_
_
_
_

Gandia, i un país possible

"Si el meu país sencer tinguera el mateix aire, la mateixa densitat d’escriptors, d’estudis, de publicacions..."

És cosa reconfortant i saludable, de tant en tant, sense abusar, oblidar els abundants obstacles que fan tan incerta la felicitat pública, oblidar l’absoluta misèria a què —marxisme dels germans, no de Karl— podem arribar després de la pobresa, i aprofitar una miqueta les possibilitats de la cultura i de la geografia. I sobretot les possibilitats més agradables de la memòria. Com la d’un cap de setmana de fa quinze anys, quan vaig passar un dissabte memorable a Gandia, i al final de la vesprada, a l’hora de lliurar uns premis de narrativa i de poesia, el saló de plens de l’Ajuntament era, efectivament, un saló ple —em semblà gran com un cine petit— amb gent dreta al fons i per les vores. Admirable concurrència, vaig pensar, sense cap al·licient extern (ni menjar ni beure, ni espectacle ni res) més enllà de la pura substància descarnada de l’acte de lliurament: hi havia tanta gent, doncs, per pur amor a la literatura? A continuació, la gran sala d’un antic hospital restaurat també es va omplir de gom a gom —també gent dreta, també fins a la porta— per a escoltar poemes en homenatge d’Ausiàs Marc i de la paraula, així estava anunciat: més admirable encara, l’abundant assistència. I finalment, vaig passar el matí del diumenge pels paisatges perfectes de la Vall d’Ebo i la Vall de Gallinera, poblets intactes, polits i delicats, verdor als marges i arbres de color canviant, una subtil civilitat en la muntanya, o aquesta era la meua fantasia. Vam dinar per acabar, molt civilment, en el petit restaurant que havien obert a Benissivà un escriptor i una llicenciada en història. I de tot això podria deduir-se, també, alguna teoria. Com ara que aquest País Valencià tenia més substància i solidesa (fa quinze anys en tenia, ara també) del que hom puga pensar si no el coneix, i que una admirable ciutat litoral ben carregada d’història, pot ser escenari d’aquell miracle continu que es diu pensament, cultura, literatura: el miracle continu de la humanitat europea, la meravella d’aquesta Gandia i de tanta gent seua que n’han fet centre inexcusable i melic d’aquest país nostre (amb enveja d’altres ciutats i viles, però amb ben poca emulació efectiva). He tornat més vegades a Gandia, un any i un altre any, i sempre hi he trobat aquella sensació reconfortant: si el meu país sencer tinguera el mateix aire, la mateixa densitat d’escriptors, d’estudis, de publicacions, de llocs i espais de cultura, seria un país diferent. No seria un país perfecte, però seria molt millor, culte i feliç del que és. He dinat més vegades (massa poques…) en aquell restaurant i en algun altre, he tornat a participar ben sovint en actes literaris o acadèmics, he tornat a recórrer els camins del bellíssim entorn muntanyenc de Gandia, i no s’han alterat les sensacions de fa quinze anys o trenta. Vull confiar, per tant, que alguns dels canvis lamentables del present no acabaran privant-nos (els gandiencs i a tots els valencians) d’aquest exemple i d’aquelles sensacions reconfortants.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_