_
_
_
_
AGENDA

Burtynsky i la bellesa del desastre

L'HOME I LA TERRA. LLUM

I OMBRA

Centre d'Art Tecla Sala

de L'Hospitalet

Les pedreres de Pardais, a Portugal, són com un gratacel a l'inrevés. Veient-les em vaig recordar de la primera vegada que em van portar al centre de Toronto. Era un nen i mirant aquells edificis gegantescs vaig pensar que devien d'alguna manera correspondre amb enormes forats escampats pel món". El record pertany al fotògraf canadenc Edward Burtynsky quan va inaugurar la seva exposició L'Home i la terra. Llum i ombra, al Centre d'Art Tecla Sala de L'Hospitalet.

Influït pel moviment dels New topographics de Robert Adams, que a la fi de la dècada de 1970 va donar un gir a la gran fotografia nord-americana de paisatge, Burtynsky advoca per una pràctica que va més enllà de la celebració de la bellesa, per treure a la llum les contradiccions de les intervencions humanes al planeta. La seva mirada és crítica, però no implica un judici, només posa al públic davant del desastre i fins i tot de la bellesa del desastre, com en el cas de les pedreres, catedrals de geometria perfecta, on les figures humanes apareixen dramàticament minúscules. Les visions apocalíptiques i fascinants dels rius vermells formats pels residus de níquel a Ontario, les oxidades explotacions de petroli a Califòrnia o els desballestaments dels vaixells a Bangladesh, fan despertar en l'espectador una barreja d'atracció i repulsió. "No m'interessa un treball didàctic o agressiu en la línia de Michael Moore. Prefereixo mantenir el misteri i que el públic arribi a les seves conclusions a través d'una aproximació més poètica", explica Burtynsky, que a Espanya ha fotografiat els hivernacles d'Almeria, el desert dels Monegros i la costa de Benidorm.

Malgrat la qualitat pictòrica de les imatges, que sovint semblen pintades o almenys manipulades, Burtynsky segueix treballant al vell estil amb una càmera analògica de gran format i lents que li permeten mantenir-se prou allunyat perquè tots els elements tinguin la mateixa importància. "Busco una distribució democràtica d'espai i llum. Per això trio dies ennuvolats i lluminosos per tenir ombres obertes i llum difusa sobre tota l'escena. De vegades excloc l'horitzó per confondre la percepció de l'escala". Actualment, Burtinski treballa en una pel·lícula sobre el tema de l'aigua. La mostra, que arriba a Catalunya després de la seva presentació a Milà i a Valladolid, estarà oberta fins al 22 de febrer.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_