_
_
_
_

Rússia

Rússia és culpable!", bramava Ramon Serrano Súñer, el ministre filonazi de Franco. Els ecos d'aquells esgarips de l'ex fill predilecte de Gandesa -fins al 2003 li va dedicar un carrer- encara ressonen per Occident i s'han vist revifats arran de la guerra d'Ossètia. I, certament, Rússia és culpable d'inocular el virus del dubte sobre el sacrosant principi d'autodeterminació fins i tot entre els nacionalistes.

Per què Kosovo sí i Ossètia no? Tots dos han fet referèndums de majories búlgares, esgrimeixen greuges i genocidis, han inflamat "l'ètnia" pròpia enfront de les minories, han trepitjat la legalitat internacional i compten amb padrins poderosos a Nacions Unides. La principal diferència rau en la naturalesa dels padrins: els uns compten amb els guardians mundials de la llibertat; els altres, amb l'ex imperi del mal que fa números per tornar-ho a ser.

Els embolics intel·lectuals sobre el principi d'autodeterminació -tan límpid que semblava!- encara s'enterboleixen més quan s 'adverteix contra el nou expansionisme rus. També reconeixen Abkhàzia! I voldran extirpar Crimea d'Ucraïna! Què fer? Posar-se al costat dels tancs russos en defensa del principi d'autodeterminació o al cantó d'Occident i la inviolabilitat de les fronteres que no siguin sèrbies? Per acabar-ho de complicar, Abkhàzia era un Estat federat a la Unió Soviètica fins que al 1931 el georgià Stalin la va regalar a la Geòrgia dirigida pel seu íntim Beria. I Crimea formava part de Rússia fins que al 1954 Khruixtxov la va annexar a la 'seva' Ucraïna. Les arbitrarietats soviètiques són ara dogmes d'Occident?

Que el principi d'autodeterminació té retranca ho han entès fins i tot les joventuts d'ERC, que aquest any han anat a Bolívia i han despotricat a base de bé contra els autonomistes criolls a la televisió pública. Les invectives de les JERC contra les demandes de descentralització encara ressonen per Internet (www.youtube.com/watch?v=p5dZtrfrKRA) i no hi ha think-tank capaç d'arreglar el desgavell.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_