_
_
_
_

Covamarcel de Miquel Barceló

M'aferraré a la cronologia per fer peu i ordenar un poc els fets. Octubre de 2007. En un estudi del Palau de les Nacions de Ginebra, Miquel Barceló (MB, des d'ara) em mostra les maquetes de dues cúpules d'uns dos metres de diàmetre penjades del sostre. Hi veig el tema i els elements de la seva sèrie Marejadillas, uns quadres del 2002 en què la pintura feia estalactites petites i quan les miraves fent una semicircumferència, canviaven de tons i colors. Per les parets hi ha plànols de la cúpula real de la sala XX, un casquet esfèric d'acer i alumini de 1.400 metres quadrats. MB m'explica que és una estructura radial feta amb tirants metàl·lics i set-centes trenta-set peces d'aerolam, el material amb què es fabriquen els avions. Aquest casquet còncau es fonamenta en una base cilíndrica de ciment armat a dotze metres del sòl. I la cúpula pot sostenir un pes de quaranta-cinc tones. Quan escal la bastida de quaranta metres de diàmetre i puj a la plataforma situada a uns sis metres del centre del mig ou, qued bocabadat i empetitit: allò és immens, grandiós. MB ha fet proves en diversos indrets, taques de pintura, degotissos diminuts, marques de color, bastides accessòries. MB fa feina amb un equip d'unes vint persones (assistents, estudiants d'art, informàtics, químics, enginyers,...). MB té problemes amb pintures i resines per fer les estalactites. Usa pasta de cel·lulosa. Construeix màquines. Tot són proves i experiments. MB cerca resoldre el repte. Ho faré fent-ho. La bottega -clàssica i barceloniana- ja està muntada i funciona.

Desembre de 2007. Un nou col·laborador, Ramon López, fa proves amb una resina araldite fusta que s'usa per fer prototips d'automòbils. És una pasta com de pa o xiclet, bona d'obrar, que fa caramells, degotissos, estalactites amb formes orgàniques. MB ha trobat la solució. I l'obra avança a gran velocitat. Gener de 2008. Torn a Ginebra. Quan arrib a la plataforma, qued de nou bocabadat. Allà hi ha el sostre bombat de les coves mallorquines, una mar plena d'ones, el renaixement dels colors. Estalactites de tota casta i condició (d'uns centímetres a dos metres, alguns cortinatges fets amb una ànima de fibra de vidre), grans plaques d'aerolam esclafades i deformades són com forats negres, i zones, que MB anomena "calmes", sense res: tot pintat amb vint-i-vuit castes de pigments diferents i lluminosíssims. MB em diu que les estalactites estan assegurades amb 6.500 cargols. Els pigments -cinquanta quilos de cadascun d'uns trenta pigments diferents i vint mil quilos de pintura gris llunar- els hi ha subministrat el fabricant Dr. Kremer, que ha visitat l'obra i ha regalat a MB mig quilo d'un pigment caríssim: la porpra clàssica, feta a partir de milers de mol·luscs. MB fa feina fins al 24 de maig, quan arriba la màquina italiana marca Moro de "cua de porc", fabricada especialment per bombar petroli cru, que dispararà mil litres de pintura per minut. Durant quatre dies MB sembrarà vint tones de gris glacial al cel endegotissat. MB sembla un astronauta amb un brollador de pintura. El 28 de maig de 2008 dóna l'obra per acabada. 18 de novembre de 2008. La inauguració. Qued bocabadat. I també, tan bé, feliç: levit. Quan contempl la cúpula, cada moviment meu és una ona, cada pas una constel·lació, cada mirada una perspectiva. M'ajec al centre de la sala: Barceló ha creat un firmament propi de vertígens: covamarcel. Bategador i indescriptible!

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_