Caganers anònims però centenaris
FIRA DE BROCANTERS
A LA DIAGONAL
Barcelona, 10-18 de desembre
Les estrelles del pessebre d'aquest Nadal seran Shakira i Gerard Piqué, si considerem l'èxit que han tingut la cantant i el futbolista després de transformar-se en els es-catològics caganers. L'origen d'aquestes figures nadalenques, lluny de ser una moda importada com ho són moltes altres, s'han de buscar en una tradició del segle XVIII que ha acabat sent una de les produccions més característiques de la imatgeria catalana (encara que també són presents als pessebres valencians, murcians i napolitans o portuguesos, on se'ls coneix com cagones o pastore che caca).
Es pot comprovar que són figures amb una llarga popularitat en la ja tradicional Fira de Brocanters que, entre el 10 i el 18 de desembre, aplegarà 200 d'aquestes figures en Una exposició per treure's la barretina que fa anys que col.lecionen els Amics del Caganer. Agrupats per categories: músics, àngels, dimonis, metges, guàrdies civils, capellans o frares, una de les coses que més crida l'atenció és que la moda actual de convertir personatges de la política, de l'esport o de la música en caganers és recent. Abans eren humils pastors o pagesos, —la majoria amb una barretina al cap, un cigarret a la boca o fins i tot netejant-se el cul amb un paper—, els que ensenyaven les natges a tothom, sense que els importés que passessin a prop els Reis d'Orient.
Els caganers són un dels reclams d'aquesta fira que celebra la 45a edició, situada en plena Diagonal de Barcelona, al costat de la plaça de Francesc Macià. Però no és l'únic. Els 18 expositors posen a la venda gairebé uns 3.600 objectes, molts dels quals són modernistes i art déco, peces de col.leccionisme i decoració, llibres, bijuteria, telèfons, quadres, objectes de culte i un llarg etcètera. La majoria té gairebé un segle d'història (el límit per passar a ser una antiguitat), però també hi ha molts objectes creats al voltant dels anys 60, sobretot de decoració que tornen a tenir una segona oportunitat als menjadors d'avui.
"Hi ha una tendència a unificar-ho una mica. El límit en els gustos no són tan clars", assegura Nati Company, presidenta del Gremi de Brocanters de Catalunya. "Busquem sobretot el públic jove perquè s'animi a comprar peces i que fins i tot es llancin a col.leccionar-ne. Si fa uns anys algú no hagués començat a conservar aquests caganers que exposem, s'haurien perdut per sempre", reflexiona Campany, que assegura que la crisi no està afectant el sector. "No conec cap brocanter que hagi tancat per la situació actual", explica.
En tot cas, la Fira que comença dissabte permet adquirir objectes que són gairebé únics. Una bona oportunitat de ser originals en el que comprem, en aquests dies on molts dels establiments venen els mateixos objectes de regal per Nadal.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.