Noves influències i grans clàssics
'Astèrix i els seus amics' es presenta en primícia a la 25ª trobada d'amants del còmic
Quan el Saló del Còmic de Barcelona va iniciar el seu recorregut, a inicis dels anys 80, començaven a posar-se de moda les aventures de superherois en malles, encara que els més menuts continuaven llegint amb fruïció les pàgines del TBO. Per comprar un bon còmic, el més pràctic era anar a un quiosc i encara era necessari reivindicar que les historietes no eren únicament cosa de nens. D'aleshores ençà, la indústria de la vinyeta ha crescut vigorosament i la popular trobada dedicada al novè art celebra que porta 25 anys donant suport al còmic amb una edició que, a partir d'avui i fins diumenge (palau 8 de Fira de Barcelona), arriba carregada d'exposicions dedicades a la presència del gènere negre en el còmic, a l'àlbum Blacksad i a El jueves pels seus 30 anys. L'edició d'enguany també celebra els aniversaris de les editorials Norma i Planeta DeAgostini Cómics. No faltaran tampoc els grans autors ni clàssics com Astèrix.
Precisament, el Saló acull avui la presentació i el llançament mundial en primícia d'Astèrix i els seus amics (Salvat, en català i castellà), un volum en el qual destacats autors com David Lloyd, Forges o Rosinsky reten homenatge a Albert Uderzo, dibuixant del popular guerrer gal, amb motiu del seu 80è. aniversari. La trobada de fans del còmic opta de nou per potenciar les activitats culturals i el nombre d'exposicions. De fet, aquest torna a ser un dels principals atractius de la 25a. edició. L'exposició El gènere negre entre vinyetes, per exemple, reflecteix l'estreta relació entre el còmic i la sèrie policíaca i compta amb originals de clàssics nord-americans com The Spirit, de Will Eisner (Norma Editorial) i Secret Agent X-9, de Dashiell Hammet i Alex Raymond. També inclou un apartat que recull les adaptacions de novelles negres al còmic, amb títols tan com la versió d'El somni etern, de Raymond Chandler, amb guió d'Andreu Martín i dibuixos de Luis Bermejo (Glénat). La fira dedica també una mostra retrospectiva a Víctor de la Fuente, que ha destacat en el gènere western amb sèries com Sunday (Glénat); i una exposició sobre València, convidada aquest any i bressol d'excepcionals autors com Daniel Torres.
El director del Saló, Carlos Santamaría, espera que el nombre d'amants del còmic continuï augmentant, encara que no s'obsessiona amb superar la xifra de 95.000 visitants que es va registrar en la passada edició. "El més important és que la gent gaudeixi de la nostra oferta, que comprin algun còmic i marxin amb bones vibracions", assenyala Santamaría, qui explica que els lectors tenen a la seva disposició 16.000 metres quadrats i 132 expositors.
Tot i que el Saló és una trobada festiva, no deixa de tenir un punt reivindicatiu. Els seus responsables creuen que les administracions són cada vegada més sensibles a les necessitats d'una indústria creixent, però pensen que cal seguir introduïnt les historietes entre els joves i proveir les biblioteques de nous exemplars. Avui, la ministra de Cultura, Carmen Calvo, inaugura el Saló i serà una bona ocasió per recuperar antigues peticions.
La cita dels lectors amb els mestres de la vinyeta
Com succeeix en altres disciplines artístiques, en el còmic actual hi ha autors de culte que arrasen en vendes i que aconsegueixen mobilitzar legions de lectors incondicionals cada vegada que anuncien una sessió de firmes. Un d'ells és Alex Robinson, que presenta l'últim lliurament de la seva novel·la gràfica Malas ventas (Astiberri)
i que atendrà els seus fans al Saló del Còmic aquesta tarda (de 16.30 a 17.45 h.) i durant el cap de setmana (demà de 18.30 a 19.45; dissabte de 12.00 a 13.15, i diumenge 16.30 a 17.45).
També visitaran la mostra Joe Sacco, autor d' El rock y yo , (demà i diumenge, de 18.30 a 19.45) i Jimmy Palmiotti, que ha treballat en gairebé tots els àmbits de la indústria del còmic i és el guionista de l'adaptació televisiva de Painkiller Jane, de la qual s'estrenarà l'episodi pilot durant el Saló. L'italià Gipi signarà exemplars dels seus còmics (aquesta tarda de 16.30 a 17.45, el dissabte de 12.00 a 13.15, i el diumenge de 18.30 a 19.45 hores) i Amanda Conner, que ha il·lustrat sèries com X-Men Unlimited, tampoc defraudarà els seus seguidors i els atendrà avui de 16.30 a 17.45 i al llarg del cap de setmana (dissabte 18.30 a 19.45 i diumenge d'11.00 a 12.15). Tintín, un clàssic de la vinyeta, també tindrà el protagonisme que mereix. El Saló comptarà amb la presència de reconeguts experts en Hergé, com Benoît Peeters i Michael Farr, que participaran en les taules rodones i conferències.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.