PEN català i amazic
Si agafes, en anglès, les tres primeres lletres de poets, essays i novelists , apareix clara i llampant la paraula PEN. Així va néixer a Londres, el 1921, fundat per l'escriptora C. A. Dawson Scott, el PEN Internacional, que en aquells temps convulsos, quan se sortia d'una primera cruenta guerra mundial, tenia uns objectius molt clars: crear unes associacions d'escriptors que defensassin l'intercanvi d'idees i persones, que lluitassin pel patrimoni cultural, per la llibertat d'expressió i, sobretot, per la llibertat dels autors empresonats pels seus escrits. El PEN proposava anar cap a una organització política més democràtica i un ordre econòmic més just.
Aquesta forma civilitzadíssima de teixir lligams entre literatures i cultures va ser acollida amb entusiasme per Josep M. López-Picó i Carles Riba, que fundaren, l'any 1922, el PEN català, que fou, després del francès, el tercer PEN europeu. Riba en va ser el primer president i després, entre molts d'altres, ho han estat Pompeu Fabra, Josep Carner, J. V. Foix, Joan Oliver, Maria Aurèlia Capmany, Jordi Sarsanedes i, ara, Dolors Oller. Les tasques són múltiples: fomentar les traduccions i vetllar pels drets lingüístics, preocupar-se per la literatura de les dones i ocupar-se i fer un seguiment de la situació de tants escriptors empresonats per motius diversos. No sé si els primers pioners d'aquesta ONG literària es podien imaginar que vuitanta-cinc anys després hi hauria una xarxa de cent quaranta-quatre centres repartits per tot el món.
El PEN català celebra aquests dies el feliç aniversari amb un cicle ben heavy de debats i conferències titulat "Escriptura en Perill", on escriptors catalans (Carme Riera, Josep M. Terricabras, Patricia Gabancho, etcètera) i escriptors d'arreu del Món (Moses Isegawa, Nada Yousif, John Ralston Saul, Nadine Gordimer...) discutiran i parlaran sobre dona i escriptura, drets lingüístics i alliberament d'escriptors empresonats. I l'amazic? La llengua amaziga és aquest idioma oral que al Magrib parlen més de vint milions de persones i a Catalunya unes cent mil. En un programa del PEN català dedicat a l'escriptor refugiat (des de 1994 al 2005 foren acollits l'albanès Bashkim Shehu i el cubà Rolando Sánchez-Mejías), aquest any s'ha convidat Salem Zenia, un poeta i novel·lista algerià amenaçat de mort pel fonamentalisme islàmic per haver defensat la laïcitat de l'Estat. L'estada de Salem Zenia, que es preveu que pugui passar dos anys a la ciutat-refugi, no és tan sols per protegir-lo, sinó per fer conèixer la seva obra, Tafrara (L'alba), la sisena novel·la en amazic, Lyil de wefru, i Tifewin (Primavera), i per difondre la cultura amaziga als països de parla catalana. Un dels fets que no suporten els fonamentalistes fou que Zenia fundàs, el 1998, el diari Racines/Iz'uran en francès i amazic que vindicava el reconeixement i el suport a la llengua amaziga i era totalment laic. El proppassat dijous dia 8 tingué lloc a l'auditori de la Generalitat de Catalunya un fet singular: la creació de l'Observatori de la llengua amaziga, que finançarà recerques sobre aquest idioma, prepararà material didàctic i ajudarà a la integració dels amazigoparlants. Us puc ben assegurar que rere tota aquesta feina hi ha un material humà lluitador, tendre i engrescador. Per molts d'anys PEN català!
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.