Agenda
Teatre, música, espectacles...
HOMENATGE A MONTSERRAT ROIG
M de Roig: Paraules d'avui és el títol de l'espectacle que el Brossa Espai Escènic de Barcelona (Allada Vermell, 13) estrena demà divendres i que estarà en cartell fins al 24 de gener. És un espectacle que reivindica la paraula i la memòria de Montserrat Roig (1946-1991) a partir d'una selecció d'alguns dels articles recollits a Un pensament de sal, un pessic de pebre: dietari obert 1990-91 (Edicions 62, 1992), el llibre que agrupa els textos que l'autora va escriure al diari Avui fins poc abans de morir.
Temes recurrents com el feminisme, la justícia social, la lluita contra l'oblit, la discriminació racial, la llengua, la pau... són presents al llarg d'aquest monòleg que, en realitat, segons els seus autors, és un diàleg, perquè les paraules de Montserrat Roig interpel·len encara el públic, el lector.
La direcció és de Maria Manau i Frederic Roda i els intèrprets són l'actriu Mariona Casanovas i el músic (guitarra) Emili Cuenca. La dramatúrgia la firma la pròpia Maria Manau i la producció és de la Companyia Mariona Casanovas i el Teatre de Ponent.
La idea és d'Aleix Puiggalí que es declara captivat "per la força de la paraula escrita de la Roig, la seva sinceritat i el compromís amb què presentava la quotidianitat en el seu pessic de pebre".
Puiggalí explica: "A través del pensament de la Montserrat Roig podem, encara ara, cercar de comprendre i dialogar amb els grans i petits esdeveniments que vertebren el nostre dia a dia. És per això que en el treball dalt de l'escenari, la Mariona fa que els mots escrits ahir esdevinguin paraules d'avui, actuals i imprescindibles".
Amb aquest espectacle, continua, "tenim l'ocasió de gaudir i fer nostre el pensament i les inquietuds d'una gran figura de les lletres del nostre país; Montserrat Roig és una de les veus més contundents i compromeses de la literaura catalana durant la segona meitat del segle XX".
Els textos de l'espectacle són: En una petita ciutat alemanya , El dolor que no s'atura mai , Aquí no els diem pas fastigosos , Les lliçons de pas del temps , El cordó umbilical que no es talla mai , La supervivència de l'espècie , Totes aquestes menes d'amor , L'adolescència al colomar i Jo també m'hi apunto .
FLAMENCO
A partir del pròxim dimarts 12 de gener, i durant només 14 funcions, es podrà veure al Teatre Poliorama de Barcelona (les Rambles, 264) l'espectacle Flamenco para Traviata, de Salvador Távora i la seva companyia La Cuadra de Sevilla, a partir de fragments musicals de l'òpera La Traviata de Giuseppe Verdi.
L'obra es va presentar amb gran èxit al Festival de Peralada del 2008. L'espectacle, segons el seu creador, "és una crida a la consciència històrica sobre el valor poètic del fandango punyent, com a crònica fosca de la realitat popular del cant i com un homenatge a tants i tants fandangueros oblidats". D'aquest muntatge bellíssim, amb cavalls, genets i ball flamenc, Salvador Távora també en subratlla: "És notícia estremidora de la generositat de l'ofici més vell del món: el de les prostitutes, el de les traviatas extraviades, de qualsevol lloc del món".
TEATRE
Aquesta és l'última setmana de Garrick de Tricicle a Barcelona (Teatre Poliorama). L'obra es representarà fins diumenge.
Carles Sans, Joan Gràcia i Paco Mir s'acomiaden del Poliorama, on han representat Garrick des del 17 d'octubre del 2008. Garrick és un homenatge a David Garrick, el comediant anglès del segle XVIII que va ser el primer risoterapeuta de la història sense saber-ho.
La gira de Garrick es va iniciar a El Ejido (Almeria) i ja fa més de dos anys i mig que dura. En total, s'ha representat 518 vegades (funcions) i ha tingut en total a l'estat espanyol, fins a dia d'avui, 415.815 espectadors, dels quals 174.100 corresponen a funcions del Teatre Poliorama de Barcelona.
A partir del 20 de gener del 2010 Garrick es podrà veure al Teatre Compac Gran Via de Madrid durant 2 mesos, on ja van actuar. Després viatjaran a València, Salamanca i també actuaran al mes de maig a Reus.
MÚSICA
Dissabte fa 50 anys de l'obertura de portes de la sala Jamboree, un referent del jazz del nostre país. Per celebrar-ho, s'ha preparat un concert molt especial demà divendres a les 23 h al local de la plaça Reial amb una banda reunida per a l'ocasió anomenada Jamboree All Stars (preu: 12 euros). Aquesta banda ofereix l'oportunitat de gaudir d'un cara a cara amb dos saxofonistes dels més populars com són Llibert Fortuny i Perico Sambeat. Amb ells s'hi sumarà un pianista de la solidesa d'Albert Bover, el contrabaixista Masa Kamaguchi, que ha remogut l'escena barcelonina dels darrers temps, i Marc Miralta, un timbaler que es tuteja amb estrelles de banda i banda de l'Atlàntic.
El Jamboree va obrir portes l'any 1960 amb un concert d'un quintet liderat pel gran Tete Montoliu. Als primers anys van actuar a l'escenari del Jamboree grans noms del jazz internacional com Ella Fitzerald, Bill Coleman, Elvin Jones, Lou Benett, Chet Baker, Dexter Gordon, Art Farmer i Ornette Coleman, entre molts d'altres.
El 1970 la sala es va tancar i van haver de passar 22 anys fins que no es va tornar a obrir al públic. Un any després, el 1993, Mas i Mas es va fer càrrec de la gestió del Jamboree. Aquesta última etapa s'ha caracteritzat per mantenir els concerts de jazz d'alt nivell i actualizar el concepte de ball: les velles orquestres han deixat pas a sessions de música negra amb DJ de R&B i hip hop . L'etapa actual de Jamboree es caracteritza per una programació jazzística de qualitat que equilibra els noms de l'escena local amb les primeres espases de l'àmbit internacional.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.