Torres-García a Girona
Dins la sèrie de magnífiques exposicions que la Fundació Caixa Girona organitza a les sales de la Fontana d'Or, toca el torn ara a Torres-García, el gran pintor que va ser un dels configuradors del Noucentisme i que, després, a partir de la crisi d'aquest moviment, lligada a la mort de Prat de la Riba, el 1917, va provar altres camins. Obligat a marxar de Catalunya per la nova circumstància política, el 1919 ven la seva casa Mon Repòs i marxa cap a París. Després anirà a Nova York, a Itàlia, altra vegada a França i finalment retorna al Montevideo natal. La seva obra s'aproxima a les avantguardes -sense confondre-s'hi mai del tot- i experimenta canvis notables. Des del realisme esquemàtic al primitivisme, des del brutalisme abstracte al constructivisme còsmic, per dir-ho com ell va batejar la seva darrera etapa, la que deia que buscava des del començament, obsessionat per trobar una unitat estilística per a la seva obra.
No és pas gratuïta aquesta exposició gironina de Torres-García. El pintor, noucentista de primera hora, té un parentiu notable amb l'arquitecte Rafael Masó dels anys fundacionals del moviment i, sobretot, dels anys de la seva consolidació. Som al 1913 i Torres-García comença a pintar la sèrie de frescos del Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat i Rafael Masó construeix l'edifici de la societat Athenea. Un classicisme arcaïtzant, lligat a la terra i a les seves tradicions, impregna tant l'edifici gironí com els frescos de Barcelona. Torres exposa a la inaugural d'Athenea i la impremta del pare de l'arquitecte li publica Notes sobre art, el mateix 1913. El 1995, l'Ajuntament de Girona va organitzar una mostra breu i intensa del pintor, dins la revisió que va fer, durant els noranta, del Noucentisme, i ara, Torres-García torna a Girona amb una exposició que aparentment no té res a veure amb aquell Torres d'abans.
Aparentment. Perquè Torres-García mai no es traurà de sobre l'idealisme simbòlic que havia après al Cercle de Sant Lluc, on va quedar impressionat per la doctrina de Torras i Bages. De fet, el 1916, en el darrer dels frescos que va pintar al Saló de Sant Jordi, hi va escriure com a lema "Lo temporal no és més que un símbol", vers de Goethe que Torras i Bages havia glossat en una conferència de feia anys. A Torres-García el vers li va quedar gravat i tota la vida va estar pintant amb aquesta divisa al fons de l'ànima. Més classicista o menys, més realista o menys, més constructivista o menys, més primitivista o menys, la seva pintura sempre busca una mena de transcendència còsmica, un més enllà de la pura especulació formal, del decorativisme i de l'adscripció -sempre indecisa- a les avantguardes. Vaig escriure fa temps que Torres-García era, en el fons, el gran triomf del Noucentisme. Aquesta exposició gironina d'ara m'ho confirma: darrere el primitivisme formal i l'estructuralisme esquemàtic hi crema poderosa la flama d'aquell foc antic.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.