_
_
_
_
Lletres

"He llegit molt poc Pla i cap llibre de Montalbán"

Pau Vidal (Barcelona, 1967) viu de la seva passió, les paraules. És filòleg, escriptor satíric, traductor, enigmista i autor dels mots enreixats en català d'aquest diari, entre d'altres tasques. Per arrodonir el currículum literari li mancava, almenys, una novel·la. Amb Aigua bruta (Empúries), el deute ja està liquidat. La jugada li ha sortit prou bé, perquè l'obra ha rebut el premi de Literatura Científica, un guardó amb una dotació econòmica de 10.000 euros convocat per la Fundació Catalana a la Recerca i la Innovació i l'editorial Empúries.

El llibre s'encabeix dins del gènere detectivesc, encara que el seu protagonista no és un malcarat agent de la policia, sinó un filòleg que col·labora amb l'Acadèmia d'Estudis Catalans: recull argot per posar al dia el Diccionari etimològic de Joan Coromines. Vidal havia pensat en un Mosso d'Esquadra per donar vida al seu primer heroi novel·lesc, però aviat va descartar aquesta possibilitat. "Ho tindria més fàcil per investigar, però als mossos els falta encara recorregut".

'Aigua bruta', premi de Literatura Científica, inicia saga policíaca per inspiració de Camilleri
"Els jocs de paraules et permeten establir un contacte molt íntim amb el 'solucionador '"

¿Per què una novel·la negra? "Em vaig aficionar al gènere traduint els llibres d'Andrea Camilleri. Van donar-me la idea de crear un detectiu. Conec molt bé les novel·les d'aquest escriptor. Va arribar un moment en què pràcticament el podia traduir sense llegir el text... m'havia après els mecanismes del gènere. També m'agrada molt Santo Piazzese, un altre escriptor italià de novel·la negra. És un gènere que et permet fer crítica social, l'anècdota de la investigació no és important... A més, la novel·la dóna sempre la il·lusió de creure que la situació real no existeix", explica l'autor.

Després va venir el personatge, en Camil, que en realitat no es diu ben bé Camil. El misteri del seu nom es resoldrà en pròximes entregues, perquè Aigua bruta és només la primera part d'una nova saga policíaca. "M'ha quedat molta escriguera. Aquesta paraula no existeix, no es troba al diccionari, però m'agrada molt. Significa ganes d'escriure. És una invenció de Biel Mesquida".

Vidal, com es veu, comparteix moltes dèries amb la seva criatura literària, sobretot la devoció pel llenguatge, que no sempre està prou recompensada. "Sóc del gremi dels lletraferits", reconeix. "El premi em fa molta il·lusió perquè milito en el front dels que defensen que la lingüística és una ciència. Però és una il·lusió, perquè crec que me'l van donar per l'altre tema". Vidal es refereix al motiu principal de la trama detectivesca, centrada en la contaminació que provoquen als rius els perillosos residus abocats per les empreses farmacèutiques. Per desenvolupar la narració li van ser de molta ajuda els coneixements acadèmics de la seva germana, Georgina, la primera llicenciada a Espanya en Ciències Ambientals. "Els experts asseguren que aquests residus tòxics poden provocar la propera gran epidèmia. Al sud d'Itàlia s'han enterrat residus tòxics que donarien per fer dues muntanyes de l'Everest".

En Camil defuig tòpics del gènere policíac, però no tots. Per exemple, té un passat per descobrir i unes quantes ferides per tancar: "És un somiatruites que pateix una doble crisi, laboral i personal. Té molt de caricatura.Convindria que es busqués un becari i no una becària. Ha de sortir de l'armari. Està allunyat de la realitat, perquè és un home anacrònic. Me'l miro amb molta tendresa. En el gènere detectivesc és molt important tenir un protagonista potent, que permeti que el lector s'identifiqui amb ell".

