_
_
_
_
PENSANT-HO BÉ

La ximpleria

Diu aquí al costat Ramon Folch que cal esforçar-se per educar bé perquè es voti en democràcia amb seny i demana que, mentre la gent no tingui aquest desitjat nivell, es prenguin mesures (no diu quines: vot censatari? De quina mena? I qui fixa el qui i el què? Glups!). En qualsevol cas, raó de fons no li falta. La massa (tranquils, jo també hi sóc) és, entre altres, cada cop més amnèsica, inconscient, dionisíaca i egocèntrica, fet que es reflecteix clarament en el vot. Tothom té més d'un exemple al cap.

Anem al fons, però. Aixequem el nivell, demana. No hauria de caldre: mai la humanitat no ha tingut tantes possibilitats d'accés a la cultura i al coneixement. Doncs? Doncs que l'ús que fa de les eines per accedir-hi fa plorar.

Les darreres xifres de l'Eurodata TV Worldwide indiquen que, malgrat tabletes, smartphones i altri, la gent —arreu del món— cada vegada consumeix més televisió. El 2010, a Anglaterra, quatre hores i dos minuts per persona / dia (17 minuts més que el 2009); a Alemanya, 3 hores i 43 minuts (11 més). Sí, el futbol és el rei, encara, però s'apunta que els grans culpables són els reality show i derivats, que s'han imposat en menys de 10 anys i que per primer cop han depassat el consum de la ficció.

Aquests programes, a més, ataquen allà on fa més mal: han aconseguit que els joves de 15 a 24 anys hagin incrementat l'estada davant la tele i podrien també ser al darrere dels de 4 a 14.

A Catalunya, la cosa ha pujat quatre minuts i ja som als 242: quatre hores amorrats (no ens enganyem) al mateix tipus de tele que la resta del món. Si li afegim la mitjana d'entre una i quatre hores més que ens connectem a internet més de la meitat dels que ho fem (Informe de la Comunicació a Catalunya) i reflexionem ara què ens ofereixen (TV-3, també), què mirem i per on surfegem, o plorem o fem Folch vicepresident en el lloc de la curricular Joana Ortega.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_