_
_
_
_

Agenda

Música, cultura oberta, teatre...

Paisatge oníric. L'actor i director Pep Tosar s'ha vist seduït sovint per la intersecció entre la vida i l'obra d'alguns escriptors que admira, com Blai Bonet, Miquel Àngel Riera i Damià Huguet. D'aquest encreuament n'ha fet atractius espectacles escènics, sovint amanits amb música i projeccions de vídeo. Tosar recupera ara la fórmula a Somnis de somnis, adaptació teatral del llibre homònim d'Antonio Tabucchi que es pot veure a la barcelonina Sala Muntaner. En aquesta ocasió, als elements descrits se n'afegeix un altre: una fabulació sobre els somnis de personalitats com Angiolieri, Maiakovski, Pessoa o Freud, intercalats amb aportacions de les seves obres i biografies. El pare de la psicoanàlisi exerceix de mestre de cerimònies per acompanyar la passejada per l'univers oníric dels protagonistes, en un muntatge que barreja tres nivells de narració: allò real, allò somiat i la frontera entre els dos. Sala Muntaner (Muntaner, 4). Barcelona. Fins al 13 de maig. De dimecres a dissabte, 21.00 hores. Diumenges, 18.45 hores. -BELÉN GINART.

ESCENES

'DDT'. Tres cops a l'any, el Teatre Lliure edita els Documents de Dansa i Teatre (DDT), un recull de reflexions i converses al voltant dels espectacles presentats a les seves sales. Ara acaba d'aparèixer el desè volum d'aquesta singular col·lecció, creada amb la voluntat de fomentar la teoria al voltant de les arts escèniques. Aquesta edició aprofundeix en el tema de les noves formes de teatre, lligades a l'experimentació i allunyades de la convenció, al fil de la presentació del cicle Radicals Lliure. A la venda al Teatre Lliure (Plaça Margarida Xirgu, 1). Barcelona. - B. G.

'L'Edèn'. Els dos protagonistes d'aquesta obra de l'irlandès Eugene O'Brien es troben ben lluny del paradís que suggereix el seu títol. A través de dos monòlegs entreteixits, la peça dirigida per Jordi Vilà, mostra la distància que s'interposa entre els membres d'una parella que ja no s'entén.

Teatre Tantarantana (De les Flors, 22). Barcelona. Fins al 13 de maig. De dimecres a dissabte, 21.00 hores. Diumenge, 19.00 hores. - B. G.

Julieta esbojarrada. La pallassa Pepa Plana reinventa un dels grans clàssics del teatre universal, Romeu i Julieta , de William Shakespeare. Teatre Joventut (Joventut, 10). L'Hospitalet de Llobregat. 28 d'abril, 21.30 hores. 29 d'abril, 19.30 hores.

Post-core. El grup Pupille, especialista en sonoritats post-core, presenta alguns dels temes del que serà el seu cinquè àlbum, disc que s'enregistrarà el mes de juliol.

Scumm Bar (Pintor Fortuny, 22). Tarragona. 27 d'abril, 23.00 hores.

El brivall d'Albert Pla. El malo de la película és un treball de cine en el qual van participar Juanma Bajo Ulloa, Joaquim Jordà i Cesc Gai, entre d'altres. El film marca l'inici d'un espectacle punyent on Albert Pla interpreta en directe els temes de la banda sonora composta per Judit Farrés. Teatre Joventut (Joventut, 10). L'Hospitalet de Llobregat. 27 d'abril, 21.00 hores.

Rumba heterodoxa. El grup Gertrudis presenta el disc Política de Verbena , on segueix amb la seva revolució rumbera. Sala Apolo (Nou de Rambla, 113). Barcelona. 26 d'abril, 22.00 hores.

Madrit! Nit oberta al Centre d'Art Santa Mònica per presentar l'escena artística alternativa de Madrid. El programa inclou performances, vídeos, intervencions visuals i musica electrònica. Entrada gratuïta. Centre d'Art Santa Mònica (La Rambla, 7). Barcelona. 27 d'abril, de 20.00 a 2.00 hores.

'Corda i descorda'. Els més petits descobriran en aquest espectacle la família dels instruments de corda, formada pels violins, la viola, el violoncel, el contrabaix i la guitarra. L'Auditori (Lepant, 150). Barcelona. Estrena 28 d'abril, 10.30 i 12.30 hores.

