Records d'estar per casa
El Centre del Disseny DHUB tanca el cicle dedicat al turisme amb una exposició sobre l''Efecte Souvenir'
El souvenir diu més del que el compra o el regala que del lloc que suposadament representa. Segons com, pot semblar una reflexió una mica estressant quan hem d'escollir el proper souvenir que volem emportar-nos com a record d'un viatge. Però, també, pot suposar un cert alliberament. Tant si és una góndola de plàstic o un buda de jade, el souvenir és només això, un record, un dispositiu que ens permet activar la memòria o demostrar a algú que l'hem recordat mentre érem fora, tot i que segons què li portem, és clar, podria semblar que la seva memòria ens fa remoure els mals instints...
De fet, el souvenir en si mateix és molt més que un record. També és una indústria planetària i una codificació ideològica del que som i del que desitgem. Com diu l'antropòleg canari Fernando Estévez, autor de la reflexió inicial, "encapsula les subjectivitats i les emocions dels turistes". I és, també, un estereotip dels llocs i les cultures que és capaç de representar pel mòdic preu de cinc euros les múltiples contradiccions de la nostra societat.
"Un centre de disseny no es pot dedicar només a mostrar cadires amb la pota torta"
El souvenir més bèstia de la història seria el fris del Partenó que es va endur Elgin
Mir ha editat una sèrie de postals de Venècia la fotografia dels quals és d'altres indrets
D'una mica de tot plegat parla l'exposició Efecte Souvenir que el proper dimecres obrirà les seves portes a la seu del carrer Montcada del Disseny Hub Barcelona (DHUB). La mostra tanca tot un any de reflexions sobre el tema del turisme amb què es va posar en marxa aquest nou centre del disseny. De fet, la propera setmana coincidiran tres propostes sobre el tema obertes al mateix temps. Aquesta dedicada als records turístics, una altra, al mateix lloc, amb les propostes arquitectòniques per transformar la Rambla (MultiRamblas), el lloc més "turistitzat" de Barcelona, i la divertida i provocativa exposició Low Cost, a la seu del FAD, en què diferents creadors ofereixen la seva mirada irònica al fenomen del baix cost.
L'última pota d'aquest cicle sortirà a la tardor en forma de publicació teòrica on es recolliran alguns dels temes ja desenvolupats en les diferents exposicions. Però també es plantejaran noves mirades sobre el fenomen del turisme que miraran d'anar més enllà del tòpic crític sobre la suposada pèrdua d'identitat local enfront del bàrbar estranger. No tant perquè no sigui veritat sinó perquè, com diu Ramon Prat, director del DHUB, a un centre de disseny el que li pertocava era parlar del projecte, és a dir, dels temes lligats a l'arquitectura i el disseny d'aquesta cosa tan quotidiana com és el turisme.
Ramon Prat es planteja aquest projecte com un experiment, una primera prova del que haurà d'ésser el futur funcionament del DHUB. "Es tracta d'agafar un tema i mirar de treballar-lo de manera col·lectiva en un temps relativament llarg", explica. "Del resultat n'estic relativament satisfet. La qüestió era molt complexa i no es podia abordar per complet. De tota manera, hi ha bastants estudis sobre el turisme des de la visió econòmica o sociològica, però molt pocs estaven lligats a la cultura del projecte, a la manera en què els arquitectes i els dissenyadors han abordat el turisme. I en aquest sentit crec que hem iniciat el camí. El que volia explicar era que un centre de disseny no es pot dedicar només a mostrar cadires amb la pota torta sinó que el disseny afecta moltes coses de la vida quotidiana. El que hem anat mostrant a través de les exposicions, on s'ha parlat de l'arquitectura, de la publicitat i ara, amb els souvenirs, del producte, és que som al ben mig d'aquest debat i que hi ha tot un apartat ample del disseny que té a veure amb els nostres desitjos".
