_
_
_
_
Arquitectura i Art

Vell i nou

De forma cíclica, l'establiment familiar dels Ramon es renova. I ara, el neoclassicisme un pèl distant, de bon gust assegurat, deixa pas a la mescla eclèctica i més atrevida de vell i nou, com la cèlebre revista de Santiago Segura, dirigida per Romà Jori i Feliu Elias. Al flamant showroom, un mòbil africanitzat de Moisès Villèlia fa companyia a una estarrufada calaixera rococó plena de coloret, mentre una estela granítica d'Anish Kapoor recolza l'ombra sobre una arca gòtica a la vista d'un conjunt de caparrons de Manolo, Clarà i Gonzàlez que vesteix una discreta prestatgeria estil Norman Foster. Però no tot han estat renovacions al carrer de la Palla; l'elegant galeria adjacent dedicada al col·leccionisme continua intacta, perquè llueix com al primer dia. Simplement s'ha ampliat una miqueta amb una sala a peu pla que li fa de cripta.

I per mullar la nova posada de llarg, Artur Ramon presenta dibuixos i pintures de Josep Guinovart fetes als anys cinquanta; quan l'artista encara no s'havia decidit per la pintura gestual amb influències del pop, sobretot de Robert Rauschenberg. De fet, a mitjans del segle passat, Guinovart no era pas l'únic que pintava fent un mix entre el romànic i Picasso: els dos referents que tenia més a prop per ser modern. D'això Àlex Mitrani en va fer una exposició titulada Utopies de l'origen al desorientat Palau Moja. Al Guinovart d'aquesta època també s'hi deixa veure, sobretot als dibuixos, la pagesia castellana de Rafael Zabaleta -protegit de l'Ors- i, en els olis, els paisatges amb "cases cegues" de Roger de La Fresnaye, a la manera del també desaparegut artista i escriptor Josep M. de Martín.

Guinovart anys 50. Artur Ramon Art. Palla, 23, Barcelona. Fins al 15 de novembre

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_