'Grans temps, malaguanyats'. Recital de poesia catalana i alemanya en clau de jazz ideat per David Mengual amb versos de Paul Celan, Carles Riba, Bertolt Brecht i Narcís Comadira, entre d'altres. Aquest espectacle es veurà a la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt. Centre Cultural la Mercè (Pujada de la Mercè, 12). Girona. 26 d'abril, 21.00 hores.

Conflictes urbanístics. Jornades dedicades a reflexionar sobre les controvertides transformacions urbanístiques a tres emplaçaments barcelonins: el Raval, la Barceloneta i la plaça Lesseps. La proposta inclou visites guiades pels veïns. A més, es tractaran casos similars a altres llocs de l'Estat espanyol. Zona Krax (Paloma, 13). Rai (Carders, 12). Barcelona. 26, 27 i 28 d'abril. http://krax.citymined.org/jornadas.

Cine danès. Dan Nissen, director de la cinemateca danesa, pronuncia una conferència sobre la centenària productora Nordisk. L'acte es tanca amb la projecció de la comèdia de detectius Nedbrudte nerver ( Amb els nervis crispats, 1923), de Sandberg. Filmoteca de Catalunya (Avinguda de Sarrià, 31-33). 26 d'abril, 19.30 hores.

Nostàlgia. El nou festival Tributo rendeix homenatge a la cultura musical dels anys 80. Auditori Les Basses (Teide, 20). Barcelona. 28 d'abril, 21.00 hores.

Cultura oberta. Els darrers dissabtes de cada mes, el Centre Cultural Floridablanca organitza ExperimentArt, sessions obertes on es presenten diversos treballs. Centre Cultural Floridablanca (Floridablanca, 53, baixos). Barcelona. 28 d'abril, 18.00 hores.

DIVERSITATS

'El Perro Negro'. Sessió única del documental El Perro Negro. Historias de la Guerra Civil Española, de Péter Forgács, una de les grans obres del gènere amb moltes imatges inèdites d'arxiu. La pel·lícula explica la vida de dos homes dels anys 30 ben diferents: un empresari català i un estudiant madrileny de classe mitjana. Cinema Verdi Park. Barcelona. 26 d'abril (Torrijos, 49), 22.30 horas.

BAFF, el festival de Cinema Asiàtic de Barcelona. L'èxit del cinema asiàtic, el més innovador del moment, ha convertit en imprescindible aquest festival barceloní que es desenvolupa a diverses seus i que té, a més, una interessant oferta d'activitats paral·leles. Del 27 d'abril al 6 de maig. Diversos espais i projeccions. Barcelona. La cartellera es pot consultar a la pàgina d'Internet: www.baff-bcn.org.

Platjes i l'Ebre. L'exposició Ciutats platja, de Rogelio López Cuenca, Javier Camarasa i Jorge Luis Marzo, analitza el creixement turístic, els nous imaginaris aportats per aquest procés i els problemes que provoca. D'altra banda, el projecte expositiu De l'Ebre al 38, de Carles Costa, proposa un viatge des d'un dels escenaris de la Guerra Civil que conclou amb la recuperació de la memòria històrica. Sala H i Espai E (Dues Soles, 2). Vic. Barcelona. Inauguració 28 d'abril, 20.00 hores. Fins al 10 de juny.

Investigació i innovació. Tercera sessió d'una iniciativa que vol fomentar els processos d'I+D+i (investigació, desenvolupament i innovació) -ja presents en els àmbits científic i empresarial- en el món de la cultura. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (Montalegre, 5). Barcelona. 26 d'abril, 19.00 hores.

RECOMANAT

Potser va ser l'ambient de la botiga de queviures de la seva mare i els seus copons de racionament que enganxaven a les nits; o ben mirat, la figura del pare a qui ell reptava però que no li tornava el cos a cos desitjat. O potser l'aire opressiu del pis petit i la necessitat de compartir el bany amb la resta de famílies de l'edifici. Sense pietat, el Nobel Günter Grass intenta a Tot pelant la ceba (Edicions 62, 431 pàgines, 21,50 euros) arribar al cor de la ceba que és la memòria per esbrinar què va portar-lo, als 17 anys, a les Waffen-SS. I com aquest secret durant anys ha marcat la seva vida. Polèmic, valent, necessari, estimulant. -C. G.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_