L'autor deixa ben clar que el seu interès principal no és la producció literària, sinó la llengua. I no es refereix només al català, sinó a qualsevol idioma que conegui i pugui estudiar com un científic. Per això, no vol formar part de més gremis: "No m'agrada el tracte social amb els escriptors". Hi ha excepcions, clar. Per exemple, en més d'una ocasió ha compartit taula amb Xavier Moret i el desaparegut Jesús Moncada. Si bé en els últims anys llegeix molta narrativa italiana, també dedica atenció a la literatura catalana. Així, li agraden els llibres de Joan Francesc Mira, Lluís-Anton Baulenas, Ferran Torrent, Mercè Rodoreda -que l'apassiona-, Llorenç Villalonga... ¿I Pla? "He llegit molt poc Pla i cap llibre de Manuel Vázquez Montalbán. De Pla, El carrer estret i poc més. Sembla un miracle, però és així".

Per acompanyar aquesta entrevista i la crítica de la novel·la, el diari li va proposar a l'autor que fes un joc de mots enreixats especial, dedicat a les lletres catalanes. Va trigar un "ai" en dir que sí. "Els jocs de paraules et permeten establir un contacte molt íntim amb el solucionador". Tant és així, que en ocasions li han servit per demanar augment de sou. En això dels mots enreixats, explica Vidal, hi ha dues grans tradicions: la italiana, molt acadèmica, i l'anglosaxona, més irònica. "Els enigmistes catalans practiquen l'última tendència. Porto 15 anys fent crucis. Vaig començar quan es celebraven a Barcelona els Jocs Olímpics. El mateix dia de la inauguració, concretament. Va ser una casualitat i ara s'ha convertit en el meu ofici", recorda Vidal, qui no considera Màrius Serra un competidor en aquest àmbit, sinó un mestre: "En Màrius ha dignificat els jocs de paraules a Catalunya".

Investigació involuntària

Aigua bruta

Pau Vidal

Empúries

Barcelona, 2007, 190 pàgines

De la mateixa manera que hi ha una gran zona de la literatura de caire detectivesc on el protagonisme recau en professionals experts en l'art de la investigació -des del policia competent fins el periodista desenganyat que topa amb algun misteri que vol desxifrar-, n'hi ha una altra on el nucli de l'acció se centra en els infortunis i les adversitats que l'atzar regala a un personatge que no manté cap vincle amb el descobriment dels responsables dels delictes que alteren l'ordre de la vida normal: Aigua bruta, la novel·la que ara publica Pau Vidal (Barcelona, 1967), és una història detectivesca al voltant de la contaminació d'aqüífers produïda pels abocaments de les indústries farmacèutiques, però el seu protagonista i narrador, a pesar de tenir un cognom que homenatgeja Andrea Camilleri, el creador del policia Montalbano, està més a la vora del personatge excèntric amb què Eduardo Mendoza, per exemple, parodia i dinamita el gènere negre en novel·les com El misterio de la cripta embrujada. El protagonista d'Aigua bruta és un filòleg que treballa recollint argot per l'Acadèmia d'Estudis Catalans, que té el projecte d'actualitzar el Diccionari etimològic de Joan Coromines, i que recorre els pobles de l'interior de Catalunya a la recerca del mot perdut. I en una de les seves excursions filològiques topa, evidentment, amb la casualitat que desencadena el gruix de l'anècdota i que el condemna, involuntàriament, a una investigació quixotesca per denunciar els culpables de la contaminació del medi ambient. Com que Pau Vidal és respectuós amb les lleis no escrites del gènere, és natural que l'atzar faci que el protagonista compti en la investigació amb l'ajuda casual d'algú que no té tampoc cap experiència detectivesca i que es revela, en contra de tot pronòstic, com la peça indispensable per resoldre amb eficàcia l'entrellat del misteri.

