Una cultura sense barreres: el compromís del Departament de Cultura amb els drets culturals
El Govern està treballant en la nova Llei de Drets Culturals, i el departament liderat per Natàlia Garriga ja està duent a terme accions per assegurar que tothom tingui accés a la cultura
Un matí d’orquestra a L’Auditori per a persones que conviuen amb un trastorn mental. Una visita a les col·leccions d’Art Medieval i Art Modern del Museu Nacional d’Art de Catalunya des d’una perspectiva feminista i LGTBI+. O un taller de ioga per a persones que han viscut un trauma a la Fundació Miró. Aquestes són només algunes de les propostes que ofereixen en aquests moments els equipaments cultural per tal de fer accessible l’oferta cultural a tothom.
Hi ha moltes entitats i espais que treballen des de fa anys amb aquest horitzó: fer accessible la cultura a les persones en situació de vulnerabilitat. L’any passat mateix el Teatre Nacional de Catalunya, el Tantarantana i La Villarroel es van unir per fer arribar les seves propostes teatrals a persones amb discapacitat intel·lectual, afeccions de l’espectre autista (TEA), dèficit d’atenció, persones grans amb demència precoç o al col·lectiu sord i cec. Una iniciativa impulsada per We Act Assoc sota el lema “Només és teatre si és per a tothom”.
Perquè la cultura només és cultura si és per a tothom. “És la llar de totes”, deia enguany Apropa Cultura, una xarxa de cultura inclusiva que uneix, des de fa 16 anys, programadors culturals amb entitats socials i de la salut per tal de facilitar l’accés a la cultura a les persones en situació de vulnerabilitat, i que enguany va dedicar el seu acte central a les persones sense llar. Aquesta xarxa té més de 160 equipaments culturals adherits, que obren les seves portes a les persones usuàries de més de 1600 entitats socials i de la salut. A més, les Illes Balears també es van sumar al projecte ara fa dos anys.
Una cultura inclusiva i participativa és motor de canvi social i individual. El Departament de Cultura treballa dia rere dia per fer polítiques que donin impuls a totes les entitats i equipaments que porten anys treballant amb aquest objectiu. Ho va dir la consellera Garriga a l’acte central d’Apropa: “Un dels quatre eixos estratègics del Departament de Cultura és l’accés a la cultura, és molt important i hi estem treballant des de tres línies diferents, a curt, mig i llarg termini”.
En el curt termini, el Departament de Cultura acaba d’obrir una nova línia d’ajuts per a projectes de cultura comunitària i transformació social, dotada amb 800.000 euros, que té com a objectiu reforçar els projectes de caire social que, a través de la pràctica cultural en contextos comunitaris i participatius, millorin les capacitats i les condicions de vida de les persones i els col·lectius, transformant l’entorn sociocultural del qual formen part.
A mig termini, la consellera Garriga treballa amb el conseller Cambray perquè els ensenyaments artístics arribin a totes les escoles del país dins del currículum escolar. Un treball conjunt dels Departament de Cultura i d’Educació, determinant per incentivar curiositats, hàbits, i crear nous públics i futurs creadores i creadors.
I a llarg termini, el Govern de la Generalitat està impulsant la nova Llei de Drets Culturals, que regularà l’accés, la participació, el finançament de la cultura, per tal de garantir el drets culturals de tota la ciutadania. La futura norma ja està en marxa: aquest 2022 s’ha obert un procés participatiu per recollir aportacions i mirades de totes les persones que s’hi bolquen des de fa temps, i que han de permetre que la llei representi totes les situacions econòmiques, territorials, de gènere, de salut, i moltes més.
Perquè és obvi: només amb una cultura inclusiva i accessible podrem millorar la vida de les persones, i fer una societat millor i més lliure. Objectiu: una cultura sense barreres!
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.