_
_
_
_
_
AGENDA

'El Quadern Gris' de Pla arriba al Romea

Decideixo de començar aquest dietari. Hi escriuré —just per passar l'estona, a la bona de Déu— el que se m'anirà presentant". Josep Pla només era un jovenet de 21 anys quan va iniciar, entre 1918 i 1919, en una llibreta de tapes grises un seguit de vivències sobre Palafrugell, el seu poble, i Barcelona, la ciutat on estudiava. Després va marxar a París com a corresponsal del diari La Publicitat i aquestes narracions disperses restarien en un calaix fins al 1966. Aquest any Pla va publicar-les sota el nom d'El Quadern Gris com a primer volum de les seves obres completes, però abans les va reelaborar a fons.

El formen descripcions de paisatges, apunts sobre gastronomia, el descobriment de l'Ateneu, les noies, els cigarrets, l'amistat, les festes majors, la literatura, la religió, esdeveniments socials i polítics... I així fins a 500 pàgines plenes d'experiències, moltes vegades ficcionades arran de la saviesa pròpia del pas dels anys.

Carles Guillén i Joan Ollé han adaptat el més essencial d'El Quadern Gris en una obra que es representa al Teatre Romea fins al 13 de febrer i on estan reflectides les dues etapes vitals de Pla. L'actor Ivan Benet interpreta l'escriptor en els anys de joventut, mentre que Joan Anguera dóna vida a l'home madur. El repartiment es completa amb Montserrat Carulla.

El muntatge és una coproducció entre El Canal Centre d'Arts Escèniques Salt/Girona i el Festival Grec. Es va estrenar en aquest darrer el 2009 i se n'han fet 20 representacions, com al Teatre Lliure i a Madrid.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_