Agenda
Músiques populars, teatre, art...
Les músiques populars d'avui. El mestissatge és uns dels motors que més fan evolucionar la música en l'actualitat. Sense aquest fenomen, per exemple, no hauria estat possible la creació del conegut ja com So de Barcelona, nascut de la rumba sortida del carrer. Des de fa un temps, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) dedica un cicle de creació i de debat sobre les músiques populars actuals, una iniciativa batejada amb el nom de BCNmp7. Músiques en procés, que arriba aquesta nit a la tercera edició. La proposta explora visions alternatives de l'escena musical i presenta concerts orientats a il·lustrar les fusions i les friccions que afecten els diferents gèneres musicals. El barceloní barri del Raval és el protagonista de l'entrega d'enguany. Així, la vetllada començarà amb l'estrena del documental La alegría del barrio, de Carlos Callero, un treball que s'endinsa en les activitats artístiques de l'antic districte cinquè i del seu impacte sociocultural. Després arribarà el torn de la música. Obrirà foc el grup La Sucursal S. A., una formació que ha investigat les arrels del latin groove dels anys setanta a Nova York de la mà d'artistes com The Fania, Willi Colon o Ruben Blades per oferir unes lletres marcades per la poesia urbana. La segona actuació programada anirà a càrrec de la Raval's All Stars, que aposta per una jam session on es barrejaran ritmes de jazz, hip hop i de l'anomenada world music. Aquesta agrupació és una iniciativa del col·lectiu La Trifulca i en aquesta ocasió no estaran sols a l'escenari perquè en el seu directe participaran músics d'un grapat de bandes de l'underground barceloní, entre les que figuren Acay, Blacksound, Candelaria i Los fulanos, entre d'altres. 'BCNmp7. Músiques en procés'. Dia 21 de febrer, a partir de les 19.30 hores. CCCB (Montalegre, 5). Barcelona.
RECOMANAT
Dmitri Xostakòvitx. Songs & Piano Trios (Columna Musica), de LOM Piano Trio. Els trios per a piano, violí i violoncel de Dmitri Xostakòvitx són peces transcendents, magnífiques i difícils de dominar. Enregistrar-les és un compromís. El Trio LOM, format per Daniel Ligorio, Joan Orpella i José Mor ho ha intentat i se n'ha sortit a un nivell molt alt que indica la competència i la maduresa interpretativa assolida pel grup. Completa l'enregistrament una altra peça de Xostakòvitx, els Set poemes d'Alexander Blok Op.127 per a soprano i trio, amb la participació, també òptima, de Young-Hee Kim. -X. PUJOL
ESCENES
Riba per als menuts. L'any 1928, Carles Riba va publicar Sis Joans , mitja dotzena de contes morals protagonitzats pel mateix nombre de nens, cada un dels quals encarna un defecte de comportament. Les històries, plenes de fantasia i de sorpreses, van veure la llum inicialment en forma d'articles a la premsa de l'època, fins que l'escriptor va recollir-les en un llibre. Amb el temps, han esdevingut un clàssic de la literatura en català per als més joves. La Companyia del Príncep Totilau (nom agafat de l'Ubú de Jarry) les porta ara a l'escenari en un espectacle de titelles inclòs en el cicle El Nacional Petit, del Teatre Nacional de Catalunya. L'obra té un doble vessant: per un costat, vol apropar el text de Riba als espectadors més menuts. Per l'altre, aprofita la lucidesa analítica de l'escriptor per ensenyar-los la improcedència de certs comportaments. El Joan feréstec, amb l'agressivitat a flor de pell; el Joan golafre, que es deleix pels dolços; el Joan dropo, que no vol treballar; el Joan que turmenta les bèsties; el Joan Barroer, que tot ho trenca; i el Joan Brut, enemistat amb la dutxa, són els protagonistes d'un espectacle amb prop de 40 titelles en escena i tres manipuladors (Clara Dalmau, Anna Ros i Andreu Sans) sota la direcció escènica de Marc Hervàs. 'Sis Joans'. TNC (Plaça de les Arts, 1). Barcelona. Fins al 9 de març. -B. G.
ART
El risc d'improvisar. El col·lectiu d'improvisació Iba presenta una original proposta a Can Felipa. Així, l'escenògrafa Marie Lelardoux i el músic Ferran Fages s'han trobat durant una setmana per realitzar un treball que qüestiona conceptes com la percepció o la presència del cos en moviment. La iniciativa es basa en les sensacions que els provoca la paraula 'fragment'. 22 de febrer, 21.30 hores. Can Felipa (Pallars, 277). Barcelona.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.