_
_
_
_
LA CRÒNICA
Crónica
Texto informativo con interpretación

Maleïda TUR… La tarifa del gas de l’últim recurs

Un grup d’amics aborda per WhatsApp com aconseguir tenir el gas més barat sense trencar l’amistat ni la família

Ana Pantaleoni
Una consumidora revisa la factura del gas a casa seva.
Una consumidora revisa la factura del gas a casa seva.Víctor Sainz

Si no saps què és una tarifa TUR estàs ben fotut. La Muriel se’n va adonar un matí calorós d’octubre. Després del cafè, abans de posar-se a treballar a tot gas, el WhatsApp comença a sonar. Són quatre membres. La Muriel, amb la butxaca foradada però maca; el Borja, el 10 a selectivitat que ho té tot sempre controlat; el Pol, el llest i sensible que sap fer números; i ella, la Débora, que no es dona mai per vençuda i té mala llet, però intel·ligent: la típica mosca que no para d’emprenyar. A continuació, només un fragment de la conversa sobre la TUR que es va produir en el grup d’aquests quatre amics, amb noms ficticis. Qui diu amics, diu coneguts. Tots professionals liberals. I tots pagans de gas i de llum. Per a qui no ho sàpiga, la TUR és la tarifa de l’últim recurs. Després de la TUR, la fi del món.

Ataca el Pol. Sense avisar. Escriu ràpid: “Us heu passat ja a la tarifa d’últim recurs? Si esteu en el mercat lliure, aneu amb compte, que us poden començar a arribar factures de centenars d’euros al mes. Feu-ho ara mateix”.

“Però, de què parla aquest ara?”, es pregunta la Muriel, amoïnada, i li envia un privat: “Què dius?”. El Pol ha passat d’enviar fotos d’Agoney al Benidorm Fest en plena matinada a preguntar pel gas.

El setciències del Borja respon a correcuita a la pregunta del Pol: “Jo ho vaig comprovar ahir i sí, ja tenia TUR”.

Pol: “De conya. Llum o gas?”

Borja: “Tot”.

Lo que más afecta es lo que sucede más cerca. Para no perderte nada, suscríbete.
SIGUE LEYENDO

Pol: “Gas, sobretot”.

La Muriel, mentrestant, implora que algú n’hi expliqui alguna cosa més.

Pol: “Muriel, tens lliure o TUR?”

Muriel: “Soc Gas Natural”

Pol: “Naturgy, no? I tens mercat lliure o TUR?”, insisteix. “Mira la factura”.

Muriel: “I jo què sé!”.

El Pol li recorda que és família nombrosa: “Cinc persones en aquesta casa poden ser mil euros al mes aquest hivern. Jo gasto uns 30 euros de llum i uns 30 de gas. A l’estiu menys de gas. L’espavilat afegeix: “I amb una adolescent”. Mentrestant, la Débora fa la pitjor de les confessions… ELLA ÉS MERCAT LLIURE… i decideix carregar el mort a la parella. Per la seva banda, la Muriel assaboreix la victòria de no ser, per una vegada, la que més paga: una ciutadana responsable que té tarifa TUR, encara que continuï sense entendre gaire bé com funciona el mercat. Passen els minuts, de broma en broma, quan la Débora confessa que continuen penjats al telèfon. “Tot per culpa teva, Pol, tot”, lamenta la Débora. L’economista es justifica: “Escolta. Jo us he evitat la fallida financera d’aquest hivern. Hauria estat una baralla forta: que per què no et preocupes dels rebuts, que si tu tot el sant dia mirant Twitter i no has vist això. De res, de res”.

La parella de la Débora, que no és al grup però es fa sentir, truca al Pol Niño Becerra, invocador del mal temps, i l’acusa de fotre-li enlaire el dia de festa. Ja surt el títol del possible article: “La missió impossible de canviar de tarifa”. Per aconseguir el telèfon, una senyora en una centraleta li ha demanat que miri la CNMC i llavors li ha donat un altre telèfon, i en la tercera trucada la parella de la Débora s’ha quedat encallat. Ha decidit penjar i sortir a córrer. És el seu dia de festa. “Tot desesperant, aquesta és la veritat, fet perquè et tornis boig”, reconeix el Borja des de la comoditat de tenir la seva TUR. El Pol s’atreveix a fer-ne broma: “Creieu que el divendres la Débora ja s’haurà passat al mercat regulat? O penseu que l’1 de desembre serà una tragèdia quan li arribi el rebut d’octubre i novembre?”

La Muriel decideix documentar-se. Pierre Lomba explica a EL PAÍS que són centenars de persones les que, en les darreres setmanes, han decidit canviar la tarifa del gas per la tarifa d’últim recurs (TUR). La secretària d’Estat d’Energia, Sara Aegesen, va anunciar dilluns que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha obert una investigació sobre les comercialitzadores que ofereixen la tarifa regulada per saber si estan posant traves perquè els seus clients s’acullin a aquest preu. Traves és una manera suau de dir-ho. Només hi ha quatre firmes autoritzades a oferir la TUR, la tarifa més barata per als consumidors domèstics: Energía XXI (Endesa), Comercialitzadora Regulada Gas&Power (Naturgy), Baser (Grup Total Energies) i CurEnergía (Grup Iberdrola). La clau, segons assenyala Lomba: la gent està anant en primer lloc a la seva comercialitzadora actual, en lloc d’anar directament a la regulada, que és la que pot fer la gestió.

I abans d’acabar el dia i milers de missatges després, escriu triomfant la Débora: “Prova superada. Però fent el canvi a Endesa. Ara ho tenim tot allà amb tarifa regulada. Endesa Energía XXI″. Per acabar amb: “No entenc res... gairebé hem acabat en divorci”.

Puedes seguir a EL PAÍS Catalunya en Facebook y Twitter, o apuntarte aquí para recibir nuestra newsletter semanal

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Ana Pantaleoni
Redactora jefa de EL PAÍS en Barcelona y responsable de la edición en catalán del diario. Ha escrito sobre salud, gastronomía, moda y tecnología y trabajó durante una década en el suplemento tecnológico Ciberpaís. Licenciada en Humanidades, máster de EL PAÍS, PDD en la escuela de negocios Iese y profesora de periodismo en la Pompeu Fabra.

Más información

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_