_
_
_
_

"Ara sóc un home lliure que pot desfilar on vulgui"

La notícia sona així: Antonio Miró s'acomiada de Barcelona. La realitat, però, és una altra. El dissenyador català, símbol d'una generació i d'una forma de treballar la moda, ha decidit deixar de desfilar a Barcelona i la pròxima temporada ho farà a París, una ciutat on ha desfilat ja en moltes ocasions. Miró ha pres aquesta decisió després del desmantellament de la passarel·la Gaudí i la contundent aposta de la Generalitat pels joves que comencen en el món de la moda. El Departament que dirigeix el republicà Josep Huguet ha injectat el diner públic destinat a la moda a la passarel·la 080, que se celebra fins demà al Parc de la Ciutadella. La primera edició del 080 va comptar amb dos milions d'euros. Davant la desaparició de Gaudí, molts dels noms coneguts de la moda catalana van optar per emigrar a la madrilenya passarel·la Cibeles. Creadors com Lydia Delgado, Josep Abril i Sita Murt. Només quedava Miró per pronunciar-se. Avui ho farà amb el que s'anuncia com la seva darrera desfilada a Barcelona.

"No crec en la subvenció, sinó en l'organització i en el suport"

L'empresa de Miró ha viscut molts canvis en els darrers temps. Després de la renúncia del grup Cortefiel a executar la seva opció de compra a finals de l'any passat, els socis del grup industrial Twenty, propietari a Espanya de la llicència de la firma francesa Marithé & François Girbaud, es van quedar amb el 70% de l'empresa. Twenty és propietari de tres de les llicències de Miró i es fa càrrec de la fabricació i distribució de les seves peces de roba. A més de productes per al bany, complements, bolígrafs i joieria, Antonio Miró disposa de marques de moda.

Pregunta. Deixa Barcelona. Va de debò?

Resposta. No, no deixaré mai Barcelona. En principi la meva idea és la pròxima temporada a París. Ara sóc un home lliure que pot desfilar on vulgui.

P. Per què ara és lliure?

R. Abans depenia d'un equip de persones més gran. A més, l'actual passarel·la barcelonina, el 080, només dóna suport als novells, a la gent que comença. La resta de dissenyadors se n'han anat a Madrid. La veritat és que fa una mica de pena. La Generalitat no vol donar suport econòmicament a cap estructura. Ells compten amb un estudi del professor d'IESE José Luis Nueno, que aposta exclusivament per donar suport a la gent que comença.

P. El pla de la Generalitat divideix els dissenyadors entre emergents i consagrats. Li molesten aquestes etiquetes?

R. Desgraciadament no sóc un consagrat. Ja m'agradaria... mai ets un consagrat de res.

P. Considera que la moda ha d'estar subvencionada?

R. No, no crec en la subvenció, sinó en l'organització i en el suport.

P. Quin consell donaria als joves emergents del 080?

R. Que estimin el fet de fer roba. Només hi ha una forma de subsistir: estimar el que fas.

P. Creu que la Barcelona de disseny perd empenta?

R. No, està molt bé. Fa molts anys que vaig posar la marca Antonio Miró Barcelona. Si el producte que es fa és bo, la Barcelona de disseny és fantàstica.

P. Antonio Miró ha apostat per treure models de passarel·la que han estat presidiaris, immigrants i pidolaires. Aquesta tarda munta la seva desfilada al concessionari Lexus. Per quina raó?

R. Perquè és una firma que aposta per automòbils híbrids, portem dos anys parlant amb ells i estem molt interessats en els cotxes ecològics. Fem la desfilada al taller de cotxes, una desfilada que vol reflectir la llibertat que té l'home per vestir-se.

MÉS DE VINT-I-CINC ANYS DEDICATS A LA MODA

- Nascut a Sabadell el 1947, va estudiar sastreria el 1965 i va fer la seva primera desfilada el 1976 a l'Hotel Oriente.

- El 1997 va dissenyar el teló del reconstruït Gran Teatre del Liceu. També ha creat uniformes per actes tan importants per la ciutat com els Jocs Olímpics i el Fòrum de les Cultures.

- En la seva trajectòria professional de més de 25 anys dedicats a la moda, Miró és un habitual de les passarel·les de Barcelona.

- El 1995 va debutar a París.

- Ha estat Premi Cristóbal Balenciaga al millor dissenyador espanyol (1987), Medalla FAD en reconeixement a la seva trajectòria professional (2000),

i Premi GQ com home de l'any (2002).

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_