_
_
_
_
_

Les hordes turistes

Se'n recorden d'allò de las hordas marxistas del temps del franquisme? O d'Atila i les seves hordes, que ho devastaven tot? Doncs ara tenim les hordes turistes que, en comptes de cavalls i fones, en comptes de banderes roges, falçs i martells, campen pel món en bermudes, samarretes i xancletes, armats de mòbils o càmeres fotogràfiques i, sobretot, d'una suprema mala educació. Passades les meravelloses pluges que la Moreneta ens ha regalat aquests dies passats, han aparegut ja els exèrcits destructors de la ciutat i la tranquil·litat urbana. Han arribat les hordes turistes disposades a gaudir Gaudí i a fixar el seu gaudi digitalment i així, de retorn als territoris nadius, poder mostrar i demostrar que han estat a Barcelona amb les imatges en què apareixen davant de La Pedrera, de la Casa Batlló, la Sagrada Família o, els més atrevits, cavalcant el drac o la salamandra o la sargantana o el que sigui del Park Güell.

He llegit que l'Ajuntament pensa limitar el nombre d'entrades al parc, perquè l'erosió que sofreix és insostenible, com diuen ara. Però amb això no n'hi ha prou. També hauria de protegir l'entorn dels edificis de Gaudí i els edificis mateixos, com ara el Palau Güell, o la Casa Batlló, o la Pedrera, i ja no parlem de la Sagrada Família o el que en queda, després de l'atemptat que està sofrint dia a dia, segurament sense llicència municipal, amb el seu presumpte acabament. Potser l'única cosa que ha fet l'Ajuntament per Gaudí ha estat defensar el pas del TGV per sota el temple. Ah! si aquella baluerna de mentida i mediocritat s'ensorrés... Però no tindrem tanta sort. La tècnica avui és poderosa i sòlida i la perdurabilitat de la màxima atracció del Parc Temàtic barceloní està assegurada. De fet, apostant per la Barcelona de la fama i el turisme, no s'ha fet altra cosa que facilitar la destrucció d'allò que n'és el fonament. Quan es convoquen les masses es convoca la destrucció.

I ja poden fer manifestos els nostres intel·lectuals. Paper mullat i lletra morta. Ara és una altra cosa la que domina, no pas el seny i la cultura. No caldria que ho digués: el que domina són els interessos de poder, els diners, la vida com a espectacle. Això passa per damunt de tot. I més d'un dels que fa anys es va posar en contra de la continuació del temple de Gaudí, ara hi està a favor. Amb l'excusa que, per la ciutat, la Sagrada Família és un actiu econòmic important i que això és prioritari. I que tant és que el que es faci sigui una ridícula caricatura. L'atracció ven, la matussera mola expiatòria crida l'atenció i, per tant, per falsa que sigui, per horrible que sigui, està del tot justificada. A qui li importa la veritat i l'estètica?

Que vinguin, doncs, les hordes turistes, que sollin, que petgin, que arrasin, que devastin. Potser els haurem d'agrair que, a la llarga, abans de decidir de no tornar mai més, ens deixin Barcelona neta de monuments i de glamour, apta per a construir-hi una ciutat on poder viure.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_