_
_
_
_
_
Arquitectura i Art

Comestible i incomestible

Dues exposicions es poden veure aquests dies simultàniament: Món famèlic. El que menja el món, a la seu de l'Obra Social de Caja Madrid, a la Plaça de Catalunya, i Habitar, menjar i cuinar, al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (CoAC), a la Plaça Nova. Les coincidències en les exposicions són interessants perquè fan inevitable la comparació, i més si estan a prop l'una de l'altra perquè, en visitar-les, l'efecte és més intens. D'entrada, el que veiem és que la segona exposició en relació amb la primera és una suplantació, ja que el contingut coincideix més aviat poc amb el títol. Però en general podem dir que ambdues són exposicions sobre la casa, l'una sobre els arquitectes i la casa i l'altra sobre l'arquitectura del menjar. Totes dues són molt senzilles, molt gràfiques i, particularment la del CoAC, un exemple de com fer muntatges d'exposicions eficaces en temps de crisi.

La de Caja Madrid parteix del treball del fotògraf Peter Menzel juntament amb Faith d'Aluisio, que han estat els responsables de la col·lecció d'imatges sobre el menjar a partir de 30 famílies de 24 països de tot el món. L'altra exposició mostra la visió que uns quaranta i tants arquitectes des de Chicago i altres tants des de Barcelona tenen de la casa a través del menjar i del cuinar.

El procediment de les dues mostres és molt diferent. Mentre que la primera parteix del treball de dues persones, l'altra ho fa de les aportacions de cadascun dels que hi han participat, com aquestes festes en les quals cada convidat porta un plat. En canvi, el resultat és similar, ja que les dues són col·leccions d'imatges, de gent i menjar en l'una, i de plantes d'habitatges i fotos d'interiors en l'altra.

Ja sé que en temps de crisi, especialment aguda en l'edificació, el CoAC ha de fer l'impossible per estalviar i imposar una moderació pressupostària en les seves activitats. Però un pressupost modest no ha de traduir-se en uns continguts tan febles. Diuen que la crisi actual en el fons té l'origen en una falta de confiança. Quina confiança en la nostra feina creuen que desperta en els ciutadans una exposició així els responsables de cultura de Barcelona del CoAC? Se'm dirà que potser el destinatari de l'exposició no és el gran públic, però potser amb el títol triat ho hauria de ser. L'enunciat de l'exposició -Habitar, menjar i cuinar-, era bo, però passat pel sedàs de l'arquitectura s'ha convertit en una col·lecció d'imatges poc articulades que, malgrat l'interès d'alguns dels exemples aportats, perden valor en el conjunt. Si l'exposició s'hagués dit Les cases preferides dels arquitectes potser hauria estat una altra cosa, però l'exposició, tot i la generosa aportació dels participants, posa al descobert una falta de connexió amb la realitat i en certa mesura una manca d'idees sobre la casa, sota un títol boníssim.

Habitar, menjar i cuinar podria haver servit per reflexionar, per exemple, sobre allò que fa uns pocs anys proposava l'arquitecta francesa Catherine Clarisse al seu llibre Cuisine, recettes d'architecture, quan reclamava una cosa tan simple com la necessitat de posar una taula, una bona taula, a la cuina i en general convertir-la en un espai habitable on poder seure i, sobretot, parlar. Acabar amb la cuina d'una sola porta, amb la que sembla el passaplats d'un restaurant o amb l'estúpida cuina-laboratori. L'exposició del CoAC ha acabat tenint l'aspecte d'un d'aquests llibres de regal per a arquitectes. En canvi, l'exposició Món famèlic mostra el menjar a tot el món, amb tot el que això implica: les diferents cuines i taules, menjar al cotxe o menjar amb la família, menjar per pocs cèntims o per molts diners i menjar, sobretot, coses molt diverses que han de menester utensilis i espais molt diversos per cuinar-les. En aquesta exposició el mercat, la cuina i el menjar es barregen formant un continu visual que va de la ciutat a la taula. Vagin a veure-les totes dues. La millor exposició serà la barreja que vostès mateixos facin de les dues. Però deixin per al final la de Plaça de Catalunya. L'exposició de Caja Madrid et fa venir gana, l'altra no.

Habitar, menjar i cuinar. Diferents autors. CoAC. Plaça Nova, 5. Barcelona. Fins al 5 de gener de 2009

Món famèlic. El que menja el món. Peter Menzel/ Faith d'Aluisio. Obra Social Caja Madrid. Plaça Catalunya, 9. Barcelona. Fins al 28 de desembre

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_