_
_
_
_
Història

Entre erudició i novel·la negra

Les editorials han après que, posats en la indústria de l'oci, cal aprofitar les pel·lícules. Al solc de Los Borgia, vuit són els títols d'enguany a les llibreries. L'excepció a aquest guió oportunista és l'únic escrit en català, el tercer volum del Diplomatari Borja (Tres i Quatre, 415 pàgs., 58 euros), ingent esforç que des del 2002 duu a terme l'Institut Internacional d'Estudis Borgians per a recopilar la documentació dels arxius europeus sobre els papes borgians. L'entrega va dels anys 1429 a 1444.

Un cert revisionisme, un justificar que l'incest, la sang i el verí marca Borja responia a la flaire dels temps uneix tres obres de divulgació: Los Borgia, historia de una ambición (Temas de Hoy, 260 pàgs., 19,50 euros), del periodista Juan Antonio Cebrián; La vida secreta de los Borgia (Espejo de Tinta, 230 pàgs., 17,50 euros), del també periodista Juan Ignacio Cuesta, i Los 7 Borgia (Nowtilus, 400 pàgs. 16,95 euros), d'Ana Martos. És a dir: el penjament de pèrfids és del XVIII, en Cèsar va ser un príncep d'esperit renaixentista i Lucrècia, al fons, només intentava ser feliç. Aquesta imatge, de ser així, no interessà gens Guillaume Apollinaire, que, posseït pels efluvis del simbolisme i el malditisme, va escriure el 1913 La Roma de los Borgia (Valdemar, 168 pàgs., 12 euros), on no escatima verí, morts i sexe.

La vida dels Borja era de novel-la. Dumas, Blasco Ibáñez, Somerset Maugham i d'altres així ho van entendre. Per la novel·la negra vol anar Réquiem por el joven Borgia (Algaida, 408 pàgs., 19,50 euros), intriga d'Elena i Michela Martignoni, que furguen en la mort de Joan, fill d'Alexandre VI. Amb aquest episodi, posant-hi un detectiu, juga La conjura Borgia (Robinbook, 320 pàgs., 19,90 euros), de Fabio Pittorru. Mario Puzo, l'autor d'El Padrino, ho tenia clar: Joan va ser assassinat pel seu gelós germà Jofre. El notari dels Corleone ho va escriure: ell és el pare del binomi Mafia-Borja gràcies a Los Borgia (Planeta, 448 pàgs., 14 euros). No va acabar-la. Ho van fer la seva assistent (i amant), Carol Gino, i l'historiador (i amic) Bert Fields, el que explica que quedés bé però poc apassionant i que hi sortís l'incest, que no agradava al amb això purità Puzo. Curioses delicadeses per escriure d'una família que no estava per orgues.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_