_
_
_
_
_
PUBLICITAT
Contenido patrocinado por una marca

El Govern impulsa aquest any 10.000 nous pisos de lloguer social

Ho farà tant a través de la promoció directa d’habitatge com de noves fórmules com ara la cessió de sòl públic perquè agents socials, cooperatives i promotors construeixin habitatges protegits o la compra de pisos ja fets

El País
El president Pere Aragonès i Garcia i el conseller de Juli Fernàndez i Olivares visitant una promoció de pisos de lloguer social en obres a Rubí
El president Pere Aragonès i Garcia i el conseller de Juli Fernàndez i Olivares visitant una promoció de pisos de lloguer social en obres a RubíDepartament de Territori

La Generalitat impulsa aquest 2023 la incorporació de 10.000 nous habitatges al parc de lloguer social. Aquesta xifra representarà un creixement del 18% respecte del parc actual, xifrat en 55.000.

Les promocions de pisos de lloguer assequible s’ubicaran a les zones més densament poblades o amb més dificultat d’accés a l’habitatge. La voluntat del Govern és avançar per assolir els nivells lloguer social equivalents a la mitjana europea. Per al president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, “l’accés a l’habitatge no és un luxe, és un dret bàsic” i essencial per a una societat cohesionada. “Amb l’impuls d’aquests 10.000 nous pisos fem un important salt endavant”, afegeix Aragonès, alhora que subratlla “el canvi de paradigma” que el Govern està duent a terme en les polítiques públiques d’habitatge.

D’aquests 10.000 nous pisos de lloguer social, més d’una tercera part, concretament 3.655, seran propietat de la Generalitat. I s’obtindran a través de dues vies. D’una banda, la promoció directa que fa l’Incasòl. I de l’altra, la compra directa d’habitatges ja construïts; bé a través de l’exercici del dret de tanteig i retracte; o bé a través de l’adquisició de promocions ja acabades i buides o ocupades, majoritàriament en mans d’entitats financeres.

Cessió de sòl públic i ajuts a cooperatives, agents socials i promotors

A banda del parc públic, el Govern també vol donar un fort impuls a la promoció d’habitatge de lloguer social per part de tercers i col·laborar d’aquesta manera amb agents socials, cooperatives i promotors. Una de les principals novetats en aquest àmbit és la cessió de sòl públic, propietat de l’Incasòl, per a la construcció de més de 1.000 habitatges. “Amb la promoció delegada garantim que la titularitat del sòl continuï sent pública sempre i que els habitatges també siguin sempre de lloguer social. Les nostres polítiques d’habitatge persegueixen permanència i que el parc de lloguer social ho sigui per sempre”, destaca el conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares.

També es preveuen ajuts a la promoció privada per impulsar més de 5.100 pisos, que es finançaran amb les línies més tradicionals de l’Institut Català de Finances i amb fons europeus. Al marge d’això, aquest any també es preveu la cessió d’habitatges del mercat privat a la Generalitat, per un període de temps determinat. En aquest cas, són habitatges cedits per entitats financeres o propietaris particulars a través dels diferents programes que gestiona l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Amb aquesta línia d’actuació, es preveu obtenir 1.100 habitatges més.

El conseller Juli Fernàndez destaca que es tracta d’utilitzar “totes les eines de què disposem i noves eines, com la compra directa o la cessió de sòl públic per fer habitatge”.

Un pla per a un mínim de 82 municipis

El Govern té identificats actualment 82 municipis on es construirà habitatge de lloguer social, bé directament per part de la Generalitat o bé amb algun tipus d’ajut públic a la promoció d’habitatge de lloguer social o per cessió de sòl públic. Una xifra que s’anirà incrementant a mesura que es vagin tancant acords amb més ajuntaments i es concreti on es farà la compra d’habitatges ja construïts o s’adquireixin per tanteig i retracte.

Per a l’impuls d’aquests 10.000 nous habitatges de lloguer social la Generalitat invertirà almenys 350 milions d’euros directes i 180 milions més en ajuts. “Sabem que tenim molta feina per fer i que som lluny”, reconeix el president Pere Aragonès, però “avancem en la bona direcció, arribant a tot el país, amb iniciatives d’habitatges públics de lloguer que donaran resposta a un mínim de 82 municipis i que contribuiran a fer que ningú es quedi enrere”.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_