On the road again
A peu per l'Alt Camp
Josep M. Espinàs
La Campana
253 pàgines. 15 euros
Autoestop
Toni Sala
Edicions 62
360 pàgines. 20 euros.
Hi ha qui diu que escriu per a ell mateix o per a la posteritat. No és el cas de Josep M. Espinàs (Barcelona, 1927). Amb més de 80 llibres publicats, amb una sèrie ininterrompuda de més d'11.000 articles diaris al llarg de 31 anys, i ja amb 19 llibres de viatges a peu, Espinàs s'adreça sempre a lectors concrets i propers, en una conversa que esquiva per sistema la solemnitat. Va començar a mitjan dels cinquanta mirant de reflectir la realitat a través de novel·les, i ha acabat trobant esqueixos de ficció en els racons més impensats de qualsevol comarca perduda. Contra el que podria semblar a simple vista, Espinàs és un urbanita impenitent que escolta jazz mentre fuma en pipa, i que si de tant en tant es posa a caminar a peu per comarques habitades i transitables és per fer-la petar en qualsevol pedrís a l'entrada d'un poble amb personatges sense pressa. Dels seus viatges no en recordem ni els monuments ni les postes de sol, sinó el paisatge humà: frases i gestos caçats al vol.
Cadascú és presoner dels propis prejudicis. A mi l'Espinàs dels viatges a peu no em farà mai anar a cap llibreria, però sempre que m'he trobat llegint-lo he acabat reconeixent que se'n surt prou bé. A base d'apunts al natural, crea un protagonista curiós i obert a la novetat, per més minúscula que sigui: un protagonista que no busca res però troba de tot. En aquest Viatge a peu per l'Alt Camp, Espinàs arriba a fer llegidor un viatge que d'entrada no ho feia preveure gens: un viatge gairebé organitzat pel Consell Comarcal, un viatge on l'Espinàs mediàtic no para d'interferir en aquest presumpte protagonista anònim, peripatètic i conversador que s'ha anat construint. Ho salva la vivacitat de la mirada, i la fluïdesa d'una prosa que seria capaç de salvar fins i tot una setmana dins d'un ascensor del ministeri d'Hisenda. Què hi farem: segueixo peferint l'Espinàs que es tria formats menys reiterats, ritualitzats i previsibles, el de Vermell i passa, Viatge a peu pels grans magatzems, Relacions particulars ...
Ja no a peu, sinó a dit, i no tan sols per una comarca, sinó amunt i avall, fent ziga-zagues pel país, Toni Sala (Sant Feliu de Guíxols, 1969) no pot evitar de sentir-se dir unes quantes vegades al llarg del periple que registra a Autoestop si fa com l'Espinàs. I no. La veritat és que no fa com l'Espinàs: el seu joc apunta a una ambició més alta, però aquest cop -a diferència del seu anterior i magnífic llibre de viatges, Quatre dies a l'Àfrica-, no acaba de fer diana. El lector no acaba de saber exactament què és el que fa Sala circulant pel país en autoestop en caps de setmana intermitents amb una llibreta a la mà, sense parar d'apuntar tot el que veu. Queda clar que vol tocar país. Que s'apunta a la idea que vivim d'esquenes a la Catalunya real. Que potser ja comença a ser hora que quan es parli dels immigrants es parli dels romanesos i dels marroquins i no dels andalusos i extremenys. Queda clar també que a base de transcriure sense filtre ni propòsit clar, va omplint desenes i centenars de pàgines de retrats, diàlegs, observacions i descripcions sovint fulgurants i de tant en tant rutinàries, que en petites dosis passen molt bé, però que en conjunt no aconsegueixen acabar de dibuixar ni de transmetre gaire res més enllà de l'acumulació d'anècdotes i descripcions. És com si el seu model fos més el Baró de Maldà que Josep Pla. La prosa de Sala és, com sempre, magnífica, i el llibre té moments feliços, però ell mateix i la seva llibreta no aconsegueixen convertir-se en personatges consistents, ni aconsegueixen que els centenars de figurants i decorats que troba pel camí arribin a fer un relat o a desfer una absència de relat. MANEL OLLÉ
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.