_
_
_
_
_
Reportatge

Nadal lluny de casa

Les festes nadalenques se celebren a tot el planeta, encara que de formes i per motius diferents, però es viuen diferent si un es troba lluny del seu país

El Nadal va començar -cap al segle IV- com una manera d'esbandir els cultes pagans, substituint-los per la celebració del naixement de Jesús. Així, un imperi recentment convertit al cristianisme utilitzava les velles tradicions per fer-se-les seves, i aconseguir que el mosaic d'ètnies i cultures que vivien sota l'autoritat de Roma es fusionés en un sol poble. D'aquell procés se'n va dir Cristianització; concepte que avui en dia rep el nom de Globalització. De fet, no és casual que tots dos moments històrics comparteixin aquest cicle festiu com a estratègia unificadora; abans, per guanyar-se l'ànima del convers i ara, per escurar les butxaques del consumidor.

Aquí i a la Xina comunista hom pot trobar pobres avets decorats amb boles daurades i fil musical amb nadales, al marge de les creences religioses de la població local. Aquesta és una festa amb vocabulari i costums propis, que inclou les garlandes, el grèvol, les cintes de Nadal, el vesc i mil altres ingredients segons el país. Així, a l'hemisferi sud és una festa estiuenca que es fa a la platja; als deserts del Magrib, un costum portat per la televisió; a les antigues repúbliques soviètiques, una fervorosa tornada a l'ortodòxia; i per als xinesos, l'aniversari d'un tal Santa Claus. Però -per damunt de les diferències- els brillantons i els barrets vermells del Pare Noel lluiran des dels gratacels de l'Extrem Orient fins als mercats dels països africans; passant per l'Amèrica Llatina o les illes del Pacífic.

Nadal i Cap d'Any són unes de les poques festes globals que celebrem -de formes i per motius diferents- a quasibé tot el planeta. Això, tanmateix, no vol dir pas que allò que se celebra a cada lloc tingui res a veure amb el que fan els veïns. Potser l'únic tret comú a tots ells sigui que es viuen de manera diferent si toca passar-los fora de casa. Precisament això, aquest disc dur de les Pasqües, és el que mirarem d'esbrinar avui.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_