Pere Arquillué s'atreveix amb Beckett
Porta a escena el monòleg 'Primer Amor', versió d'un clàssic de l'escriptor irlandès
PRIMER AMOR, de Samuel
Beckett. La Villarroel, de
15 de juliol a l'1 d'agost. 21.30 hores.
24 euros.
He de ser sincer; estic fet una coca", confessa Pere Arquillué quan se li pregunta per Primer Amor, que l'actor porta a escena des d'avui i fins a l'1 d'agost a La Villarroel. L'obra és una versió de L'innombrable, un dels textos novel.lístics més intensos de Samuel Beckett, que ha adaptat dramatúrgicament José Sanchís Sinisterra. Sol a l'escenari, Arquillué dóna vida a un ésser moralment torturat i automarginat, que és expulsat de casa un cop mort el pare, i que sols una vegada a la vida decideix lliurar-se a l'amor. Però ho fa només per passar més ràpid allò que anomenem sentiments, "i que segons la ciència, no són més que una sensació física, una reacció química, o una rampa al dit gros del peu", diuen Miquel Ortiz i Àlex Ollé, responsables creatius del muntatge teatral.
I és que a Primer Amor Beckett conjura una tragicomèdia irònica, on fa servir tots els tòpics romàntics, però pervertint-los: la donzella en aquesta ocasió serà una prostituta i, enlloc de paratges bucòlics, tindrem arbres morts. Per això, el protagonista no escriurà el nom de l'estimada en un tronc, com dicta la tradició. Ho farà en els detritus que l'envolten i, a més, després es lleparà els dits. "És una gran metàfora", exposa Arquillué, "no se'ns diu si l'amor és bo, dolent o necessari. El personatge parla també de la vida i de la mort, però com a home aïllat que és, ho fa des d'una altra perspectiva". Això permetrà que l'espectador vegi l'altra cara d'un mirall que ens és comú, gràcies a una posada en escena en què "tot el que es diu fa gràcia, i el que amaguen els silencis produeix horror. Mai millor dit, és la dissecció de l'ànima d'un mamífer", conclou l'actor.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.