un noi fuig de casa i el que era només una aventura es converteix en un viatge a l’infern.
El país dels crepuscles, de Benassar, està ambientada a la vall de Boí i té una doble trama, amb uns crims rituals a les esglésies romàniques i un grup ecologista terrorista que pretén volar la presa de Cavallers.
El tema de l’ecologia és cada cop més present. En un relat de Salvador Balcells a Crims.cat 2.0 també hi ha un grup que posa bombes en els molins d’un parc eòlic. Santiago Vilanova ens porta més lluny en la novel·la d’espionatge científic L’ull blau de Sibèria, nom amb el qual s’anonomena el llac Baikal, un dels ecosistemes d’aigua dolça més grans del món.
Molt recomenable és també En la pell d’un mort, de Xevi Sala, a cavall entre Girona i Salt. Tracta sobre la xenofòbia i té l’atractiu d’estar narrada a tres veus: Víctor, que ha sortit de la presó; el seu entranyable fill amb retard, i l’agent Corbera dels Mossos.
Crims.cat 2.0. Àlex Martín Escribà i Sebastià Benassar. Alrevés. 287 pàgines. 18 euros. Lluny d’aquí. Jaume Benavente. Alrevés. 251 pàgines. 17 euros. Si quan et donen per mort un dia tornes. Lluís Llort. RBA-La Magrana. 224 pàgines. 18 euros. En la pell d’un mort. Xevi Sala. Columna. 218 pàgines. 18,50 euros. L’ull blau de Sibèria. Santiago Vilanova. Cossètania. 118 pàgines. 12 euros. El país dels crepuscles. Sebastià Benassar. Alrevés. 203 pàgines. 17 euros.
Me desperté temprano y saqué al perro
Kate Atkinson. Lumen. 500 pàgines. 21,90 euros.
Quartaentrega de l’entranyable detectiu Jakson Brodie. Investiga un cas de falsa identitat quan es troba amb una història sorprenent: una expolicia compra una nena a una prostituta. Atkinson és una gran barreja de Patricia Highsmith i P. D. James.
El guardià invisible /El guardián invisible
Dolores Redondo. Columna / Destino. 464 /440 pàgines. 18, 50 euros
Excepcional debut de l’autora basca. Protagonitzada per la inspectora Amaia Salazar, que ha d’investigar uns crims rituals d’adolescents en l’impressionant paisatge d’Elizondo. S’hi barregen els secrets de la família d’Amaia amb la mitologia d’Euskal Herria. Serà una trilogia.
Vivir de noche
Dennis Lehane. RBA. 488 pàgines. 22 euros.
Història impecable de l’època de la llei seca als EUA. El fill d’un important policia de Boston inicia una brillant carrera delictiva fins que es troba amb Emma Gould, que canviarà per sempre la seva vida. Una novel·la de l’autor de Mystic River sobre l’amor i la venjança, sobre la traïció i la redempció.
El joc de pistes / La búsqueda del tesoro
Andrea Camilleri. Edicions 62 / Salamandra. 224 pàgines. 15 / 14,50 euros.
Camilleri va a més. Montalbano, cada cop més reflexiu, desarma dos germans octogenaris que, atrinxerats a casa seva, disparen a tort i a dret. El que semblava un cas sense importància es complica i el comissari corre greu perill.
Perduda / Perdida
Gillian Flynn. RBA-La Magrana / Mondadori. 554 / 570 pàg. 19 / 17,90 euros.
L’encantadora Amy desapareix el dia en què celebra amb l’adorable Nick el cinquè aniversari de noces. El primer sospitós és el marit, però... Trama apassionant, de caire psicològic: la part més fosca del matrimoni, els enganys, les decepcions i la por. Un dels èxits de l’any.
Venjança / Venganza
Benjamin Black. Bromera / Alfaguara. 264 / 304 pàgines. 19,50 euros.
