_
_
_
_
Reportatge

Món 'freak'

Considerats rars pels llecs en la matèria, els 'frikis' marquen avui tendències com a capdavanters de la cultura alternativa

Freak' és un mot imprescindible en el lèxic de la cultura alternativa contemporània, però per trobar els seus orígens cal fer una mica d'arqueologia. Tampoc massa. El viatge s'inicia als Estats Units, a començaments del segle passat. Unes peculiars fires ambulants recorrien llavors tot el país amb el reclam comercial d'exhibir autèntics monstres. En realitat, eren persones amb alguna anomalia física que no tenien altra manera de guanyar-se la vida: treballar al circ o morir-se de gana pel rebuig social que provocaven. No hi havia més alternatives. Evidentment, el concepte de políticament correcte encara no havia nascut. Els hermafrodites Bobby Kork i Josephine Joseph, les siameses Daisy i Violet Hilton, la dona barbuda Grace Gilbert, els tors vivent Prince Randian o la noia ocell Elizabeth Green, entre d'altres, eren les estrelles d'aquells espectacles, convertits avui en ídols dels defensors de la cultura escombreries. Un desconegut Tod Browning, promotor d'aquestes fires i creador del personatge l'Hipnòtic Cadàver Vivent, va sol·licitar el servei dels últims vestigis d'aquest univers torbador per filmar la pel·lícula Freaks (1932), títol traduït ací com La parada dels monstres, un clàssic fundacional. Passat el temps, el terme ha perdut el significat primitiu, si bé el film de Browning ocupa un lloc principal en la iconografia friki. Actualment, per freak entenem un hiperaficionat, individus que converteixen els gustos que els obsessionen en el centre de la seva vida. De vegades, friki s'utilitza amb connotacions pejoratives com a sinònim de 'rar'. Això és degut al caràcter individualista dels freaks, que no sempre ho tenen fàcil per trobar amics que comparteixen les seves fal·leres. A més, el friki té certa tendència a constituir-se en autoritat i no accepta que es rebatin els seus judicis.

A Barcelona, gran part de l'oferta de productes pels 'frikis' es concentra als voltants de l'Arc del Triomf
El regnat dels 'fanzines' comença a veure's amenaçat per una tendència puntera i electrònica: els 'ezines'

El canvi de significat es va produir també als Estats Units. "Va ser als anys seixanta i coincideix amb el naixement del còmic underground a San Francisco", explica el periodista Jordi Costa, qui s'ha dedicat molts anys a estudiar diferents vessants de la cultura no oficial. Precisament, altra possible definició de freak o friki (catalanització del terme) incideix en això, en la persona que consumeix o genera cultura popular no mediatitzada per les institucions o els grans mitjans de comunicació amb un públic massiu sense espais per la diferència. Costa diu que aquesta reinvenció del frikisme, que guanya llavors trets transgressors i contraculturals, és paral·lela a la d'altres moviments reivindicatius. "La cultura freak abraça en aquella època qualsevol cosa que es troba fora de la societat establerta, forma part de l'impuls underground. Al mateix temps, una bona part de la comunitat afroamericana adopta el terme nigger, fins aleshores molt despectiu, com un emblema d'orgull. És el cas, per exemple, dels Panteres Negres".

Ara, aquest component contracultural i bohemi comença a desdibuixar-se, perquè el frikisme s'ha convertit en un fenomen de masses i l'etiqueta llueix cert prestigi. Fins i tot existeix el Dia de l'Orgull Friki, que se celebra el 25 de maig, una iniciativa bastant controvertida perquè té un aire massa convencional. "És una inversió del que significa ser freak , perquè subratlla els aspectes més pintorescos i menys transgressors. Fa poc em van convidar a la presentació d'una pel·lícula que es volia estrenar durant el Dia de l'Orgull Friki. Estava rodada amb cacauets que movien a mà. Era una mica patètic, perquè es veia que els autors volien fer una cosa freak de manera desesperada", lamenta Costa.

L'estadi final, l'actual, està marcat pel mercat, com tot. És una evolució lògica perquè els frikis són col·leccionistes que mai lamenten el que compren, sinó el que han deixat escapar. A Barcelona, gran part de l'oferta es concentra als voltants de l'Arc del Triomf, a l'anomenat triangle friki, els vèrtexs del qual coincideixen -tirant d'imaginació- amb tres botigues clàssiques: Norma Còmics (Passeig de Sant Joan, 9), Gigamesh (Ronda de Sant Pere, 53) i Freaks (Ali Bei, 10; carrer on també es troben altres comerços agermanats).

La mercadotècnia és impressionant: novel·les gràfiques, ninots de vinil d'edicions limitades, revistes especialitzades, illustracions originals, cartells de pel·lícules antigues, llibres, xapes, pins, dvds, clauers, fundes de plàstic per conservar els còmics i que no es malmetin per l'àcid de les caixes de cartró, productes dispars lligats a fites com el Senyor dels anells, La guerra de les galàxies o Star Trek, qualsevol cosa sorgida de la ment de Tim Burton... "El més interessant d'aquests termes de la cultura underground és que permeten veure la seva història. El problema es dona quan apareix el mercat, perquè llavors ens trobem davant de la seva mort. Però sempre hi ha substituts a l'espera", conclou Costa.

