_
_
_
_
_
Lletres

Els museus també juguen

L'oferta museística es complementa, durant les festes de Nadal, amb tallers, jocs i espectacles

Tallers, visites teatralitzades, espectacles i jocs. Durant els dies de Nadal, els museus catalans complementen la seva programació amb un ampli ventall d'activitats que, tot i estar pensades especialment per a la mainada, volen ser atractives també per als adults. Així, els pares podran intentar establir una nova relació dialèctica amb els seus fills mitjançant l'experiència artística. Una experiència que, per les seves característiques, hauria d'eliminar les distàncies i limitacions imposades per l'edat i l'experiència adquirida.

Per tal que els pares no hagin de renunciar a l'exposició Grans mestres de la pintura europea de The Metropolitan Museum of Art, Nova York. De El Greco a Cézanne, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha creat una versió del joc Veig, veig , que estimula els nens a recrear les històries amagades darrera de les obres.

L'ús d'aquest popular joc és una bona estratègia que es pot fer servir també en altres exposicions que, d'entrada, podrien estar allunyades dels interessos de la mainada, com per exemple la que Caixafòrum dedica al pintor Jean-Honoré Fragonard, un dels més grans representants de la pintura barroca francesa. Per tal que tant aquesta exhibició com la gran antològica d'Anglada-Camarasa no es transformin en un mortal avorriment per a la mainada, abans d'entrar és aconsellable recollir una mena d'equip de supervivència artística, que permet apropar-se als quadres a través d'una sèrie de petites activitats manuals. A més, Caixafòrum ha preparat unes visites familiars guiades que, de forma lúdica i divertida, intenten mostrar les obres artístiques sota una nova mirada que pot suposar un interessant exercici de flexibilitat mental també per als pares.

Tot és veritat i tot és mentida, tot depèn del punt de vista des del qual es mira, i per veure l'exposició Picasso i el circ, el Museu Picasso de Barcelona compta amb uns guies d'excepció: els actors de l'Ateneu Popular 9 Barris, que s'encarreguen de capbussar els visitants en el màgic món de Picasso, ple d'arlequins, bufons, acròbates, equilibristes, amazones i pallassos, sovint més inquietants que divertits.

Els pares als quals interessi la civilització romana hauran de recórrer a tota la seva capacitat de fabulació per implicar els seus fills en la visita d'Artifex. Enginyeria romana a Hispània, una exposició que es presenta a la seu barcelonina del Museu d'Arqueologia de Catalunya, però els costarà ben poc animar la mainada per anar a veure la mostra Pirates que hi ha al Museu Marítim de la capital catalana.

Johnny Depp i la pel·lícula Pirates del Carib segur que ha contribuït molt a què als menuts no els costi fer aquest viatge a la història de la pirateria, tan antiga com la civilització i plenament actual, i que no ha perdut mai el seu atractiu. A més, l'exposició compta amb un espai pensat per als nens amb llibres, jocs d'ordinador sobre la pirateria i disfresses, i els caps de setmana es fan visites teatralitzades. I això sense comptar que, com cada any, el Museu Marítim deixarà als Reis Mags el pailebot Santa Eulàlia perquè puguin arribar a Barcelona per mar. En els dies previs a la nit màgica, el pares poden aprofitar per fer un passeig pel Port Vell i acompanyar els nens a portar les cartes als patges dels Reis que cuiden el vaixell amarrat al moll de la Fusta.

Els joves solen quedar impressionats per la desimboltura creativa de Salvador Dalí i els mites i llegendes que s'amaguen darrera de les seves obres que s'exhibeixen al seu museu de Figueres. Contràriament, els deixa més freds el Museu del Joguet, ubicat a la mateixa ciutat i a pocs metres del museu del pintor surrealista. L'encant de baldufes, trens i altres jocs antics sembla captivar més als pares que als fills.

Si de jocs moderns parlem, no podem deixar de banda els de la mostra 3 Mestres del videojoc: Shigeru Miyamoto, John D. Carmack i Will Wright, oberta al Saló Modernista de Caixa Sabadell, situat en aquesta ciutat. Resulta inevitable apuntar la incomprensió de l'intent d'historització del videojoc per part dels joves visitants, els quals, lluny d'entendre la necessitat d'exposar uns jocs que tenen a casa seva i que consideren vells, el que en realitat volen -i sovint no es poden permetre- són les noves consoles interactives Wii.

Finalment, CosmoCaixa, el museu de la ciència de Barcelona, proposa una nova exposició d'interès comú per a tota la família titulada Mart-Terra. Una anatomia comparada, que per mitjà de maquetes a escala, fotografies i peces reals, compara aquests dos planetes tot just ara que unes inèdites imatges de Mart hi suggereixen la presència d'aigua i obren noves hipòtesis sobre la possible existència de vida.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_