_
_
_
_
Lletres

Tractat d'enveja

El mirall Escocès

Xavier Solano

Dèria-La Magrana

212 pàgines. 16 euros

És l'hora que Escòcia i Anglaterra esdevinguin iguals, companys, independents, veïns i amics", diu Alex Salmond, flamant primer ministre escocès i líder de l'Scottish Nacional Party (SNP) al prefaci d'El Mirall Escocès. La cita és especialment rellevant perquè reflecteix l'esperit del llibre i de l'autor, un politicòleg català, Xavier Solano, que viu i treballa a Escòcia com a analista del mateix SNP. I, de fet, aquest és el gran què del llibre: explicar el com, quan i perquè de l'ascens electoral d'un partit que propugna la independència d'una nació que forma part d'un imperi com l'Anglès, i fer-ho des de dins, com a actor-espectador privilegiat del procés.

La història resumida d'Escòcia i les principals coordenades del propi nation-building, les estratègies i arguments que fan servir els partits franquícia de laboristes i conservadors per convèncer de les bondats de la Unió Britànica, o en sentit contrari, els que fan servir els independentistes per separar-se'n, són el moll de l'os del llibre, allò que el lector espera veure quan fulleja portada i contrapartada. Un treball que, com ens indica el subtítol -Una visió catalana del procés obert cap a la independència-, no vol enganyar ningú pel que fa a la seva posició en la matèria que tracta. I això, tenint en compte la llarga tradició d'ambiguïtat calculada de la nostrada classe intel·lectual, de tant en tant s'agraeix. Punt i a part mereix la qüestió del petroli descobert als anys seixanta al Mar del Nord, que l'autor situa com a detonant de l'ascens de l'independentisme pragmàtic -altrament dit de butxaca- que té en l'argument economicista -amb una Escòcia independent es viuria millor- l'oportunitat discursiva que esperava. Però hi ha més, i és tant o més interessant que l'aparent descripció de l'últim enlluernament del nacionalisme català, com abans l'irlandès, el Quebec, Euskadi o les Repúbliques Bàltiques. El valor afegit del llibre, allò que l'allunya de l'oportunisme, que no de l'oportunitat, rau en l'explicació, raonada i desmitificadora, dels suposats problemes d'encaix dins una Unió Europea ampliada, però també, i especialment, del sistema de relacions jurídico-administratives entre Escòcia i Anglaterra, que l'autor resumeix afirmant que "mentre que allà (Regne Unit) sembla que les coses funcionen gràcies a la confiança institucional entre els uns i els altres, a Espanya sembla que mes aviat és al contrari".

I és que llegint la consideració del sistema polític britànic amb les nacions que conformen la Unió Britànica o amb el grau de control que s'exerceix a la classe política -amb la BBC com a exemple d'independència real-, El Mirall Escocès deixa de bascular entre la guia descriptiva i l'assaig dirigit per convertir-se en un tractat d'enveja envers els veïns del Nord.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_