Una altra acampada: festa i circ
FESTIVAL CIRC CRIC
Sant Esteve de Palautordera
Divendres, 3 de juny
Al terrat de la sala Apolo, amb Tortell Poltrona i amb Joan Garriga, líder de La Troba Kung-Fú, hom té la sensació que el temps s'atura. Una conversa que ha començat parlant del Festival Circ Cric al Montseny que demà se celebra a Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental). Què és això? Doncs, per segona vegada, a aquesta localitat del Baix Montseny s'hi celebra una gran festa: un gran concert de La Troba Kung-Fú en un circ, no només en una carpa. Com es fa? Joan Garriga dóna la clau de volta: "En Tortell provoca que tothom sàpiga on va". El pallasso i el músic són amics, no se n'amaguen, i parlen del mateix, es discuteixen i es donen la raó en espai de segons. I per què ho fan plegats? Tortell Poltrona parla de "sinergies" que vénen d'anys de coneixença, però la raó de tot plegat, com diu ell, és una altra: "L'efecte és que el rellotge s'atura, ets sents immortal, com quan rius".
El Festival Circ Cric al Montseny té lloc demà entre la natura amb La Troba Kung-Fú
Garriga: "Si això s'acaba en quatre dies i només queda una plaça bruta serà culpa nostra"
Doncs sí, hi ha màgia al Montseny. Paga la pena atansar-s'hi, aparcar al camp de futbol i caminar cinc minutets per "donar-se un bany de natura" i entrar al Circ Cric, tota una experiència que poden compartir més de nou-centes persones. Si Tortell Poltrona és poètic, Joan Garriga, no li va pas enrere quan assegura que amb experiències com participar al Circ Cric "aprens a viure l'instant, el present" i ho contraposa a quan "per por pensem només en el passat i en el futur".
Tortell també es dedica al present, "els pallassos defensem uns valors" i recupera a Joan Brossa: "som poetes escènics". La frontera entre valors i política és lleugera. I Tortell Poltrona es converteix en Jaume Mateu, el ciutadà, que denuncia que "s'ha abusat molt de confondre realitat i ficció, sobretot els polítics". Ja parlem de l'espectacle, ja, però la centrifugadora en què s'ha convertit la conversa amb aquests dos autèntics fenòmens de la natura porta cap a comentar l'actualitat. Bàsicament, ens centrem en les acampades "per la democràcia real" que tenen l'epicentre en la plaça Catalunya.
"Feia temps que esperava un moviment que plantegés la diferència entre el món de l'Administració i el món real, l'engany polític i la sostenibilitat del planeta", manifesta Tortell Poltrona". Joan Garriga apunta que "només puc dir que hi estic totalment d'acord" i hi afegeix la idea de la responsabilitat: "Si això s'acaba en quatre dies i només queda una plaça bruta serà culpa nostra, perquè no n'hem sabut fer més". Tortell assenteix amb el cap però afegeix que "és impressionant que en quinze dies s'hagin plantejat tantes coses, n'hi ha que porten anys i no es mouen". El líder de La Troba Kung-Fú està d'acord i aplaudeix el coratge: "s'ha de decidir per equivocar-te".
Els de La Troba ahir van acabar triomfalment la seva gira La gran nit de ball (un concert que pretén convertir el seu directe en una gran festa major). Joan Garriga creu que hi ha indicadors que "la gent no va als concerts, es queda a casa". I considera que és una gran paradoxa, tenint en compte que hi ha grans bandes, i grans músics, però que cada vegada tenen més opcions per actuar en directe i, per tant, "no poden tenir tablas". En canvi, Tortell Poltrona, "ni que sigui perquè sóc gran", és optimista. Per què ve amb l'ofici de pallasso? No, sinó perquè "véns al món sense saber-ho i aquesta vida és com els caballitos i només t'han donat una fitxa, així que l'hem d'aprofitar".
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.