Una nova aventura del doctor Quirke i de l’inspector Hackett. Dues famílies amigues des de sempre, unides ara per una mort violenta. Per què Victor Delahaye necessitava un testimoni per suïcidar-se? Pur Benjamin Black, pseudònim de John Banville.
Societat negra / Sociedad negra
Andreu Martín. RBA-La Magrana / RBA. 304 pàgines. 18 euros.
Hi ha una màfia xinesa a Barcelona? És la pregunta que es planteja un dels pioners del gènere negre a Catalunya en aquesta excel·lent novel·la (cinquè premi Crims de Tinta). Banc secret xinès, tríades xineses, bandes llatinoamericanes i dos fantàstics protagonistes, el policia Diego Cañas i el confident Liang.
Expediente 64
Jussi Adler-Olsen. Maeva. 512 pàgines. 19,90 euros.
Nova entrega del policia danès Carl Morck. L’autor recupera per a la ficció una dramàtica història del passat: l’illot de Sprogo, avui deshabitat, on van ser confinades dones suposadament malaltes mentals amb les quals es va experimentar. Morck investiga un líder racista de l’extrema dreta.
Ulls de gel / Ojos de hielo
Carolina Solé. Columna / Planeta. 790 / 696 pàgines. 19,90 euros
Primera i ambiciosa novel·la, ambientada a la Cerdanya i amb una prometedora parella d’investigadors: l’advocada Kate Salas i el sergent J. B. Silva. Jaume Bernat, el propietari més ric de la vall, és trobat mort. Una història d’enfrontaments familiars, litigis per les terres i venjança.
Malvados
John Connolly. Tusquets. 388 pàgines. 20 euros.
L’escriptor aparca en aquesta novel·la el turmentat detectiut Charlie Parker, però en canvi no deixa la seva estimulant barreja de gènere negre i elements sobrenaturals. Aquí és la història d’una venjança que comença el 1693, quan són assassinats els colons d’una illa de Maine, i que arriba al segle XX.
Little Boy Blue
Edward Bunker. Sajalín. 488 pàgines. 24 euros.
Alex Hammond és un nen intel·ligent però rebel des del divorci dels seus pares. Es passa la infància fugint de cases d’acollida i reformatoris. Té el seu propi codi, que s’estavella contra l’ordre establert. La seva vida s’assembla a la de Bunker, que també va conèixer reformatoris i presons.
35 muertos
Sergio Álvarez. Alfaguara. 480 pàgines. 19,9o euros
L’autor colombià que va seduir tothom amb la seva primera novel·la, La lectora, ens torna a sorprendre amb un llibre total: 35 anys i 35 morts, la història del seu país, en clau negra i d’aventures, on passen moltes coses. Trepidant i de llenguatge brillant.
El sacrifici a Moloc / Sacrificio a Mólek
Asa Larsson. Columna / Seix Barral. 458 / 416 pàgines. 18,50 euros
Una d’aquelles històries terribles tan pròpies de l’autora sueca. Uns caçadors maten un ós a Kiruna, i al seu ventre troben un dit polze. Mesos després, una dona és assassinada i el seu nét desapareix. Cas difícil per a Rebecka Martinsson.
El asesinato de los marqueses de Urbina
Mariano Sánchez Soler. Roca Editorial. 188 pàgines. 14,90 euros.
Reconstrucció per a la ficció de l’assassinat dels marquesos d’Urquijo, que va commocionar l’opinió pública el 1980. L’autor, que amb aquesta novel·la ha guanyat el premi LH Confidencial, sosté que va ser per motius financers.
Silencio
Wolf Haas. Siruela.246 pàgines. 17,95 euros.
L’obra, premi a la millor novel·la negra a Alemanya el 2000, aborda un tema de trista actualitat. El director d’un internat masculí religiós de Salszburg és acusat per un exalumne d’actituds “poc adequades”. I, a més, apareixen 23 bosses de plàstic amb restes humanes. Al centre contracten el detectiu Simon Brenner.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.