_
_
_
_
_
REPORTATGE

Barcelona "blaveja"

Barcelona va canviar de color el 22 de maig. Les eleccions municipals que es van celebrar aquell dia van posar fi al monopoli que regia la ciutat des de feia 32 anys del còctel d'esquerres liderat per socialistes, ICV-EUiA i amb la col·laboració ?des de dins del govern o des de fora? d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Si aquesta paleta de colors política tenyia sempre de vermell la ciutat, a partir del triomf de Xavier Trias (CiU) es podria dir que la ciutat blaveja. És el resultat del gris clar que es fa servir als mapes electorals quan el partit no és cap dels dos majoritaris, però amb una pinzellada blava que s'imposa per la decisiva influència del Partit Popular en els primers mesos del mandat de l'alcalde nacionalista.

Más información
Les 12 campanades del 2011

Després d'anhelar durant dècades el govern de la ciutat, CiU i Trias ?que va aguantar a l'oposició durant 8 anys? han accedit al mandat en unes circumstàncies no gaire favorables. En primer lloc, perquè la crisi econòmica ha imposat que ens estrenyéssim el cinturó i, en segon lloc, perquè els 14 regidors que va aconseguir CiU són pocs per governar amb una certa tranquil·litat. De moment, sembla que els nacionalistes han seguit les normes del seguici amb el PP ?s'han apropat per aprovar els seus primers pressupostos?, però falta per veure si el festeig acabarà en noces. És a dir, si els nou regidors populars accediran al govern de la ciutat.

Els populars ho volen, els nacionalistes tenen el cor partit; n'hi ha de pragmàtics ?sobretot els d'Unió? que prefereixen governar sense ensurts amb un canvi de model clar, i n'hi ha que prefereixen acostar-se més al PSC. Els 11 regidors socialistes, per la seva banda, continuen sense trobar-se a l'oposició. Alguns no dubtarien a secundar Trias, d'altres, en canvi, es veuen més en la pell d'oposició.

Mentre s'aclareix el panorama polític, la ciutat acomiada l'any amb l'anunci de canvis com el punt final de les guarderies públiques municipals, l'alleugeriment de les empreses que depenen del consistori i l'estampa d'urbans i mossos patrullant conjuntament al metro de Barcelona.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_