_
_
_
_

La milícia gai

Una notícia fabulosa apareguda en un diari avantguardista de Barcelona, dissabte passat, explicava que el Pentàgon nord-americà, en temps de Clinton, va encarregar un estudi per desenvolupar una "arma hormonal revolucionària" destinada a induir la conducta homosexual entre les tropes enemigues per tal de minar-hi la disciplina i la moral de combat. La cosa va quedar en no res, en especial després que el senyor Clinton i la senyoreta Lewinsky van demostrar al món sencer que les hormones naturals de cadascú no hi ha qui les confongui.

Els estrategs nord-americans es van afigurar, els molt ingenus, que escampant des de l'aire núvols d'aquesta rara toxicitat hormonal, els pobles enemics caurien en aquella tòpica blanesa dels no menys tòpics "marietes": "Ai Lalo, Lalona, fugim, que aquests senyors ens volen mal"; "Ai Pepo, Pepona, desem les armes, no podem pas ferir aquests marines tan formosos!" Amb això dels exèrcits i les drogues, l'única cosa que s'ha demostrat que era eficaç és el bromur que a Espanya donaven als soldats al temps franquista, barrejat amb el vi o amb la sopa, per evitar que les pulsions erèctils dels militars portessin conseqüències doloroses -almenys per a la part passiva de l'assumpte.

"Sembla un fet irrebatible que els doris van inventar la pederàstia"

Però hi ha més, i la clau la tenim, encara, en les fonts de l'Antigor. No és veritat que a la Grècia clàssica homes i galifardeus es passessin el dia al llit fent marranades, i així consta almenys en els textos de Plató (Lleis, 636a,b), en què el fill d'Atenes, ciutat puritana, blasma tant l'excés de la gimnàstica -a la qual els gais encara són avui dia especialment aficionats- com les assemblees d'homes exclusivament, que propiciaven el distanciament sexual entre esposos i mullers. En aquest context, Plató fins i tot arriba a blasmar Creta per haver inventat el mite de Zeus raptant Ganimedes per convertir-lo en el coper major i, de passada, fer-li un o altre tocament de gràcia. Amb tot, sembla un fet irrebatible, segons filòlegs i historiadors, que els doris -especialment els habitants de Creta, Esparta, Argos i Corint- van inventar la pederàstia. Èfor (fragment 149), que escriu a la meitat del segle IV, explica el ritual segons el qual aquell que en diríem l'element "actiu" i adult de la parella (erastés, en grec), raptava l'element passiu (erómenos), sempre almenys una mica més jove que ell o en plena edat de l'efebia (entre 18 i 20 anys): primer explicava les seves intencions a la família del vailet, aquesta mai no es negava a deixar el noi en mans del més adult, perquè això hauria significat renunciar a un honor, però feien veure que s'hi resistien -el noi més que la família: això encara és visible en moltes crateres il·luminades de l'època, en què el jove sempre dóna a entendre que la cosa no li fa cap gràcia-; i al final l'erastés s'enduia el noi un parell de mesos, lluny de casa. Passat aquest temps, tots dos tornaven a la ciutat i, si el noi havia quedat satisfet (no sabem ben bé per quines pràctiques o ensenyaments), llavors l'adult feia tot de regals al minyó (un gall, tot sovint; vestits o joies), i a aquest se'l festejava (kleinos) per haver trobat un amant (filetor) tan avinent. Trec la documentació del millor llibre sobre la qüestió: K.J. Dover, Greek Homosexuality, Harvard University Press, 1978, 1989.

Encara hi ha més coses. Pel Simposi (178e-179a), de Plató, sabem que posar de costat l'erastés amb l'erómenos despertava en el més gran el desig, diguem-ne, de "quedar com un senyor", en el combat, als ulls del jovenet. També sabem que Harmodi i Aristogíton van arribar a matar el germà del tirà Hípias l'any 514 moguts i enfortits per l'aliança amorosa que els unia; i, de fet, el cas es va convertir en proverbial en tota la literatura grega o influïda per ella dels segles ulteriors... fins a Hölderlin. També sabem per Plutarc (Diàleg sobre l'amor, 760a-761a) que l'enorme estima dels habitants de Calcis per l'eros homosexual va derivar de l'exemple de Cleòmac de Farsalos, que només aspirava a guanyar una batalla per estufar-se davant el jovenet de torn. Xenofont (Simposi, 8.32) ens ennova que posar de costat l'erastés i l'erómenos era una garantia de coratge i fins i tot de victòria: així va passar amb el tan famós "batalló de Tebas", format cap al 378, que estava integrat exclusivament per allò que avui en diríem "parelles gais": el batalló es va convertir de seguida en el cor de l'exèrcit de la Beòcia, potser el més poderós que mai hi hagi hagut a la terra. Quan Epaminondas va caure a la batalla de Mantinea l'any 362, el seu erómenos va buscar la mort al seu costat; i era una pràctica comuna a Tebas (també segons el Diàleg, de Plutarc) que quan un erómenos arribava a l'edat adulta (posem 20 o 21 anys, que ja era l'edat d'anar a la guerra), l'erastés corresponent li regalava el seu arnès. Ja ho veieu, amics: que es preparin els nord-americans si un dia arriben a escampar aquesta hormona homogènica, perquè no hi ha hagut mai un impuls més gran a l'heroisme -com també ho sabem per l'amor entre Aquil.les i Pàtrocle narrat a la Ilíada - que l'amistat més o menys desmesurada entre home i home.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_