Altres 'caprici' de Roma
MIRABILE ARTIFICIO
Michail Moldoveanu
Galeria Joan Prats-Artgràfic
Fins al de octubre
Les ruïnes es veuen millor en blanc i negre. Els permet agafar el punt d'intemporalitat, de romanticisme i grandesa que tenen els antics gravats que tant ens han fet somiar. Les fotografies que durant anys ha anat fent Mihail Moldoveanu de la ciutat de Roma, tot i el seu blanc i negre solemne i clàssic, tenen també un punt de caprici piranesià. No s'inventa res, és clar, però el seu objectiu sembla que sigui mostrar la contradicció i la superposició de capes d'història que s'acumulen a cada racó d'aquesta ciutat on tot sembla digne de mirar-se. Moldoveanu busca l'insòlit en llocs retratats milions de vegades per uns turistes que, màgicament, no apareixen mai en les seves imatges.
Ha recorregut la ciutat moltes vegades, en anys diversos, esperant trobar el moment irònic —com la imatge de la formigonera davant del bust clàssic— o la imatge poètica del raig de sol quan entra al Panteó. S'ho mira com a fotògraf però, això queda clar, també com a arquitecte i, possiblement, també com a historiador.
L'exposició que ara presenta a Joan Prats-Artgràfic se centra bàsicament en Roma, que ocupa la primera i l'última gran sala de la galeria. Són les fotografies que no havia mostrat fins ara i que ha anat recopilant amb el temps. Entre una sala i una altra ha volgut mostrar altres treballs, alguns ja vistos a Barcelona, que en certa manera confonen. Hi ha els portafolis que ha fet d'altres ciutats com Bucarest o Timisoara, fotografies de París, Praga, Nàpols o l'Havana... Totes interessants, com sempre impecablement realitzades, però que potser provoquen un efecte massa repetitiu. A més, també exposa algunes de les seves pintures, cosa que no calia, i projeccions d'altres treballs. Només amb Roma, ja n'hi havia prou.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.