_
_
_
_
CRÍTIQUES

La consciència del món

L'ESPERANÇA

ENTRE LES DENTS

John Berger

Traducció de Montse Basté

Edicions de 1984

144 pàgines. 17 euros

La trajectòria de John Berger (Londres, 1926) ha estat caracteritzada des del principi per la lluita social i el compromís polític, tant pel que fa a la seva creació artística com als seus assaigs o articles periodístics. Una immarcescible ideologia marxista impregna la mirada de l'autor sobre el món, una visió sense concessions que acusa el capitalisme i el jutja sense embuts.

El perfil de Berger és polèmic: va començar la seva carrera com a pintor però, cap als trenta anys, va deixar els pinzells per escriure, segons declaracions de l'autor, perquè li semblava una millor manera de comprometre's amb la tensa situació política del moment (època de la guerra freda). El 1972 va guanyar el Booker Prize per la novel.la G., i va donar la meitat del premi al Partit Pantera Negra Britànic, gest que va crear un notable aldarull.

John Berger provoca indignació reflexia i empatia; vénem ganes de passar-lo a d'altres
Constitueix el discurs d'una consciència lúcida, desperta i insubornable

El volum Amb l'esperança entre les dents, curosament traduït per Montse Basté, està format majoritàriament per articles que Berger ha publicat entre els anys 90 i l'actualitat a l'històric diari mexicà La jornada, o a Ojarasca, el suplement mensual. En aquesta mateixa publicació col.laborava el periodista Ryszard Kapuscinski, contemporani amb qui Berger compartia principis i ideals i que resulta proper no només des del punt de vista ètic sinó també estilístic, com podria ser-ho Susan Sontag, entre d'altres referents.

Com és habitual en una col.lecció d'articles, els temes tractats són diversos i donen una visió panoràmica sobre el món actual que deixa en el lector un regust amarg barrejat, però amb l'esperança que aquest home de 84 anys —amb el cansament savi de la seva edat— sap projectar sobre la humanitat.

L'oblit i l'arraconament dels nostres morts; la tirania econòmica (i per tant ideològica) global; l'emigració; el consumisme ("La ideologia consumista que s'ha tornat la més poderosa del planeta, fa tot el que pot per persuadir-nos que el sofriment és un accident contra el qual podem assegurar-nos"); la situació palestina; les guerres; el terrorisme ("el terrorisme és la guerra dels pobres i la guerra és el terrorisme dels rics"); l'art (la mort de Juan Muñoz, una nova visió sobre l'obra de Bacon); la desinformació; la pobresa ("la desesperació no té res a veure amb el nihilisme"); la por; l'abús de poder per part de països gairebé omnipotents ("És possible que aquest govern sigui boig?"); la destrucció de la natura; el repartiment absurd de la riquesa; les multinacionals; les màfies farmacèutiques o armamentístiques: Amb l'esperança entre les dents fa un repàs exhaustiu a l'estat de la qüestió. Constitueix el discurs d'una consciència lúcida, desperta i insubornable que alerta sobre la situació d'atzucac a què ens dirigim. I ho fa amb un estil que barreja la informació amb les imatges poètiques, la descripció de la realitat amb les impressions personals, la situació històrica amb les anècdotes petites i quotidianes.

Amb aquestes combinacions, Berger provoca una indignació reflexiva, una profunda empatia que, si més no, aconsegueix que el lector acabi el llibre amb ganes de donar-lo a llegir a un altre lector i amb el desig que es formi una cadena imparable que, finalment, constitueixi l'embrió del canvi necessari. Un allau que permeti que, com va escriure Grace Paley, la veritat trobi el seu nivell i pugui flotar. Llegeix-lo i passa'l.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_