Del desig en parlava, precisament, una de les dues exposicions dedicades a l'arquitectura, on es veien exemples de ciutats vacacionals fantàstiques pensades per fugir del món en què vivim sense que importés gaire, com ja passa a Las Vegas, el paisatge real en què estan situades. "És el que veiem ara amb el projecte dels Monegros, que sembla que tira endavant i ens acabarà afectant", diu Prat. "Potser que ens comencem a fixar més amb el que passa fora, per entendre millor el que ens envolta i saber així com reaccionar-hi, que insistir sols en les molèsties que ens provoquen els turistes als locals".
I és que turistes ho som tots en algun moment. Encara que també quasi tots ens imaginem que nosaltres no, nosaltres som viatgers. Per a Óscar Guayabero, comissari (ell prefereix el terme curador) d' Efecte Souvenir, la diferència pot ésser que "el viatger no porta guia turística, que és el pitjor que hi ha quan surts a fora perquè anul·la la capacitat de trobar coses, de descobrir. La guia et posa deures i nega qualsevol possibilitat de sorpresa". Tanmateix, no és que hi vegi molta capacitat de sorpresa ni tan sols en el souvenir més rebuscat. L'exposició fa un ample recorregut per la història d'aquests artefactes i parla també d'aquests "objectes trobats" de clara ressonància duchmapiana que els turistes que es pensen viatgers van a buscar a ferreteries, colmados, supers o botigues "autèntiques". Qui no s'ha emportat a casa una coca-cola amb les lletres en àrab o un sabó amb la grafia xinesa? També hi ha els souvenirs "cultes", aquells que poden trobar-se a les botigues dels museus o a botigues petites i especialitzades que generalment donen un toc cool al típic record del lloc. N'hi haurà mostres curioses a l'exposició, com el raspall d'ungles amb la forma de la porta de Brandeburg o el bulb de la tulipa en una capseta de fems que també es pot plantar.
Però no són aquests els casos més reconeixedors de souvenirs. Tots, siguin cultes o populars, comparteixen una sèrie de trets comuns que per a Guayabero es resumirien en "fetitxisme i nostàlgia". "El fetitxisme atorga a l'objecte capacitats que van més enllà de la seva funció i la nostàlgia és el mecanisme que per una banda permet idealitzar el lloc on volem anar, però, sobretot, l'idealitza a la tornada, quan volem oblidar els mals tràngols i sols ens interessa explicar allò bo". I és que, segueix, ens passem l'any somiant en les vacances i ens sentim amb l'obligació que, passi el que passi, el record sigui agradable.
L'exposició inclou un curiós recorregut històric per la protohistòria del souvenir. Podem considerar que ja ho eren les relíquies que la gent s'emportava d'un lloc sagrat (ara el que ens enduem no és el pèl d'una santa sinó una ampolleta amb la forma de la verge amb aigua beneïda o la medalleta, la creu, el rosari, l'estela o el que sigui que tingui poders sobrenaturals), i també ho foren els trofeus de caça dels aventurers o les antiguitats romanes i gregues que els anglesos que feien el Grand Tour (d'aquí la paraula tourisme) s'emportaven del seu periple mediterrani. Potser, exagerant una mica, el souvenir més bèstia de la història seria el fris del Partenó que es va endur el comte d'Elgin a Londres... però això és una altra història.
Tot plegat eren elements que donaven un testimoniatge del viatge fet. És el que féu ja al seu temps Marco Polo amb el seu Llibre de les Meravelles del món, i el que fan ara milions de turistes amb les càmeres de vídeo amb les que després torturen els seus amics. Les postals fan també aquesta funció. El que compta és dir que jo vaig ésser-hi, encara que no fos precisament en aquell lloc concret que diu la postal o la comparació entre la realitat i la postal sigui tan incerta com la que hi ha entre la realitat i els anuncis de platges desertes i verges que veiem cada dia als diaris.
Aquesta dislocació entre realitat i ficció és un dels apartats de l'exposició on es presentarà la videoinstal·lació de Dillier-Scofidio en què es mostra des del punt de vista d'un gondoler la Venècia real i les altres venècies que hi ha als casinos de Las Vegas, Macau o Qatar. Aquesta peça, Chain City, s'havia presentat a l'anterior Bienal de Venècia i, curiosament, a la biennal que ara hi ha oberta s'hi pot veure una altra peça, en aquest cas d'Aleksandra Mir, que també juga amb aquest tema. Mir ha editat una sèrie de postals de Venècia la fotografia dels quals és d'altres indrets en què també hi ha rius, mar o aigua. L'objectiu és que en el futur aquestes postals acabin funcionant com si fossin veritat. Segur que no caldrà esperar gaire, com deu passar ja ara amb els turistes despistats que es compren a la Rambla una gorra com la que obre aquest suplement en què la paraula 'Barcelona' acompanya una imatge de la Cibeles de Madrid...
