Afers del dia després
Joseph Beuys (Krefeld, 1921 - Düsseldorf, 1986) i Joan Brossa (Barcelona, 1919 - 1998) no tenen gaires coses en comú a part d'estar tots dos morts; haver fet una obra heterodoxa que els enllaça amb Marcel Duchamp i els situa com a precedents de l'art conceptual i les posteriors derivacions; ser bastant egòlatres; i tenir esperit crític davant la societat establerta. Més combatiu, Beuys es va distingir per l'aspiració filosòfica i, alhora, per voler-se convertir en un mèdium/bruixot dels temps moderns, un incòmode messies redemptor. El corrosiu Brossa, en canvi, tot i que procedia del món màgic i tenebrós de Dau al Set i del surrealisme latent que l'envoltava, va optar pel sentit de l'humor i els jocs de mans, el cinema de carrer i el teatre poca solta. A tots dos, el reconeixement a l'engròs els va venir tard, però tots dos van tenir temps per assaborir-lo. L'actitud de l'alemany amb el mercat va ser distant, tot i que se'n beneficiaria; la del català, per contra, va ser afable quan, públic, institucions i col·leccionistes, li van somriure als darrers anys, malgrat que s'havia venut l'ànima al diable per un vitalici institucional. La galeria Miguel Marcos els ha volgut comparar i establir un diàleg, a partir d'obres que encara estan al mercat: objectes seriats, fotografies i gràfica que, desapareguts els autors, s'han convertit en preuades relíquies.
Diálogos: Beuys/Brossa. Galeria Miguel Marcos. Jonqueres, 10, Barcelona. Fins al 17 de maig
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.