_
_
_
_
Lletres

La bellesa

Sempre ha fet anar els humans de corcoll, els filòsofs han mirat de definir-la, però sempre se'ls ha escapat. Plató i Aristòtil, copiats més endavant pels escolàstics, la volien entendre suposo que per poder-la produir. Esplendor de la forma, esplendor de la veritat, concordància de la unitat, la veritat i la bondat, etc., tot eren intents d'apressar-la i posseir-la. Però la bellesa es mantenia verge i intocable. Tothom hi donava voltes, però res de res. Fins que aquell senyor tan puntual que es deia Immanuel Kant va decidir que aquest era un afer subjectiu, i es va quedar tan ample. Llavors va començar allò de "doncs a mi m'agrada", que ha estat el començament del final. I es va començar a enterbolir el concepte de bellesa amb la utilitat, l'eficàcia, la capacitat d'excitació intel·lectual o sexual. La simetria va quedar obsoleta, l'harmonia es va considerar passada o cursi, la proporció, una cosa tronada. I és que més que buscar una sensació de pau i serenitat, de grandesa interior o d'il·luminació intel·lectual, el que es buscava i es busca cada dia més, són els sotracs violents i les descàrregues d'adrenalina. O l'atractiu eròtic, en els cossos dels humans.

A finals del segle XVIII i començaments del XIX va haver-hi un segon retorn als patrons clàssics de grecs i romans. Al primer se'l va anomenar Renaixement; a aquest segon, Neoclassicisme. Era, aquesta segona mirada, menys carnal que la primera, una mica més freda, fins i tot molt freda, i a vegades glacial. La primera va ser obra dels italians, la segona més aviat dels alemanys. Tot i que, en escultura, segurament el millor escultor neoclàssic també va ser un italià: Antonio Canova.

En aquesta època, la capital artística del món era Roma. Allà hi havia els originals romans i alguns de grecs i hi havia els exemples contemporanis d'aquella revisitació del classicisme, d'aquell intent de producció de la bellesa ideal. De Catalunya van anar a Roma dos gran escultors: Damià Campeny, que va tornar-ne, i Antoni Solà, que s'hi va quedar. Solà va fer una carrera romana important, i va arribar a ser president de l'Acadèmia de San Luca, la que reunia els artistes millors. Justament Canova n'era el president quan Solà va ser-hi admès. I així com Campeny és relativament conegut a Barcelona i a Catalunya, Solà era fins ara conegut només pels experts, que són quatre gats. Però el Museu Marés, que dirigeix amb discreció i elegància Pilar Vélez, ofereix aquests dies la primera exposició mundial d'aquest escultor tan desconegut i gens fàcil de veure. I és que els escultors, sobretot els autors de monuments civils o funeraris i d'obres destinades a l'arquitectura són difícils d'exposar, perquè tenen poca obra en museus i col·leccions i, a sobre, els neoclàssics estimaven el marbre blanc per sobre de les altres matèries, per la seva blancor gèlida, esclar, i el marbre és fràgil i pesa. Però, malgrat totes les dificultats tenim a Antoni Solà al Museu Marés. És una agradable i interessant descoberta.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_