_
_
_
_

'Rocanrol'

Què queda del rocanrol? On s'amaga l'element fundacional més decisiu, el de la rebel·lió generacional contra el plàcid, autoritari i autocomplaent món dels adults? La resposta és: enlloc. Ha desaparegut víctima de la insaciable capacitat del nostre sistema per devorar, deglutir i regurgitar qualsevol cosa: des del rocanrol fins a les pulsions més perverses dels individus.

Res de nou, em diran. D'acord. Però de tant en tant els periodistes, malgrat l'evidència del que és obvi, encara xisclem. Recentment, vaig assistir a una d'aquestes classes-espectacle en què el professor es transforma en una mena d'artista de varietats per transmetre més bé el missatge als alumnes.

Els experts en màrqueting, els professors de les escoles de negocis, s'escalfen el cap per ensenyar als alumnes com vendre els productes, com aconseguir clients. Es tractava de trobar, dins de la tramoia de la música rock, eines per fer negocis. Els alumnes no eren exactement el model de jove rocanroler, però tots reconeixien les seves debilitats per tal o tal altra banda mítica de la dècada de 1970 i 1980, des de Genesis a Pink Floyd, quan probablement només eren uns nens però que n'havien recollit els ecos a través dels pares. La tesi de la lliçó magistral era buscar a la cultura de la música pop -en realitat parlava de rock, tot i que va desbordar àmpliament el gènere- aquells elements que podrien servir als futurs executius per innovar i millorar els seus resultats comercials.

La música rock té un element emocional que atrau els fans, deia el professor, no només als concerts, sinó que els porta a comprar-ne la música -sigui quin en sigui el suport- o a adquirir samarretes i tot tipus de parafernàlia del seu grup preferit. Com convertim els nostres clients en fans?, proposava el professor; com traduïm l'experiència de l'usuari a alguna cosa d'emocional?. "Als clients se'ls ha de donar el que demanen", va sentenciar. Un dels presents, un tipus d'edat mitjana, va preguntar: "Sí, és clar, això està bé per a la música", però com es transforma en mercaderia emocional una assegurança de vida, com converteixo en fan un client d'assegurances? Utilitzi la imaginació, va respondre impertèrrit el professor, segur que troba la manera.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_