_
_
_
_

Fugir dels guiris... al teatre!

No totes les sales tanquen després del Grec a Barcelona. Us suggerim cinc espais per mantenir viva la flama de la cultura a l’agost

Toni Polo Bettonica
Un moment de la representació a El Maldà.
Un moment de la representació a El Maldà.

De ressaca del Grec, en plena onada de calor (algun episodi d’aquests incandescents ens caurà...), amb mitja ciutat de vacances i la majoria de les sales tancades, el teatre es manté en cartellera a Barcelona. Per als barcelonins que es queden a l’agost, proposem cinc obres, una per a cada setmana del mes més vacacional de tots i una cinquena... de regal.

El Maldà

El Maldà, estrangulat per les caravanes de guiris que caminen d’esma pels carrerons del Gòtic, es converteix en un refugi intel·lectual del 5 d’agost al 6 de setembre amb la reposició d’Un segundo bajo la arena, un espectacle creat lliurement a partir de Bodas de sangre, de Lorca, primera (i premiada) obra del Col·lectiu Desasosiego, amb Carla Coll, Camille Latron, Pol Toro i Gaspart Corts, dirigits per Alex Solsona. Es tracta d’una obra on el públic es converteix en convidat a aquest banquet i xerra, brinda i celebra tot esmicolant la quarta paret: tres de les convidades i un dels músics del casament entre El Novio i La Novia han quedat atrapades al banquet, esperant la tornada de la resta de convidats, que han marxat a causa d’un seguit de contratemps. Entre trossos de pastís, flors seques i espelmes gastades narren el que ha passat a un públic que esdevé convidat de la celebració. Teatre de proximitat, música original i molt respecte per Lorca.

Teatreneu

El barri de Gràcia, des de fa ja uns quants anys descobert per aquests éssers (més blanquets que nosaltres, però no tan diferents quan turistifiquem Berlín, Roma o Varsòvia), també té espais teatrals on oblidar-se que Barcelona va perdent cada estiu la seva personalitat. El clàssic Teatreneu manté la seva polièdrica cartellera durant aquest mes. A més dels ja clàssics improshows, cada divendres d’agost aposta per Planta 57, una comèdia en què una netejadora i un famós exjugador de waterpolo es queden tancats en un ascensor d’un edifici d’oficines i resulta que es cauen malament. Una coincidència aparentment banal desencadena un viatge emocional ple de personatges i de situacions pels racons de la memòria de tots dos. Laura Sancho i José Barón, dirigits per Óscar Molina, donen vida a un bon grapat de personatges.

Sala Versus Glòries

Igual que el Maldà, la Sala Versus Glòries recupera (a partir del 21 d’agost i fins al 22 de setembre) una producció pròpia. L’inquietant Angle mort torna per tercera temporada, ja... L’obra, escrita per Sergi Belbel i Roc Esquius, dirigida per Lluís Elías i interpretada per Berta Bahr, Ramon Godino, Rafaela Rivas i Alberto Lozano, planteja una trama aparentment normal (i quotidianíssima: el cap d’una empresa ha d’acomiadar un dels seus tres treballadors...): l’Andreu, propietari de l’empresa, cita els tres interessats a la sala d’espera del seu despatx i després els fa entrar d’un en un per entrevistar-los i acabar de prendre la difícil decisió. Aquesta gestió aparentment simple es complica de manera descontrolada i surrealista. Ningú no entén res del que està passant a l’escenari, dividit en dos espais a la vista. Quan es tanquen al despatx de l’Andreu, la saleta d’espera queda absolutament muda: l’actuació dels personatges que hi són queda sense volum. La troca s’embolica fins que, en un punt, canvien les sonoritzacions: ara tornem a veure tot però escoltant el que passa a la saleta i veient com el que passa al despatx transcorre sense volum. L’obra comença des de zero i comencem a trobar sentit al joc de mim, de gestos incomprensibles i absurds que hem vist fins llavors. Descobrim per on van encaixant les peces del puzle que han creat Esquius i Belbel. “Una feina d’orfebreria, un trencaclosques on tot ha d’encaixar a la perfecció”, diu Rivas. Una mena de Pel davant i pel darrere on no hi ha darrere (tot queda a la vista; i la meitat, a la oïda).

Un moment d'Angle mort, al Versus.
Jofre blesa

Teatre Gaudí

El Teatre Gaudí va prorrogar La festa, fins a l’1 de setembre. Què passa quan un esdeveniment fa trontollar el món perfecte que hem creat amb tants esforços i sacrificis?”, es pregunta Gal Soler, autor d’aquesta obra. Aquest món perfecte és el de la família que capitaneja, amb els diners de la seva esposa, Mercè Ferrús (Montse Alcoverro), l’empresari David Surribes (Gal Soler) i mostra al món cada estiu en una festa a la qual participa el més refinat de l’alta societat catalana. Un fet mediàtic, però, trencarà aquesta estabilitat econòmica, estatus social i tots els privilegis d’en Surribes. La Karla (Silvia Aranda) és l’amant de l’empresari i l’Andreu (Roger Pera), el seu fidel secretari. Tots quatre aixequen aquesta tragicomèdia sobre l’ambició de les famílies que busquen els diners i el reconeixement, sobre els vicis i les addiccions en molts d’aquests cercles i, també, sobre tot el que es pot arribar a fer per amor i (més aviat) per mantenir les aparences.

La casa dels contes

I acabem, de nou, a Gràcia. La casa dels contes és un espai petitíssim farcit de grandíssimes històries, contes, titelles, teatre per a tothom. Teresa Puig, una històrica del teatre català, una de les fundadores de La fura dels baus, és l’alma mater d’aquesta deliciosa cova que fa del teatre una eina educativa per a nens i per a adults. És l’antítesi de la riuada humana que (també farcida de guiris, assumim-ho) recorrerà els carrers del barri durant les festes. La casa dels contes obrirà les portes precisament durant la setmana gran de Gràcia amb un concert de Santi Mirón de viola de gamba, un altre de música grega-turca, els espectacles de titelles Mowgli, o Faules de Llull, la màgia de la companyia IBM o la del Màgic Andreu (!) o una marató de microteatre còmic.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Toni Polo Bettonica
Es periodista de Cultura en la redacción de Cataluña y ha formado parte del equipo de Elpais.cat. Antes de llegar a EL PAÍS, trabajó en la sección de Cultura de Público en Barcelona, entre otros medios. Es fundador de la web de contenido teatral Recomana.cat. Es licenciado en Historia Contemporánea y Máster de Periodismo El País.
Tu comentario se publicará con nombre y apellido
Normas
Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_