_
_
_
_
Guia de tardor

Noves sales, nous directors

La paraula clau de la temporada de música clàssica és nou. Nova sala de música de cambra a l'Auditori de Barcelona, que obrirà les seves portes el 9 d'octubre; nou auditori a la ciutat de Girona, amb temporada de música clàssica, i nous directors titulars a l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) -el japonès Eiji Oue- i a l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) -el barceloní David Giménez-. Edificis i persones nous per a un curs al qual no hi ha sorpreses: programacions que, en general, ofereixen les mateixes obres de sempre, dels mateixos compositors de sempre -no oblidem que la música és repetició i que retrobar-se amb una mateixa obra una vegada i una altra resulta un acte altament plaent-, dels períodes clàssics, romàntics i postromàntics, i un grapat d'artistes de primera línia que ajuden a vendre abonaments i entrades.

L'Auditori inaugura la sala de música de cambra el 9 d'octubre amb el Quartet Casals
Les simfòniques de Barcelona i del Vallès estrenen directors titulars

L'Auditori de Barcelona posa per fi en marxa la seva sala de música de cambra. L'obrirà el Quartet Casals, que per a l'ocasió estrenarà una obra del compositor català Jordi Cervelló, Etüden nach Kreutzer. El Casals, el més internacional dels grups de cambra espanyols, a més serà conjunt resident de la nova sala, on hi tindrà temporada pròpia amb quatre concerts als quals la música de Brahms serà el fil conductor.

Mentre s'obre la sala de música de cambra de l'Auditori, el proper 20 d'octubre, a la sala simfònica, l'OBC estrenarà el seu nou director titular, Eiji Oue, que substitueix Ernest Martínez Izquierdo al càrrec. Oue, que es va trobar pràcticament feta la programació quan el van contractar, dirigirà només cinc programes aquest curs, el primer dels quals és tota una declaració d'intencions respecte de la música dels compositors catalans amb les obres Catalònia, d'Isaac Albéniz, i Concertino per a orquestra de corda, de Robert Gerhard. L'oferta de l'OBC, que el proper 22 de setembre comença temporada amb el 10è Festival Mozart (tres programes) dirigit per Christian Zacharias, consta de 34 programes repartits en 90 concerts que inclouen tres obres d'estrena, dos de compositors catalans, Josep Maria Mestres Quadreny (16, 17, 18 i 20 de febrer) i David Padrós (29 de març), i una de l'argentí resident a França Martín Matalón (23, 24 i 25 de març). I dues anotacions a l'agenda: l'estrena de Càntic dels càntics (20 de juny), obra pòstuma de Ricard Lamote de Grignon escrita fa 45 anys i que ningú no havia fet sonar encara, i l'actuació per primer cop dins la temporada de l'OBC de Montserrat Caballé (12, 13 i 14 de gener).

També estrenarà director l'OSV, David Giménez, que igual que Oue es va trobar pràcticament feta la temporada quan el van fitxar. Només dirigirà tres programes a cadascuna de les dues temporades de concerts de la formació simfònica, la del Teatre La Faràndula de Sabadell i la del Palau de la Música Catalana, que compten aquest curs com a artista resident amb el violoncel·lista Lluís Claret. Decidit a millorar la sort de l'orquestra, que a començaments del 2007 festejarà el seu 20è aniversari amb un concert al qual participaran tots els titulars que ha tingut, Giménez promet destacats noms del món de la lírica com a solistes convidats.

La desfilada d'orquestres simfòniques, entre les quals figuren la Philharmonia Orchestra (7 de novembre) i la London Symphony Orchestra (28 de maig), marca un any més la temporada de concerts Palau 100, que obrirà curs el proper 3 d'octubre amb l'Orquestra Estatal de Baviera sota la direcció de Kent Nagano. Un any més, Daniel Barenboim serà la gran estrella de la programació dirigint la Staatskapelle de Berlín interpretant la Simfonia núm. 9 de Mahler (18 d'octubre). I una curiositat: l'estrena d'una obra inèdita del pare de Mozart, Leopold: la Missa solemne en do major, trobada en un arxiu de Salzburg, amb l'Orquestra Simfònica de la Ràdio Hongaresa i l'Orfeó Català, dirigits per Tamás Vásáry.

Al cicle Ibercàmera, la música romàntica, amb especial protagonisme de Beethoven, domina la programació, que obrirà el 12 de novembre al Liceu l'Orquestra i Cor del Teatre Mariisnski de Sant Petersburg, amb Valeri Gergiev al capdavant i amb un programa monogràfic dedicat a Wagner integrat pel primer acte de La valquíria i el segon de Parsifal. Gergiev i els seus estaran el 5 de novembre al nou auditori de Girona. La fidelitat a grans artistes com la pianista María João Pires (22 de novembre) i la violinista Anne Sophie Mutter (1 de març), i l'aposta per les noves estrelles de la música clàssica, com els joves pianistes Alexéi Volodin (14 de febrer), Gianluca Cascioli (27 de febrer), Lang Lang (28 de març) -també a la temporada Palau 100 el 28 de maig tocant el Concert per a piano núm. 17 de Mozart- i Paul Lewis (7 de maig), són els trets distintius de la temporada Ibercàmera.

El premi a la fidelitat se l'emporten la temporada Eurocent i el conjunt italià I Musici (8 de maig), 22 anys seguits tocant al cicle i omplint sempre. I molt recomanable al cicle Euroconcert és el concert que protagonitzarà la soprano María Bayo amb l'orquestra Al Ayre Español cantant fragments de les sarsueles barroques de José de Nebra, compositor contemporani de Händel que cal redescobrir.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_