Pau Vidal fa que Aigua bruta camini per tres zones que es complementen amb una constatable habilitat estratègica: si d'una banda la formació filològica del narrador serveix per criticar el reduccionisme verbal ocasionat per la correcció política de TV3, per submergir-se en l'argot preponderant en els espais marginals, per un altre costat la irritació personal del protagonista, sempre a frec de la misantropia, procura a l'autor la possibilitat de la indignació contra els vicis i els costums que dominen la vida quotidiana dels habitants d'una gran ciutat o d'un poble perdut enmig dels Pirineus. Tant la decadència verbal que es denuncia en el primer camí com la decadència moral que es representa en el segon actuen de marc idoni per desenrotllar el tercer camí de la novel·la i que, al capdavall, n'és el nucli principal: els avatars narratius de la investigació detectivesca i, al mateix temps, la voluntat de denunciar la impunitat amb què s'assassina l'equilibri ecològic. Aigua bruta és una novel·la amena, escrita amb una consciència verbal gens desdenyable, però tampoc no és difícil creure que s'està davant d'una obra massa propera als excessos argumentals i a les gràcies no gaire ben perfilades d'un escriptor exageradament interessat en voler fer riure amb simpatia al lector. Pot haver-hi qui contempli Aigua bruta com una mostra de la competència narrativa de Pau Vidal, és veritat, perquè el ritme de la novel·la convida a llegir-la d'una sola sentada, però no seria tampoc estrany que hi hagués un grup de lectors més gran que no pas petit que es cansés una mica de tanta lleugeresa i enyorés, per exemple, un augment del pes i la càrrega de profunditat, les ombres i les obsessions que podrien alimentar unes zones més altes en la literatura que fa Pau Vidal.

Aquests MOTS ENREIXATS no resolen la intriga d' Aigua bruta, però donen moltes pistes sobre el món literari. PAU VIDAL

HORITZONTALS: 1. Aquest pàgina en sol estar plena, però no a tots els llibres n'hi ha / 2. Flirteja parlant sobre el bon mot. Culpable de la rosor de moltes novel·les / 3. En Simenon la duia al cor. Atrapar al vol la morta oculta, com a les de lladres i serenos. S'interposa entre en Josep Maria i en Sagarra / 4. Negres Fabricant Originals. En Tísner el va conèixer de vell, però encara parlava / 5. La Dolors Miquel ha estat l'única capaç de fer-la entrar a missa. Resi a la grega pel Carlos Edmundo / 6. Sempre conclouen el conjur. Estrany arrest, el del filòsof nauseabund / 7. Amic de l'amic d'en Llull. Tres dies d'exercicis religiosos a can Joan el crític literari / 8. Deu ser una jove escriptora, perquè té la dèria d'escriure el diari al revés / 9. Aquest mot, en canvi, no és gens correcte. Està ben invertit. Va causar la fi d'en Pedrolo / 10. Deixa anar la primera obra d'en Baulenas. Sense ell les obres d'en Tolstoi i en Dostoievski no serien el mateix. VERTICALS: 1. Matèria primera de tot això que estem dient. Abracen en Marsé / 2. Obren totes les il·lustracions. Per Sant Jordi els lectors solen tornar a casa amb els llibres així / 3. Canta poemes d'en Guillem de Berguedà amb ferotgia de gall dindi. Inspiració per a l'autor enfiladís / 4. A còpia de publicar s'acaba hipertrofiant. Vi en pastilles, com a cal Sebastià (Juan Arbó). L'indissoluble / 5. La Montserrat Roig li digué adéu, car no era bona marona. El més petit és a l'aigüera i a l'escopeta d'en Carles Casajuana / 6. Mort a Venècia. Així sol voler viure el poeta, en un racó de Correus / 7. Ja es veu que un infant trastocat, perquè fa el pi. Moix com un tigre d'en Cabrera Infante / 8. L'últim que es posa al currículum. En Calvino n'era d'adopció i l'Umberto Eco de província / 9. El bosc més frondós de la literatura catalana del XX. Nucli històric de Bearn / 10. Aplec de pedres espriueres. L'humor tal com sona, sense aspiracions.

SOLUCIONS Horitzontals: 1. Literatura / 2. Lliga. Amor / 3. E. Tomar. De / 4. Nfo. Opoton / 5. Gitana. Ory / 6. Ur. Sartre / 7. Amat. Tridú / 8. acitàinaM / 9. Mto. àtsE. O / 10. Escup. Tsar. Verticals: 1. Llengua. Me / 2. IL. Firmats / 3. Titot. acoC / 4. Ego. Asti. U / 5. Ramona. Tap / 6. A. Apartat / 7. tarO. Trist / 8. Um. Torinès / 9. Rodoreda. A / 10. Areny. umor.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_