D'aquests tipus de souvenirs reals, que podem veure per tot arreu a les botigues especialitzades, n'hi ha pocs. Aquesta part més kitsch, que també té el seu encant, s'ha concentrat en un audiovisual. "No em volia recrear en el fang", diu Guayabero, que assegura que ha intentat que els objectes exposats tinguessin alguna qualitat de disseny. Per això, en diversos apartats mostra el cas d'artistes o dissenyadors que han subvertit el concepte del souvenir donant-li nous significats, com la moreneta amb el floquet de neu de Carles Pazos o les imatges del fotògraf Michael Hugues, que situa les icones al lloc exacte que ocuparia l'original. El muntatge es tanca amb el resultat d'un encàrrec a cinc equips de dissenyadors joves perquè s'inventin els millors records per a llocs inexistents com, per exemple, Gotham City de Batman.
El souvenir, ja es veu, és un artefacte poderós. "La seva estratègia és reduir la complexitat a icones reconeixedores", conclou Guayabero. "París és la Torre Eiffel i Barcelona és Gaudí. No poden ésser una altra cosa perquè només si reduïm aquests llocs a tres o com a molt quatre coses les podem transformar en objectes". Es tracta que d'un cop d'ull tothom sàpiga on és. Això els convé a les agències de viatges i també als turistes apressats que més que conèixer el que busquen és reconèixer un lloc.
Potser, un cop oberta, l'exposició obrirà d'altres debats que li manquen, com el fet que la major part dels souvenirs que es venen arreu del món són, en realitat, xinesos (amb les repercussions que això té per a les indústries i les artesanies locals) i, també, sobre la necessitat o no que té un lloc de controlar el tipus d'icona que ven als seus turistes. Han d'ésser macos? Han d'ésser autèntics? Però si, com dèiem al principi, el souvenir representa el turista, el que realment ens ha de preocupar és: amb quin souvenir em retrataré?
L'esfinx a la butxaca
Emportar-se alguna cosa de record del lloc on es viatja és una pulsió tan vella com la humanitat. També ho és el contrari, intentar, absurdament, de deixar empremta al lloc, com testimonien els grafits als monuments egipcis o en les columnes dels temples de l'Acròpoli, on han inscrit el nom des de viatgers romans fins a les hordes dels tour operadors passant per Lord Byron. De record o souvenir, que és el que ens ocupa, n'hi ha de dues classes: l'estàndard -la postal, l'estatueta, el segell, la moneda, l'esfera amb la neu...- i el més personal, aquell objecte que el viatger s'emporta, alguna vegada fregant o caient obertament en el delicte, amb la creença que representa una cosa especial, l'essència quasiespiritual del seu viatge. Així, hi ha gent que no dubta a l'hora de ficar-se a la butxaca un fragment de ceràmica, una tesela o fins i tot un trosset de mòmia per després, a casa, rememorar l'excursió en l'altar minúscul d'aquest residu. Qui firma aquestes línies ha vist coses sorprenents: rascar guix de la casa de Napoleó a Ajaccio, envasar en una ampolleta aigua del Ganges, recollir pols de la tomba de Tutankamon o dels peus de l'Esfinx i una arna morta de la gran piràmide de Keops. L'empresari i col·leccionista Jordi Clos recol·lecta sorra dels deserts que visita Hi ha qui s'endu com a relíquies o amulet els sobres de sucre de cada país, els bitllets dels transports públics, les caixes de mistos, els sotagots...