L'individualisme del freak autèntic ha trobat un aliat a Internet. Fins ara les publicacions de referència eren els fanzines, revistes amateurs temàtiques fetes per aficionats i dirigides a un públic minoritari. La fotocopiadora és imprescindible per tirar endavant aquestes edicions de baix cost. Són tan nombroses que al Saló del Còmic de Barcelona tenen un espai propi, però el seu regnat es veu amenaçat per una tendència puntera: els ezines , és a dir, els fanzines electrònics, similars als blogs. Encara manquen de sofisticació, però els veterans asseguren que són el futur. En aquest estat primigeni, els ezines s'ocupen de temes informàtics i s'han convertit en contenidors publicitaris, malgrat que això ja comença a ser història. Els ezines fan més lleugera la tasca d'edició i demanen, per tant, menys voluntarisme que en el cas dels fanzines, de periodicitat incerta. A més, els seus defensors consideren que permetran recuperar la pulsió transgressora, perquè ajuden a esquivar la uniformització imposada pel consumisme massiu i les grans empreses.

És gairebé impossible delimitar les fronteres del país friki: les dèries dels seus habitants són infinites. A Catalunya, com a la resta d'Espanya, van créixer llegint els còmics de superherois de les factories Marvel i DC. El següent pas, els va portar al cinema i la literatura de gènere, sobretot de ciència-ficció, fantàstica i de terror. Amb els anys, tota una generació va utilitzar els referents que tenia a mà per crear un univers propi. Parlem de cineastes com Àlex de la Iglesia, Santiago Segura o el mexicà Guillermo del Toro. Curiosament, la capital catalana s'ha situat al mapa del frikisme gràcies al manga, el còmic japonès. Va ser ací, pel gegantí èxit de la sèrie Dragon Ball, on va començar la febre europea per les historietes nipones i l'anime, el seu vessant audiovisual.

Víctor Pascual: "Ara tothom vol ser 'freak"

Ha complert el somni de qualsevol amant del novè art: treballar de dependent a una botiga de còmics, concretament a la barcelonina Arkham. L'aficionat a les historietes és una figura essencial de la moguda friki. "El treball em permet seleccionar més el que compro. Però es difícil controlar-se, perquè hi ha moltes temptacions", diu. Li agrada la música black metal i troba a faltar certa autenticitat. "Ara tothom vol ser freak, sense ser-ho. Sembla un fenomen de masses".

Cristina Daura: "L'inici? El còmic 'underground"

Cristina Daura és un bon exemple d'un dels trets més característics dels frikis genuïns, gent que no es conforma només amb el paper d'espectador passiu. És estudiant de primer curs de Belles Arts, on perfecciona els resultats de la seva passió de dibuixant. Entre els seus treballs recents, destaca una sèrie de dones barbudes o amb bigoti, personatges típics dels espectacles circenses de freaks. "L'inici? El còmic underground. Ara m'agraden il·lustradors com Peter Bagge, Charles Burns, Dave Cooper, Daniel Clowes, Geissman o Lilli Carré, entre d'altres".

Però els seus gustos frikis abracen també altres manifestacions, més o menys artístiques, que inclouen el col·leccionisme de ninots de vinil. A més, es declara addicta al cinema de sèrie B -films de gèneres diversos amb un pressupost escàs- i de sèrie Z -pel·lícules similars a les anteriors però amb un pressupost encara més ínfim. No és gens estrany, perquè moltes pel·lícules considerades de culte ho són gràcies al suport de la comunitat friki , que del defecte fa sempre una virtut.

"Si ets un freak de debò, no portaràs mai una xapa d'aquelles que diuen: 'sóc un freak'. Al contrari, et posaràs una xapa de la Patrulla X o de les coses que t'agraden", explica Daura, a qui li molesta que el terme s'utilitzi de manera despectiva com a sinònim de "persona rara". Si bé té molta fal·lera, sap que és molt difícil fer-se un espai en el mercat. Fins que arribi la seva gran oportunitat, va col·laborant amb publicacions dispars i ha realitzat alguna portada per discos de grups barcelonins.

Enrique López, 'La Rata d'Antequera': "A l'escenari tinc un punt estrafolari"

Un belluget i més. La Rata d'Antequera, pseudònim cabareter d'Enrique López, és allò que el tòpic anomena "un artista polifacètic". Canta amb un falset propi dels rosegadors i fa retrats d'icones gais i petards. Vostè es considera un friki? "En principi, no. Bé, una mica... Sí, crec que sí. Sí", reconeix finalment amb un punt de timidesa. I tant que sí! Els quadres de la seva sèrie MariDivas -de petit format, realitzats íntegrament amb plastilina i que ven a un preu de 200 euros cap amunt-, són una prova. Barbara Streisand, Grace Kelly, Cher, Alaska, Sofia Loren i les germanes Izquierdo de Puerto Urraco, secundàries d'un dels episodis més dramàtics de l'Espanya negra, figuren entre les dones que protagonitzen aquests retrats. "Quan estic inspirat, els acabo en un moment". Com definiria el seu estil a l'àmbit de la cançó? "Inclassificable. A l'escenari tinc un punt estrafolari". Entre les peces dels seus àlbums, joies del colleccionisme freak, es pot trobar una versió del tema principal de la banda sonora de Sor Citroen, pel·lícula interpretada, entre d'altres, per Gracita Morales.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_