_
_
_
_
CRÍTIQUES

Stalin contra Kharms

CAMARADA K.

Joan Carles Bellviure

Edicions Teatre del Mar

79 pàgines. 12 euros

El feixisme i el comunisme —tan antagònics en ideologia— tenen un punt de coincidència: són altament mortífers. L'un i l'altre van causar, al segle XX, les pitjors massacres de la humanitat. Tanmateix, com a víctimes concretes de les deportacions, els confinaments o els assassinats en massa, hi havia éssers humans de carn i ossos, amb noms i cognoms. Camarada K., del dramaturg Joan Carles Bellviure (Vinaròs, 1963), ens en fa conèixer un: Daniïl Ivànovitx Iuvatxov (1905-1942), un escriptor avantguardista rus que emprava el pseudònim de Daniïl Kharms. Escrita a partir dels seus textos, que han perviscut gairebé de miracle, Bellviure ens situa en el cor de l'univers de Kharms, tan absurd i obsessiu com lúcid i tràgic.

El lector/espectador assisteix a la marginació i la precarització de Kharms, assetjat per l'aparell repressiu estalinista, i, alhora, gaudeix del seu opus literari, en què tot ha de dir-se sense dir-se. Poeta, narrador i dramaturg, Kharms va néixer a la Sant Petersburg de l'Imperi rus i va morir —reclòs en un psiquiàtric— a la Leningrad de la Unió Soviètica. Va pagar cara, naturalment, la seva heterodòxia. Fou deportat i empresonat sota l'acusació de perillositat i desafecció al règim per la seva conducta excèntrica i aconvencional. Havia fundat, amb altres poetes, el moviment d'avantguarda OBERIU, que també va patir les primeres purgues estalinistes.

Com ja havia fet a Història(es) (2002), Bellviure enfila molt bé escenes d'extensió diversa en una mena de collage que desdibuixa els marges entre la biografia i l'obra creativa, tot entreteixint-les en un relat únic. El personatge de Kharms deixa entreveure dades autobiogràfiques i meditacions —escollides de les notes dels diaris i de l'epistolari conservats— sobre la situació miserable dels darrers anys. Els altres personatges, manllevats del teatre, la narrativa o la poesia de l'escriptor rus, ens brinden un tast de l'obra exhumada.

El conjunt d'històries desgranades a Camarada K. presenta com a denominador comú la denúncia més o menys encoberta de l'opressió lacerant i de la manca de llibertat que es vivia en plena repressió d'Stalin. Així mateix, Kharms arremet contra el servilisme i la covardia dels seus coetanis que feien el joc a la dictadura. O expressa —sempre en clau còmica, absurda o visceral— la duresa de la incomunicació i la insolidaritat dels altres que experimentà en primera persona.

La dissidència i la llibertat artística de Kharms atorguen un sentit coherent a unes faules que sovint semblen absurdes o il.lògiques. N'hi ha que admeten una lectura ben al.lusiva a les condicions degradants del règim: el patriotisme retòric a Els tres funcionaris; l'obediència cega a Beveu vinagre, en què el mateix Kharms és tingut per un sediciós, o el mesellisme a Combat. Altres són mers esquetxos que, amb ironia, sarcasme o humor, prenen un caire metafòric o al.legòric, del tot significatiu en un context de censura i d'opressió. Kharms recorda, en aquest sentit, el millor Gogol (L'inspector) o el millor Maiakovski (La xinxa), i fa pensar també en la irreverència de les avantguardes històriques i en la desolació escruixidora del teatre de l'absurd.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_