En qualsevol llar hi ha una caixa a l'altell en què envelleixen vells souvenirs (per als quals cada cop hi ha un mercat més ampli). El temps els dignifica: les antigues postals s'orlen d'una honorabilitat sèpia, les reproduccions d'abans són sempre molt millors i menys kitsch que les que les segueixen a les paradetes i els anys i els records no deixen de revestir d'un cert prestigi i melancolia els objectes més absurds. La naturalesa, per la seva part, produeix souvenirs extraordinaris: què pot competir amb una pell de serp amazònica, una ungla de tigre, una dent de barracuda, un cavallet de mar dissecat portat de Hong Kong i sepultat en un plec de paper esgrogueït cobert de caràcters ignots? Molts esperits viatgers i aventurers han nascut en la contemplació dels records de viatge dels avis, reclosos en aquell bagul polsegós però no menys evocador i ple de misteri que el cofre de Billy Bones. El souvenir, tan menystingut, se sublima llavors com l'impuls que incita un altre a viatjar i a tresorejar els seus propis records.
Low Cost, paga per tot
La millor idea i la que resumeix tot el sentit de l'exposició Low Cost és que per veure-la s'ha de pagar. Igual que per embarcar una maleta, anar al lavabo a l'avió o tenir una assegurança del viatge. Al davant de cada una de les sis casetes prefabricades en què cada artista mostra la seva reflexió sobre el fenomen del baix cost hi ha una maquineta en la qual el visitant ha de posar vint cèntims si vol que s'obrin els llums i es posin en marxa els dispositius de la proposta. Els sona?
"El low cost és l'essència pura del capitalisme, no té res a veure amb la crisi", expliquen Mery Cuesta i Jorge Luis Marzo, curadors d'aquesta mostra que estarà oberta fins al 23 de juliol a la sala d'exposicions del FAD i també s'emmarca en el cicle de reflexions sobre el turisme que realitza el DHUB. "És un fenomen que va néixer amb el famós Ford T, un cotxe fabricat en cadena pensat perquè el proletari hi tingués accés, es va anar implantant amb productes estandarditzats de baix cost i consum massiu, va tenir continuïtat després amb la filosofia del fes-t'ho tu mateix, els self-service i ara segueix amb les famoses línies aèries low cost". En teoria, diuen, és una manera de fer copartícep el ciutadà del funcionament del sistema, però també és una manera de tenir-lo collat com a còmplice i pagà del que decideixen les grans empreses.
L'exposició, que inclou un petit apartat documental amb vídeos d'experts amb el tema, té un punt gamberro en quasi totes les propostes. L'estudi d'arquitectura BOPBAA, per exemple, subverteix a la seva proposta el famós conte dels tres porquets -amb un divertit vídeo manipulat dels dibuixos animats- defensant que potser és més sostenible la casa de palla, més ecològica, que no la de maó. Fèlix Pérez-Hita, amb un projecte que té molt a veure amb l'exposició dels souvenirs, proposa un personal gabinet de curiositats amb objectes barats provinents de molts llocs del món. I Javier Camarasa fa el seguiment d'un ànec de goma per tot el món que permet veure tant com es varen obtenir les matèries primes de la seva elaboració com l'usuari final passant per la cadena de producció. També és curiós veure en aquesta caseta, amb l'irònic títol "Tot, a 1 euro", com els bitllets dels països africans i asiàtics solen mostrar a gent treballant i, en canvi, els occidentals el que reflecteixen són les línies de les fronteres.
Divertida és també la proposta de Guillermo Trujillano, molt treballada en tres vídeos que interactuen amb l'interior de la caseta a través del qual podem recórrer distints moments de la història econòmica del low cost, des del naixement de la bicicleta moderna fins a la decadència actual de l'estat del benestar. Maria Ruido presenta una investigació sobre la Zona Franca de Barcelona en relació amb la deslocalització actual de la producció econòmica i, per acabar, el col·lectiu Carlitos i Patricia tanquen el recorregut amb l'única caseta per la que no s'ha de pagar. Porta per títol El millor està per arribar i el visitant hi pot escriure un desig en un ordinador connectat a la web (www.nocostisthenewlowcost.com) que després s'impremeix i es penja a la caseta. Al final de l'exposició, tots els participants podran participar en un concurs per guanyar "un fantàstic viatge per a dues persones a Egipte". És de suposar que serà, també, "low cost".
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.