_
_
_
_
Audiovisual

Pel·lícules per a tothom

Els cinemes Icaria de Barcelona (carrer de Salvador Espriu, 61) celebren a partir de demà el seu desè aniversari amb una sèrie de projeccions gratuïtes. Les pel·lícules programades en aquesta iniciativa -que es desenvoluparà fins al dijous pròxim- són: La boda del monzón, de Mira Nair; Los lunes al sol, de Fernando León de Aranoa; El hijo de la novia, de Juan José Campanella; Alien, el octavo pasajero. El montaje del director, de Ridley Scott; Paradise now, de Hany Abu-Assad; Amélie, de Jean-Pierre Jeunet; Apocalypse now redux, de Francis Ford Coppola; En construcción, de José Luis Guerín; Good bye, Lenin!, de Wolfgang Becker, i Todo sobre mi madre, de Pedro Almodóvar.

D'aquestes pel·lícules, que es passen en versió original amb subtítols en castellà, es realitzaran diverses projeccions al dia (els horaris es poden consultar a la cartellera del diari). Les invitacions s'han de recollir a les taquilles dels cinemes Icaria a partir de dues hores abans de l'inici de la sessió. Només es reparteixen dues invitacions per persona i aquestes seran limitades a l'aforament de la sala. Els films seleccionats tenen una cosa en comú: tots han gaudit d'un gran èxit de públic. La pel·lícula que més diners ha recaptat als cinemes Icaria va ser l'entranyable comèdia El hijo de la novia, amb una taquilla de 196.000 euros.

Els cinemes Icaria de Barcelona celebren el seu desè aniversari amb projeccions gratuïtes

Els Icaria de Barcelona van obrir les seves portes el mes de juliol de 1996. Aquell any la ciutat comptava amb 15 sales consagrades a la versió original. La seva inauguració va suposar duplicar aquest nombre de sales. A diferència dels cinemes Verdi, la programació dels Icaria apostava per pel·lícules més comercials i no només d'autor o independents. "Les sales de versió original tenen una altra funció que passa bastant desapercebuda. És el lloc on acudeixen les persones amb problemes auditius per veure les pel·lícules. Sense subtítols això no seria possible", recorda Eva Rekettyei, cap de programació dels cinemes Icaria.

Abans de la projecció dels 10 films seleccionats per a l'aniversari, es passarà un dels curtmetratges guanyadors de l'última edició del Festival Curt Ficcions, certamen impulsat pels mateixos cinemes Icaria i que vol donar a conèixer el treball de nous realitzadors. A més, dins del programa de la celebració, dimecres pròxim s'ha organitzat una nit d'estrena de curtmetratges que començarà a les 22.00 hores. L'accés també és gratuït i limitat a l'aforament de la sala.

En aquests 10 anys, els Icaria -que tenen una versió germana a Madrid, els cinemes Ideal- han aconseguit un públic fidel amb una gran afluència d'estrangers. Van ser dels primers en fer sessions matinals adreçades a un públic familiar. La decisió dels Verdi de retirar les sessions golfes per falta de públic no va influir en la programació dels Icaria, que les mantenen. Així, moltes pel·lícules tenen una vida més llarga, encara que en uns horaris minoritaris.

Els cinemes Icaria subtitulen només en castellà les pel·lícules que projecten. "El nostre públic és molt heterogeni. Mai no hem projectat una pel·lícula amb subtítols en català, però sí pel·lícules catalanes subtitulades en castellà. Ho fem per arribar al màxim de persones possible. A Barcelona, per exemple, hi ha una nombrosa comunitat llatinoamericana que encara no parla català", conclou Rekettyei.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_