_
_
_
_
Lletres

Esmolant l'eina

2014 / Generació.cat /

ERC: temps de transició

Josep-Lluís Carod-Rovira /

Joan Puigcercós / Jaume Renyer

Mina / Mina / Cossetània

308 pàgines / 127 pàg. / 76 pàg.

19 euros / 17 euros / 10,50 euros

Ho sap tothom i és profecia: els congressos són un dels moments més importants en les petites històries de cada partit, pel que comporta d'avaluació de passat i preparació de futur. I al bell mig d'aquest procés, a cal fuster hi ha novetat. ERC, un partit que s'està fent gran a base d'hòsties, les que li vénen de fora i les que provenen de dins, està de congrés. I a banda de qüestions internes, relativament normals -la política la fan les persones!-, ara toca esmolar l'eina -el partit- i explicar propostes a militants, simpatitzants i espectadors en general. I això és el que fan, via editorial, tres animals polítics de l'independentisme català.

El primer d'ells, per ordre de publicació, és 2014, un compendi del pensament teòric que Carod-Rovira ha anat pensant, explicant i escrivint al llarg dels últims anys sobre els temes que més excel·leix -llengua, nació, societat-, tot plegat embolcallat en el que és l'objectiu del llibre: teoritzar sobre els camins, raons, reptes i condicionants que portarien a "un estat sobirà per a Catalunya, com a resultat de la voluntat de la majoria de catalans i catalanes d'avui". Carod-Rovira, encara ara el gran renovador del nacionalisme-independentisme, aposta per combinar la reivindicació nacional històrica-ètnica i les bases inclusives pròpies del nacionalisme cívic, per fer-les compatibles amb les noves formes i expressions de l'independentisme pragmàtic, de les quals en fa una sorprenent i aferrissada defensa. Cal suposar que fruit de la caiguda de cavall amb el govern Zapatero, l'autor descarta qualsevol forma de federalisme o encaix amb l'Estat espanyol, apostant sense embuts per la consecució d'un Estat propi amb data de 2014, any simbòlic dels de sucar-hi pa. Amb una exposició brillant, ben estructurat i clarament empeltat de la desbordant personalitat de l'autor, el llibre presenta massa certeses que no deixen de ser hipòtesis a demostrar. I això pot ser degut a la doble i confusa condició de Carod, la d'intel·lectual que fa de polític o a l'inrevés, qüestió prou rellevant a l'hora de sumar o restar-li força conceptual al que proposa.

I si 2014 és un llibre que podríem situar en el món de les idees, del mitjà i llarg termini, Generació.cat se situa en l'àmbit de la concreció, del demà mateix. En la primera part, 'Catalunya: una nació en el món', Puigcercós explica la seva visió de com hauria de ser una esquerra modernitzada, del nou Estat català del benestar en un context global, i del paper de la immigració, amb frases tan contundents com "el pitjor enemic de la Catalunya lliure és la Catalunya pura". El que resulta més atractiu, per novedós i urgent, és la reflexió de com haurien de ser les institucions i organitzacions -i en especial ERC com a partit polític- del segle XXI. En la segona part, amb el liberalisme moderat com a suport teòric, l'autor es revela com un bon coneixedor de l'economia, els seus ressorts, les seves possibilitats i potencialitats aplicades al context català. Llevat d'alguna patinada conceptual -es perd amb el concepte antisistema- i malgrat la urgència en l'edició, l'estil directe, concís i gens superb -probablement també atributs de l'autor- el contingut no deixa indiferent.

El tercer dels esmolets és Jaume Renyer, desconegut públicament, però ben conegut -i reconegut- en el món de l'assaig independentista. ERC: temps de transició és un llibre breu, una síntesi prou aconseguida d'anteriors treballs -principalment, L'esquerra de la llibertat-, més el propi bagatge acumulat, tot plegat a disposició de la conjuntura congresual. Renyer no s'està d'acusar sense embuts els dos sectors de la direcció sortint de "pactar pau per territoris" en lloc de dirigir estratègicament el partit. I després d'analitzar errors i encerts del cicle 1996-08, situa tres plans que al seu parer s'haurien d'entomar: per la banda ideològica, defensar i enfortir el republicanisme com a marca pròpia i diferenciada del socialisme i liberalisme; a nivell estratègic, posar en marxa un procés per l'autodeterminació, assumint el grau pertinent de conflicte amb l'Estat sense deixar de governar, a l'estil d'Ibarretxe; i a nivell intern, amb una direcció col·legiada, separant els càrrecs de govern i de partit.

Tres llibres, tres aportacions teòriques i estratègiques per afrontar el futur d'un partit, amb el handicap de saber si el decalatge teòric i pràctic que sempre hi ha entre direcció i militància és o no rellevant. I ara ja saben que si la distància és massa gran, sempre hi ha algun carreter disposat a ocupar-ne l'espai.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_